
Składniki
260 gramów
70 gramów
260 gramów
150 gramów
40 gramów
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Owoce dokładnie umyj i obierz. Wszystko pokrój w małą kostkę. Daktyle pokrój w plasterki, a orzechy włoskie pokrusz.

Krok 2
Owoce i daktyle przełóż do salaterek i polej jogurtem naturalnym. Udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka owocowa
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Owoce to świetny składnik fit drugiego śniadania. Są zdrowe, smaczne i szybko można przygotować z nich lekką przekąskę. Nie wiesz, na jakie danie z nimi się zdecydować? Najlepiej zrób z nich sałatkę owocową. Dzięki temu połączysz w jednym posiłku rożne składniki, a więc także wiele witamin i składników odżywczych. Wymieszaj razem pokrojonego w kawałki grejpfruta, gruszki i kiwi. Grejpfruty to owoce szczególnie polecane w diecie odchudzającej, ze względu na niską kaloryczność, niski indeks glikemiczny i korzystny wpływ na przemianę materii. Do sałatki dorzuć także garść winogron. Kwaskowatość owoców przełam dodatkiem suszonych daktyli. Są słodkie, więc zapewnią dawkę energii oraz uzupełnią niedobory potasu. Żeby sałatka stała się jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna, dodaj do niej orzechy włoskie, które zapewnią uczucie sytości i dodadzą jej jeszcze więcej witamin. Całość połącz z jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną sałatkę owocową zabierz ze sobą do pracy lub szkoły. Spróbuj naszej propozycji na dietetyczne drugie śniadanie!