Składniki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
10 dekagramów
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jarzyny oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
Krok 2
Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 minut.
Krok 3
Następnie ugotuj ją, by zmiękła, w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr, jarzyn oraz czosnku.
Krok 4
Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, a resztę zupy zmiksuj. Następnie dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Dopraw zupę sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy
Szukasz oryginalnego przepisu na dzisiejszy obiad? Dobrym wyborem będzie podawana na gorąco zupa z soczewicy (najczęściej zielonej bądź czerwonej) z dodatkiem warzyw. Zazwyczaj przygotowywana jest na sposób wegetariański, ale równie dobrze można przyrządzić ją z użyciem mięsa. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Gdy zetrzesz na tarce marchew, pietruszkę, pół selera, cebulę oraz przeciśniesz przez praskę parę ząbków czosnku, pozostanie jedynie ugotować zupę – najlepiej dodając do wspomnianych warzyw kostkę rosołu wołowego. Pamiętaj, aby wcześniej zalać soczewicę ciepłą wodą, dzięki temu będzie odpowiednio miękka. Po zmiksowaniu wszystkich składników, dopraw zupę sokiem z cytryny, dla pikanterii możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego. Jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, dolej niewielką ilość soku jabłkowego. Serwuj z pokruszonym serem feta oraz chrupiącą grzanką. Zupa będzie gotowa w sam raz na późny obiad albo wczesną kolację. Sprawdź przepis i podziel się swoją opinią.