Herbata świąteczna - przepis na herbatę wigilijną | Przepisy.pl pixel

Herbata świąteczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 plaster

1 plaster

0.5 łyżeczki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Figę, daktyl, kawałki suszonego jabłka, pomarańczę, cytrynę i goździki zalej 250 ml wody i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Krok 2

W oddzielnym naczyniu przygotuj napar z czarnej herbaty. Dodaj napar z herbaty do ugotowanych owoców.

Krok 3

Do napoju dodaj 0,5 łyżeczki miodu i wymieszaj. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Święta to czas, w którym na sercu robi się ciepło. Daj się rozgrzać aromatycznej herbacie pełnej świątecznych zapachów i suszonych owoców.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Jeszcze dodaję laskę cynamonu. Dolewam też trochę soku pomarańczowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Ta herbatka trochę przypomina kompot wigilijny:). Jeśli podajemy ją nie na Wigilię, można dodać mały kieliszek rumu. Będzie lepszy smaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Koz

    Klaudia Koz , 06.12.2021

    TAK polecam dodać dwa cieniutkie plasterki imbiru - podkręca smak i oczywiście ma właściwości prozdrowotne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej