Dania i potrawy z daktylami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Daktyle

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DaktyleDaktyle

Daktyle zachwycają swoim słodkim smakiem. Uwielbiają wygrzewać się w słońcu, najlepiej w klimacie tropikalnym, bo właśnie wtedy smakują najlepiej. Choć kochają suchą i gorącą temperaturę, dobrze zaaklimatyzowały się też w innych częściach świata. To właśnie daktyle kuszą wszystkich swoją słodyczą. Uwaga! Ten smak uzależnia! Przekonaj się sam, co kryje się pod skórką w kolorze bursztynu.

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów! Nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkości? Sięgnij więc, po zamienniki dla przetworzonych, gotowych słodyczy. Daktyle sprawdzą się idealnie w formie deseru – zarówno solo, jak i jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Choć małe i niepozorne, mają naprawdę dużo do zaoferowania. Nie daj się oprzeć tej słodyczy!

Na jaką okazję?

Z dodatkiem daktyli przygotujesz deser, który zapewni Ci naturalną słodycz, zastępując łakocie ze sklepowej półki. Wiesz, co jesz i co kryje się w środku! Takie zamienniki pomagają kształtować dobre nawyki, które odgrywają wpływ na nasze samopoczucie i styl życia.

Czy wiesz, że?

Daktyle to jedne z pierwszych uprawianych przez człowieka owoców. Początkowo wykorzystywano je do produkcji wina. Ze względu na dużą ilość cukrów prostych (podobnie jak winogrona) owoce szybko się fermentują. W krajach arabskich z daktyli wyrabia się miód, który wpisuje się w grono tamtejszych przysmaków.

Dla urozmaicenia:

Co powiesz na to, aby rozpocząć dzień od posiłku, który doda Ci energii na długo? Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami to dobry wybór! A kiedy nadejdzie pora lunchu, sięgnij po przepis na sałatkę kuskus z dynią i daktylami. Baw się smakami i twórz słodko-słone kompozycje, które urozmaicą Twój codzienny jadłospis.