Zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

937 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

596 osób wydrukowało

Pobierz pdf

711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

10 dekagramów

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

Zupa z soczewicy - Krok 1

Krok 2

Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 minut.

Zupa z soczewicy - Krok 2

Krok 3

Następnie ugotuj ją, by zmiękła, w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr, jarzyn oraz czosnku.

Zupa z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, a resztę zupy zmiksuj. Następnie dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.

Zupa z soczewicy - Krok 4

Krok 5

Dopraw zupę sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.

Zupa z soczewicy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

4

Opinie o przepisie

  • Eva Szejnoga Grossman

    Eva Szejnoga Grossman , 12.01.2017

    Proponuje posiekana kolendre zamiast natki pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jarych-Adams

    Kasia Jarych-Adams , 10.05.2016

    Pyszna, szybko sie gotuje. Moj synek ja lubi i to jest bardzo wazne!!! A ja uwielbiam soczewice.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Brandt

    Edyta Brandt , 09.04.2016

    Ja warzywa stare na tarce podsmazylam na oliwie, a gdy się udusiły dodałam do gotującej sie soczewicy. Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Miałam soczewicę czerwoną i chyba wyszła ciut za rzadka, ale i tak bardzo dobra. Feta konieczna, dodaje super smaczku, bez niej zupa jest trochę mdła

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicyZupa z soczewicy

Szukasz oryginalnego przepisu na dzisiejszy obiad? Dobrym wyborem będzie podawana na gorąco zupa z soczewicy (najczęściej zielonej bądź czerwonej) z dodatkiem warzyw. Zazwyczaj przygotowywana jest na sposób wegetariański, ale równie dobrze można przyrządzić ją z użyciem mięsa. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Gdy zetrzesz na tarce marchew, pietruszkę, pół selera, cebulę oraz przeciśniesz przez praskę parę ząbków czosnku, pozostanie jedynie ugotować zupę – najlepiej dodając do wspomnianych warzyw kostkę rosołu wołowego. Pamiętaj, aby wcześniej zalać soczewicę ciepłą wodą, dzięki temu będzie odpowiednio miękka. Po zmiksowaniu wszystkich składników, dopraw zupę sokiem z cytryny, dla pikanterii możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego. Jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, dolej niewielką ilość soku jabłkowego. Serwuj z pokruszonym serem feta oraz chrupiącą grzanką. Zupa będzie gotowa w sam raz na późny obiad albo wczesną kolację. Sprawdź przepis i podziel się swoją opinią.