Przepisy z grejpfrutem
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (33) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Grejpfrut
Ten cytrus skrywa ogromne bogactwo smaków. Charakterystyczna dla niego goryczka równoważona jest kwaskowatością i słodyczą. Z grejpfrutem z pewnością nie będziecie się nudzić! Wiedzieliście, że oprócz jedzenia na surowo można przyrządzić z niego oryginalną marmoladę? Najwyższa pora pokroić grejpfruta i rozłożyć jego dobrodziejstwa na czynniki pierwsze.
Dla kogo?
Miłośnicy smacznego miksowania, łączcie się! Grejpfrut to znakomity składnik owocowych koktajli oraz owocowo-warzywnych smoothies. To napój czy przekąska? Sami zdecydujecie! Fani herbaty z cytryną powinni skosztować swojego przysmaku z dodatkiem grejpfruta, miodu i rozmarynu. Nie miejcie oporów przed dodaniem szczypty cynamonu oraz imbiru. Grejpfrut, nazywany rajskim owocem, to nieodzowny dodatek do deserów, gdy zależy Wam, aby nie były zbyt słodkie. Grejpfrutowy sernik szybko zdetronizuje dotychczasowe przepisy na ten smakołyk.
Na jaką okazję?
Rajski owoc daje świetny pretekst, aby nieco porozpieszczać podniebienia swoje i swoich najbliższych. Na deser polecamy grejpfrutowe torty oraz galaretkę. Ciasta udekorowane plasterkami grejpfruta wyglądają jak z najlepszej cukierni. Dzięki złożonemu smakowi owocu nie trzeba ograniczać się wyłącznie do łakoci. Sałatki, w których nie brakuje zieleniny, z grejpfrutem zyskają nie tylko na kolorycie, ale przede wszystkim na smaku. Można dodawać go do zup i dań głównych, by odkrywać kolejne, atrakcyjne receptury.
Czy wiesz, że?
Kupując owoce, należy wybierać egzemplarze wyróżniające się intensywną barwą skórki. Im cięższy grejpfrut, tym bardziej soczysty. Najlepsze okazy rozpoznacie po spłaszczonych końcówkach.
Dla urozmaicenia:
Grejpfrut nie jest owocem dla każdego? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ poszczególne odmiany smakują inaczej. Czerwoną doceniają amatorzy wyrazistych smaków, którym niestraszna jest wyraźna goryczka owocu. W żółtych dominuje kwaśny smak, z kolei zieloną odmianę uznaje się za najsłodszą.