Dania z Kuchni Greckiej
235 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (235) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej
Kuchnia grecka
Kuchnia grecka jest doskonałym przykładem kuchni śródziemnomorskiej, która obfituje w różnego rodzaju warzywa, takie jak: bakłażany, fasole, cukinie, papryki, ciecierzyce czy soczewice, ryby, a także owoce morza. Do najpopularniejszych greckich dań należą m.in. tzatziki (pasta z ogórkami, czosnkiem i miętą, często podawana jako przekąska), yemista (pieczone, nadziewane papryki lub pomidory), souvlaki (grillowana wieprzowina z dodatkami, zawinięta w chleb pita) czy baklawa (ciasto przekładane orzechami). Smak potraw często podkreślają różne przyprawy – mięta, oregano, czosnek, liść wawrzynu, bazylia, tymianek, koper włoski, a także słodki cynamon. Jako przystawkę, czyli mezedes najczęściej podaje się różnego rodzaju sery z chlebem i sosami. W roli dania głównego występują zarówno zupy (np. z soczewicy, które gotuje się w przecierze pomidorowym), jak i dania jednogarnkowe takie, jak mousaki (plastry bakłażana, ziemniaków i mielonego mięsa wieprzowego pokryte grubą warstwą sosu beszamelowego). W kuchni greckiej znajdziemy wiele smacznych potraw. Na Wyspach Jońskich przeważają makaronowe i rybne dania, natomiast z Attyki pochodzą popularne dolmades (gołąbki zawijane w liście winorośli). Jeśli masz ochotę na obiad w greckim stylu, koniecznie przygotuj dorsza w curry z chrupiącą posypką, grecką pieczeń z warzywami lub pulpety z miętą i cytryną. Alternatywą dla dań obiadowych są przekąski: pita z grillowaną papryką, serem halloumi i sosem czosnkowym. Wystarczy przygotowaną wcześniej sałatkę nałożyć do rozkrojonych i opieczonych chlebaków, a następnie ułożyć je na rozgrzanym grillu i piec po dwie minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebak i polej sosem czosnkowym. Nie zapomnij także o sałatce oliwkowej z pomidorami i serem feta. Wszystkie składniki (pomidory, cebulę, oliwki, listki bazylii, sos sałatkowy, olej, wodę i sok z cytryny) dokładnie wymieszaj, a na wierzchu umieść pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania kuchni greckiej i przekonaj się, jak smakują.