Dania i potrawy z daktylami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Daktyle

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DaktyleDaktyle

Daktyle zachwycają swoim słodkim smakiem. Uwielbiają wygrzewać się w słońcu, najlepiej w klimacie tropikalnym, bo właśnie wtedy smakują najlepiej. Choć kochają suchą i gorącą temperaturę, dobrze zaaklimatyzowały się też w innych częściach świata. To właśnie daktyle kuszą wszystkich swoją słodyczą. Uwaga! Ten smak uzależnia! Przekonaj się sam, co kryje się pod skórką w kolorze bursztynu.

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów! Nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkości? Sięgnij więc, po zamienniki dla przetworzonych, gotowych słodyczy. Daktyle sprawdzą się idealnie w formie deseru – zarówno solo, jak i jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Choć małe i niepozorne, mają naprawdę dużo do zaoferowania. Nie daj się oprzeć tej słodyczy!

Na jaką okazję?

Z dodatkiem daktyli przygotujesz deser, który zapewni Ci naturalną słodycz, zastępując łakocie ze sklepowej półki. Wiesz, co jesz i co kryje się w środku! Takie zamienniki pomagają kształtować dobre nawyki, które odgrywają wpływ na nasze samopoczucie i styl życia.

Czy wiesz, że?

Daktyle to jedne z pierwszych uprawianych przez człowieka owoców. Początkowo wykorzystywano je do produkcji wina. Ze względu na dużą ilość cukrów prostych (podobnie jak winogrona) owoce szybko się fermentują. W krajach arabskich z daktyli wyrabia się miód, który wpisuje się w grono tamtejszych przysmaków.

Dla urozmaicenia:

Co powiesz na to, aby rozpocząć dzień od posiłku, który doda Ci energii na długo? Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami to dobry wybór! A kiedy nadejdzie pora lunchu, sięgnij po przepis na sałatkę kuskus z dynią i daktylami. Baw się smakami i twórz słodko-słone kompozycje, które urozmaicą Twój codzienny jadłospis.