Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

6 plastrów

100 mililitrów

2 łyżki

4 plastry

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Mandarin Orange zaparz (80 st. C, 3 min.). Dodaj miód, plastry imbiru, goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek wlej sok pomarańczowy, przełóż plastry imbiru z naparu oraz pokrojone mandarynki i cząstki brzoskwini. Całość uzupełnij herbacianym naparem, udekoruj liśćmi cytryny i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Zielone herbaty coraz częściej pojawiają się w wersjach aromatyzowanych. Oprócz cytrynowych czy miętowych, warto spróbować także innych, np. pomarańczowo-mandarynkowej. Owoce te, dzięki swojej delikatnej słodyczy, doskonale komponują się ze smakiem herbaty. Jeśli lubisz tego typu połączenia, spróbuj zielonej herbaty z imbirem i brzoskwiniami. Imbir ma bardzo mocny i specyficzny posmak – z jednej strony pikantny, z drugiej lekko cytrusowy. Żeby wzmocnić jego korzenny aromat, dodaj do naparu również kilka goździków (one też mają słodko-ostry smak). Kiedy herbata już się zaparzy, przelej ją do kubków. Wcześniej włóż do nich owoce – brzoskwinie oraz mandarynki pokrojone w plastry. Zamiast mandarynek dobrym dodatkiem będą również słodkie pomarańcze. Dołącz także sok pomarańczowy albo łyżeczkę owocowej konfitury. Tak przygotowaną zieloną herbatę podawaj na ciepło, albo przestudź i serwuj z kostkami lodu jako napój na upały. Podawaj udekorowaną listkiem melisy albo cytryny. Wypróbuj naszą propozycję!