Herbata świąteczna - przepis na herbatę wigilijną | Przepisy.pl pixel

Herbata świąteczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 plaster

1 plaster

0.5 łyżeczki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Figę, daktyl, kawałki suszonego jabłka, pomarańczę, cytrynę i goździki zalej 250 ml wody i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Krok 2

W oddzielnym naczyniu przygotuj napar z czarnej herbaty. Dodaj napar z herbaty do ugotowanych owoców.

Krok 3

Do napoju dodaj 0,5 łyżeczki miodu i wymieszaj. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Święta to czas, w którym na sercu robi się ciepło. Daj się rozgrzać aromatycznej herbacie pełnej świątecznych zapachów i suszonych owoców.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Jeszcze dodaję laskę cynamonu. Dolewam też trochę soku pomarańczowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Ta herbatka trochę przypomina kompot wigilijny:). Jeśli podajemy ją nie na Wigilię, można dodać mały kieliszek rumu. Będzie lepszy smaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Koz

    Klaudia Koz , 06.12.2021

    TAK polecam dodać dwa cieniutkie plasterki imbiru - podkręca smak i oczywiście ma właściwości prozdrowotne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej