Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
2 sztuki
300 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i marynuj w Przyprawie do karkówki Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie obsmaż mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 12 minut. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).

Krok 2
Ziemniaki umyj i delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj w całości, w osolonej wodzie, po czym odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Jeżeli używasz świeżego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, gdy stanie się miękki. Następnie ostudź go i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody, by powstała gęsta emulsja.

Krok 5
Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby był chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.

Krok 6
Posiekaj drobno koperek. Ziemniaki pozostaw w całości (jeśli uważasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, bób, koperek oraz boczek.

Krok 7
Całość wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie smacznej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na wiosenną sałatkę ziemniaczaną. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i podczas przyjęcia w gronie znajomych. Przygotowanie sałatki zacznij od zamarynowania polędwiczek w przyprawie. Następnie mięso podsmaż z obu stron, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotowe polędwiczki ułóż na talerzu razem z pozostałymi produktami – zrumienionym na patelni boczkiem, cebulą oraz ugotowanymi ziemniakami i bobem. Całość koniecznie polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że koperkowo-ziołowy sos sałatkowy wymieszasz z oliwą i odrobiną wody. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na sałatkę odrobinę modyfikować, np. dodając do niej również inne składniki, takie jak: pomidory, kukurydza czy zielony groszek. Gotową przekąskę serwuj posypaną z wierzchu natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na pyszną wiosenną sałatkę ziemniaczaną.