Zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
1093 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

707 osób wydrukowało

Pobierz pdf

922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

10 dekagramów

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

Zupa z soczewicy - Krok 1

Krok 2

Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 minut.

Zupa z soczewicy - Krok 2

Krok 3

Następnie ugotuj ją, by zmiękła, w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr, jarzyn oraz czosnku.

Zupa z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, a resztę zupy zmiksuj. Następnie dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.

Zupa z soczewicy - Krok 4

Krok 5

Dopraw zupę sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.

Zupa z soczewicy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

4

Opinie o przepisie

  • Eva Szejnoga Grossman

    Eva Szejnoga Grossman , 12.01.2017

    Proponuje posiekana kolendre zamiast natki pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jarych-Adams

    Kasia Jarych-Adams , 10.05.2016

    Pyszna, szybko sie gotuje. Moj synek ja lubi i to jest bardzo wazne!!! A ja uwielbiam soczewice.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  Brandt

    Edyta Brandt , 09.04.2016

    Ja warzywa stare na tarce podsmazylam na oliwie, a gdy się udusiły dodałam do gotującej sie soczewicy. Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Miałam soczewicę czerwoną i chyba wyszła ciut za rzadka, ale i tak bardzo dobra. Feta konieczna, dodaje super smaczku, bez niej zupa jest trochę mdła

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicyZupa z soczewicy

Szukasz oryginalnego przepisu na dzisiejszy obiad? Dobrym wyborem będzie podawana na gorąco zupa z soczewicy (najczęściej zielonej bądź czerwonej) z dodatkiem warzyw. Zazwyczaj przygotowywana jest na sposób wegetariański, ale równie dobrze można przyrządzić ją z użyciem mięsa. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Gdy zetrzesz na tarce marchew, pietruszkę, pół selera, cebulę oraz przeciśniesz przez praskę parę ząbków czosnku, pozostanie jedynie ugotować zupę – najlepiej dodając do wspomnianych warzyw kostkę rosołu wołowego. Pamiętaj, aby wcześniej zalać soczewicę ciepłą wodą, dzięki temu będzie odpowiednio miękka. Po zmiksowaniu wszystkich składników, dopraw zupę sokiem z cytryny, dla pikanterii możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego. Jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, dolej niewielką ilość soku jabłkowego. Serwuj z pokruszonym serem feta oraz chrupiącą grzanką. Zupa będzie gotowa w sam raz na późny obiad albo wczesną kolację. Sprawdź przepis i podziel się swoją opinią.