Bób z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bób z fasolką szparagową

w formie sałatki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

95

575 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1718 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.

Bób z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.

Bób z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.

Bób z fasolką szparagową - Krok 3

Krok 4

W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.

Bób z fasolką szparagową - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz czosnek możesz go również dodać do sałatki. Roztarty ząbek czosnku, idealnie komponuje się z tą sałatką.

7

Opinie o przepisie

  • Edyta Ceb

    Edyta Ceb , 09.10.2019

    polecam... jest świetna, szczególnie sos z lubczykiem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Plata

    Cecylia Plata , 28.06.2018

    super!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Ciuk

    Beata Ciuk , 09.08.2016

    Super! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 26.06.2016

    Szanowne Panie wystarczy bób obrać .A po zatem , po co tłuszczyk z boczku neutralizować i dawać majonez.Tłuszczyk zostaje , a w miejsce majonezu łyżka musztardy z miodem .Wariant 2- na tłuszczyku z boczku smażymy bułkę tartą i po temacie , bez majonezu i musztardy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Piasecka

    Danuta Piasecka , 26.06.2016

    ...dobrze żeby praca była chodząca...inaczej można się nieźle "nadąć"...ale co tam,najważniejsze żeby smakowało...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kis

    Barbara Kis , 26.06.2016

    I wzdęcie w pracy gotowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiolinka Olinka

    Wiolinka Olinka , 24.05.2016

    tak bardzo dobre dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z fasolką szparagowąBób z fasolką szparagową

Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce z wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami, pachnącej świeżym lubczykiem. Sałatka z bobu i fasolki szparagowej nie wymaga dużo pracy. Do jej przygotowania będziecie potrzebować ugotowanego bobu i fasolki szparagowej. Pamiętajcie, aby ugotowany i lekko przestudzony bób obrać ze skórki. Wędzony boczek trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest wymieszanie boczku z fasolą i bobem. W sałatce znajdzie się także drobno pokrojona czerwona cebula, suszone pomidory i pestki dyni, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Całą kompozycję zrównoważy dodatek słodkich rodzynek. Dressing do sałatki z bobu i fasolki szparagowej przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z octem jabłkowym, odrobiną cukru oraz drobno posiekanym lubczykiem. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Smacznego!

Dla kogo?

Sałatka z bobem i fasolką szparagową to propozycja dla każdego – bez wyjątku! Posmakuje zarówno miłośnikom klasycznych sałatek, jak i tym z was, którzy szukają inspiracji na pyszne i proste danie imprezowe.

Na jaką okazję?

Na obiad, na kolację, na imprezę! Bób z fasolką szparagową i boczkiem sprawdzi się zawsze. Sałatkę z bobem możesz także zabrać ze sobą do pracy, jako lunch czy drugie śniadanie.

Czy wiesz, że?

Bób jest rośliną, którą uprawiano już w okresie neolitu. Archeolodzy odnaleźli dowody potwierdzające, że bób był składnikiem potraw przygotowywanych w Starożytnym Egipcie.

Dla urozmaicenia:

Zanim podasz sałatkę z bobu i fasolki szparagowej, wstaw ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły.