Bób z fasolką szparagową

w formie sałatki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

485 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1595 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2419 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.

Bób z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.

Bób z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.

Bób z fasolką szparagową - Krok 3

Krok 4

W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.

Bób z fasolką szparagową - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz czosnek możesz go również dodać do sałatki. Roztarty ząbek czosnku, idealnie komponuje się z tą sałatką.

7

Opinie o przepisie

  • Edyta Ceb

    Edyta Ceb, 09.10.2019

    polecam... jest świetna, szczególnie sos z lubczykiem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Plata

    Cecylia Plata, 28.06.2018

    super!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Ciuk

    Beata Ciuk, 09.08.2016

    Super! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak, 26.06.2016

    Szanowne Panie wystarczy bób obrać .A po zatem , po co tłuszczyk z boczku neutralizować i dawać majonez.Tłuszczyk zostaje , a w miejsce majonezu łyżka musztardy z miodem .Wariant 2- na tłuszczyku z boczku smażymy bułkę tartą i po temacie , bez majonezu i musztardy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Piasecka

    Danuta Piasecka, 26.06.2016

    ...dobrze żeby praca była chodząca...inaczej można się nieźle "nadąć"...ale co tam,najważniejsze żeby smakowało...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kis

    Barbara Kis, 26.06.2016

    I wzdęcie w pracy gotowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiolinka Olinka

    Wiolinka Olinka, 24.05.2016

    tak bardzo dobre dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z fasolką szparagowąBób z fasolką szparagową

Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce z wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami, pachnącej świeżym lubczykiem. Do przygotowania takiej przekąski będziesz potrzebować ugotowanego bobu i fasolki szparagowej. Pamiętaj, aby ugotowany i lekko przestudzony bób obrać ze skórki. Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Wymieszaj boczek z fasolą i bobem. W sałatce znajdzie się także drobno pokrojona czerwona cebula, suszone pomidory i pestki dyni, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Całą kompozycję zrównoważy dodatek słodkich rodzynek. Dressing do sałatki przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z octem jabłkowym, odrobiną cukru oraz drobno posiekanym lubczykiem. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki wraz z sosem i zanim podasz sałatkę, wstaw ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Smacznego.