
Składniki
300 gramów
0.5 sztuki
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj polędwicę wołową i oczyść z błon. Zamarynuj, obsypując obficie Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 60 minut.

Krok 2
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Dodaj mięso i podsmaż na patelni ze wszystkich stron. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Mięso powinno być różowe w środku (jeśli lubisz bardziej wypieczone, piecz je dłużej).

Krok 3
Przygotuj sałatkę, wymieszaj Sos sałatkowy włoski Knorr z niewielką ilością wody i oliwy.

Krok 4
Rozdrobnij sałatę masłową i ułóż w misce. Pokrój pomidorki. Dodaj do sałaty pomidorki, cebulki i kulki sera.

Krok 5
Grejpfruta obierz, wytnij środkowe części i dodaj do całości.

Krok 6
Przełóż mięso po upieczeniu na ręcznik papierowy i odstaw na 5 minut. Następnie pokrój w grube plastry i dołóż do sałatki. Polej wszystko sosem sałatkowym. Podawaj natychmiast, najlepiej z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wołowiną
Chcesz przygotować pyszne danie, które będzie odpowiednie do podania zarówno na obiad, jak i kolację? Proponowany przepis to dobre rozwiązanie. Sałatka z wołowiną łączy w sobie wyrazisty smak mięsa z aromatem grejpfruta. Przygotujesz ją w kilkadziesiąt minut – wystarczy zastosować się do kilku prostych kroków. Jeśli chcesz, sałatkę można dowolnie urozmaicać, dodając więcej ulubionych warzyw i przypraw. Zacznij od skompletowania wszystkich składników, a następnie przygotuj mięso. Zamarynuj je: wlej trochę oliwy, pikantną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do mięs. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut – pamiętaj, że im dłużej mięso pozostanie w marynacie, tym bardziej będzie wyraziste. Podsmaż wołowinę na patelni z każdej strony, a następnie włóż do piekarnika na kilka minut. Teraz wystarczy pokroić sałatę, dodać pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli oraz cząstki grejpfruta. Po wyjęciu z piekarnika, mięso pokrój w plastry i ułóż na pozostałych składnikach. Tak przygotowaną sałatkę serwuj z chrupkim pełnoziarnistym pieczywem. Zainspiruj się naszym przepisem.