Przepisy z grejpfrutem
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Grejpfrut
Ten cytrus skrywa ogromne bogactwo smaków. Charakterystyczna dla niego goryczka równoważona jest kwaskowatością i słodyczą. Z grejpfrutem z pewnością nie będziecie się nudzić! Wiedzieliście, że oprócz jedzenia na surowo można przyrządzić z niego oryginalną marmoladę? Najwyższa pora pokroić grejpfruta i rozłożyć jego dobrodziejstwa na czynniki pierwsze.
Dla kogo?
Miłośnicy smacznego miksowania, łączcie się! Grejpfrut to znakomity składnik owocowych koktajli oraz owocowo-warzywnych smoothies. To napój czy przekąska? Sami zdecydujecie! Fani herbaty z cytryną powinni skosztować swojego przysmaku z dodatkiem grejpfruta, miodu i rozmarynu. Nie miejcie oporów przed dodaniem szczypty cynamonu oraz imbiru. Grejpfrut, nazywany rajskim owocem, to nieodzowny dodatek do deserów, gdy zależy Wam, aby nie były zbyt słodkie. Grejpfrutowy sernik szybko zdetronizuje dotychczasowe przepisy na ten smakołyk.
Na jaką okazję?
Rajski owoc daje świetny pretekst, aby nieco porozpieszczać podniebienia swoje i swoich najbliższych. Na deser polecamy grejpfrutowe torty oraz galaretkę. Ciasta udekorowane plasterkami grejpfruta wyglądają jak z najlepszej cukierni. Dzięki złożonemu smakowi owocu nie trzeba ograniczać się wyłącznie do łakoci. Sałatki, w których nie brakuje zieleniny, z grejpfrutem zyskają nie tylko na kolorycie, ale przede wszystkim na smaku. Można dodawać go do zup i dań głównych, by odkrywać kolejne, atrakcyjne receptury.
Czy wiesz, że?
Kupując owoce, należy wybierać egzemplarze wyróżniające się intensywną barwą skórki. Im cięższy grejpfrut, tym bardziej soczysty. Najlepsze okazy rozpoznacie po spłaszczonych końcówkach.
Dla urozmaicenia:
Grejpfrut nie jest owocem dla każdego? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ poszczególne odmiany smakują inaczej. Czerwoną doceniają amatorzy wyrazistych smaków, którym niestraszna jest wyraźna goryczka owocu. W żółtych dominuje kwaśny smak, z kolei zieloną odmianę uznaje się za najsłodszą.