Bób z fasolką szparagową
w formie sałatki
łatwe
2444 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.
Krok 3
Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.
Krok 4
W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.
Dobra rada:
Jeśli lubisz czosnek możesz go również dodać do sałatki. Roztarty ząbek czosnku, idealnie komponuje się z tą sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Bób z fasolką szparagową
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce z wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami, pachnącej świeżym lubczykiem. Do przygotowania takiej przekąski będziesz potrzebować ugotowanego bobu i fasolki szparagowej. Pamiętaj, aby ugotowany i lekko przestudzony bób obrać ze skórki. Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Wymieszaj boczek z fasolą i bobem. W sałatce znajdzie się także drobno pokrojona czerwona cebula, suszone pomidory i pestki dyni, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Całą kompozycję zrównoważy dodatek słodkich rodzynek. Dressing do sałatki przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z octem jabłkowym, odrobiną cukru oraz drobno posiekanym lubczykiem. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki wraz z sosem i zanim podasz sałatkę, wstaw ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Smacznego.