Bób z fasolką szparagową
w formie sałatki
łatwe
2827 osób zapisało

Składniki
300 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.
Krok 3
Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.
Krok 4
W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.
Dobra rada:
Jeśli lubisz czosnek możesz go również dodać do sałatki. Roztarty ząbek czosnku, idealnie komponuje się z tą sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bób z fasolką szparagową
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce z wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami, pachnącej świeżym lubczykiem. Sałatka z bobu i fasolki szparagowej nie wymaga dużo pracy. Do jej przygotowania będziecie potrzebować ugotowanego bobu i fasolki szparagowej. Pamiętajcie, aby ugotowany i lekko przestudzony bób obrać ze skórki. Wędzony boczek trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest wymieszanie boczku z fasolą i bobem. W sałatce znajdzie się także drobno pokrojona czerwona cebula, suszone pomidory i pestki dyni, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Całą kompozycję zrównoważy dodatek słodkich rodzynek. Dressing do sałatki z bobu i fasolki szparagowej przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z octem jabłkowym, odrobiną cukru oraz drobno posiekanym lubczykiem. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka z bobem i fasolką szparagową to propozycja dla każdego – bez wyjątku! Posmakuje zarówno miłośnikom klasycznych sałatek, jak i tym z was, którzy szukają inspiracji na pyszne i proste danie imprezowe.
Na jaką okazję?
Na obiad, na kolację, na imprezę! Bób z fasolką szparagową i boczkiem sprawdzi się zawsze. Sałatkę z bobem możesz także zabrać ze sobą do pracy, jako lunch czy drugie śniadanie.
Czy wiesz, że?
Bób jest rośliną, którą uprawiano już w okresie neolitu. Archeolodzy odnaleźli dowody potwierdzające, że bób był składnikiem potraw przygotowywanych w Starożytnym Egipcie.
Dla urozmaicenia:
Zanim podasz sałatkę z bobu i fasolki szparagowej, wstaw ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły.