Dania i potrawy z grejpfrutem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z grejpfrutem

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrejpfrutGrejpfrut

Ten cytrus skrywa ogromne bogactwo smaków. Charakterystyczna dla niego goryczka równoważona jest kwaskowatością i słodyczą. Z grejpfrutem z pewnością nie będziecie się nudzić! Wiedzieliście, że oprócz jedzenia na surowo można przyrządzić z niego oryginalną marmoladę? Najwyższa pora pokroić grejpfruta i rozłożyć jego dobrodziejstwa na czynniki pierwsze.

Dla kogo?

Miłośnicy smacznego miksowania, łączcie się! Grejpfrut to znakomity składnik owocowych koktajli oraz owocowo-warzywnych smoothies. To napój czy przekąska? Sami zdecydujecie! Fani herbaty z cytryną powinni skosztować swojego przysmaku z dodatkiem grejpfruta, miodu i rozmarynu. Nie miejcie oporów przed dodaniem szczypty cynamonu oraz imbiru. Grejpfrut, nazywany rajskim owocem, to nieodzowny dodatek do deserów, gdy zależy Wam, aby nie były zbyt słodkie. Grejpfrutowy sernik szybko zdetronizuje dotychczasowe przepisy na ten smakołyk.

Na jaką okazję?

Rajski owoc daje świetny pretekst, aby nieco porozpieszczać podniebienia swoje i swoich najbliższych. Na deser polecamy grejpfrutowe torty oraz galaretkę. Ciasta udekorowane plasterkami grejpfruta wyglądają jak z najlepszej cukierni. Dzięki złożonemu smakowi owocu nie trzeba ograniczać się wyłącznie do łakoci. Sałatki, w których nie brakuje zieleniny, z grejpfrutem zyskają nie tylko na kolorycie, ale przede wszystkim na smaku. Można dodawać go do zup i dań głównych, by odkrywać kolejne, atrakcyjne receptury.

Czy wiesz, że?

Kupując owoce, należy wybierać egzemplarze wyróżniające się intensywną barwą skórki. Im cięższy grejpfrut, tym bardziej soczysty. Najlepsze okazy rozpoznacie po spłaszczonych końcówkach.

Dla urozmaicenia:

Grejpfrut nie jest owocem dla każdego? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ poszczególne odmiany smakują inaczej. Czerwoną doceniają amatorzy wyrazistych smaków, którym niestraszna jest wyraźna goryczka owocu. W żółtych dominuje kwaśny smak, z kolei zieloną odmianę uznaje się za najsłodszą.