Przepisy na Daktyle
10 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Daktyle
Daktyle zachwycają swoim słodkim smakiem. Uwielbiają wygrzewać się w słońcu, najlepiej w klimacie tropikalnym, bo właśnie wtedy smakują najlepiej. Choć kochają suchą i gorącą temperaturę, dobrze zaaklimatyzowały się też w innych częściach świata. To właśnie daktyle kuszą wszystkich swoją słodyczą. Uwaga! Ten smak uzależnia! Przekonaj się sam, co kryje się pod skórką w kolorze bursztynu.
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów! Nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkości? Sięgnij więc, po zamienniki dla przetworzonych, gotowych słodyczy. Daktyle sprawdzą się idealnie w formie deseru – zarówno solo, jak i jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Choć małe i niepozorne, mają naprawdę dużo do zaoferowania. Nie daj się oprzeć tej słodyczy!
Na jaką okazję?
Z dodatkiem daktyli przygotujesz deser, który zapewni Ci naturalną słodycz, zastępując łakocie ze sklepowej półki. Wiesz, co jesz i co kryje się w środku! Takie zamienniki pomagają kształtować dobre nawyki, które odgrywają wpływ na nasze samopoczucie i styl życia.
Czy wiesz, że?
Daktyle to jedne z pierwszych uprawianych przez człowieka owoców. Początkowo wykorzystywano je do produkcji wina. Ze względu na dużą ilość cukrów prostych (podobnie jak winogrona) owoce szybko się fermentują. W krajach arabskich z daktyli wyrabia się miód, który wpisuje się w grono tamtejszych przysmaków.
Dla urozmaicenia:
Co powiesz na to, aby rozpocząć dzień od posiłku, który doda Ci energii na długo? Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami to dobry wybór! A kiedy nadejdzie pora lunchu, sięgnij po przepis na sałatkę kuskus z dynią i daktylami. Baw się smakami i twórz słodko-słone kompozycje, które urozmaicą Twój codzienny jadłospis.