Wiosenna sałatka ziemniaczana video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

2 sztuki

300 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i marynuj w Przyprawie do karkówki Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie obsmaż mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 12 minut. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj w całości, w osolonej wodzie, po czym odstaw do ostygnięcia.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Jeżeli używasz świeżego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, gdy stanie się miękki. Następnie ostudź go i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody, by powstała gęsta emulsja.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby był chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Posiekaj drobno koperek. Ziemniaki pozostaw w całości (jeśli uważasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, bób, koperek oraz boczek.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Całość wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.

Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z soczewicy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEOWiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie smacznej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na wiosenną sałatkę ziemniaczaną. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i podczas przyjęcia w gronie znajomych. Przygotowanie sałatki zacznij od zamarynowania polędwiczek w przyprawie. Następnie mięso podsmaż z obu stron, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotowe polędwiczki ułóż na talerzu razem z pozostałymi produktami – zrumienionym na patelni boczkiem, cebulą oraz ugotowanymi ziemniakami i bobem. Całość koniecznie polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że koperkowo-ziołowy sos sałatkowy wymieszasz z oliwą i odrobiną wody. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na sałatkę odrobinę modyfikować, np. dodając do niej również inne składniki, takie jak: pomidory, kukurydza czy zielony groszek. Gotową przekąskę serwuj posypaną z wierzchu natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na pyszną wiosenną sałatkę ziemniaczaną.