Bób z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bób z fasolką szparagową

w formie sałatki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

542 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1598 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.

Bób z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.

Bób z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.

Bób z fasolką szparagową - Krok 3

Krok 4

W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.

Bób z fasolką szparagową - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz czosnek możesz go również dodać do sałatki. Roztarty ząbek czosnku, idealnie komponuje się z tą sałatką.

7

Opinie o przepisie

  • Edyta Ceb

    Edyta Ceb , 09.10.2019

    polecam... jest świetna, szczególnie sos z lubczykiem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Plata

    Cecylia Plata , 28.06.2018

    super!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Ciuk

    Beata Ciuk , 09.08.2016

    Super! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 26.06.2016

    Szanowne Panie wystarczy bób obrać .A po zatem , po co tłuszczyk z boczku neutralizować i dawać majonez.Tłuszczyk zostaje , a w miejsce majonezu łyżka musztardy z miodem .Wariant 2- na tłuszczyku z boczku smażymy bułkę tartą i po temacie , bez majonezu i musztardy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Piasecka

    Danuta Piasecka , 26.06.2016

    ...dobrze żeby praca była chodząca...inaczej można się nieźle "nadąć"...ale co tam,najważniejsze żeby smakowało...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kis

    Barbara Kis , 26.06.2016

    I wzdęcie w pracy gotowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiolinka Olinka

    Wiolinka Olinka , 24.05.2016

    tak bardzo dobre dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z fasolką szparagowąBób z fasolką szparagową

Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce z wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami, pachnącej świeżym lubczykiem. Do przygotowania takiej przekąski będziesz potrzebować ugotowanego bobu i fasolki szparagowej. Pamiętaj, aby ugotowany i lekko przestudzony bób obrać ze skórki. Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Wymieszaj boczek z fasolą i bobem. W sałatce znajdzie się także drobno pokrojona czerwona cebula, suszone pomidory i pestki dyni, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Całą kompozycję zrównoważy dodatek słodkich rodzynek. Dressing do sałatki przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z octem jabłkowym, odrobiną cukru oraz drobno posiekanym lubczykiem. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki wraz z sosem i zanim podasz sałatkę, wstaw ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Smacznego.