
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
10 dekagramów
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jarzyny oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

Krok 2
Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 minut.

Krok 3
Następnie ugotuj ją, by zmiękła, w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr, jarzyn oraz czosnku.

Krok 4
Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, a resztę zupy zmiksuj. Następnie dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Dopraw zupę sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy
Szukasz oryginalnego przepisu na dzisiejszy obiad? Dobrym wyborem będzie podawana na gorąco zupa z soczewicy (najczęściej zielonej bądź czerwonej) z dodatkiem warzyw. Zazwyczaj przygotowywana jest na sposób wegetariański, ale równie dobrze można przyrządzić ją z użyciem mięsa. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Gdy zetrzesz na tarce marchew, pietruszkę, pół selera, cebulę oraz przeciśniesz przez praskę parę ząbków czosnku, pozostanie jedynie ugotować zupę – najlepiej dodając do wspomnianych warzyw kostkę rosołu wołowego. Pamiętaj, aby wcześniej zalać soczewicę ciepłą wodą, dzięki temu będzie odpowiednio miękka. Po zmiksowaniu wszystkich składników, dopraw zupę sokiem z cytryny, dla pikanterii możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego. Jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, dolej niewielką ilość soku jabłkowego. Serwuj z pokruszonym serem feta oraz chrupiącą grzanką. Zupa będzie gotowa w sam raz na późny obiad albo wczesną kolację. Sprawdź przepis i podziel się swoją opinią.