Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

6 plastrów

100 mililitrów

2 łyżki

4 plastry

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Mandarin Orange zaparz (80 st. C, 3 min.). Dodaj miód, plastry imbiru, goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek wlej sok pomarańczowy, przełóż plastry imbiru z naparu oraz pokrojone mandarynki i cząstki brzoskwini. Całość uzupełnij herbacianym naparem, udekoruj liśćmi cytryny i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Zielone herbaty coraz częściej pojawiają się w wersjach aromatyzowanych. Oprócz cytrynowych czy miętowych, warto spróbować także innych, np. pomarańczowo-mandarynkowej. Owoce te, dzięki swojej delikatnej słodyczy, doskonale komponują się ze smakiem herbaty. Jeśli lubisz tego typu połączenia, spróbuj zielonej herbaty z imbirem i brzoskwiniami. Imbir ma bardzo mocny i specyficzny posmak – z jednej strony pikantny, z drugiej lekko cytrusowy. Żeby wzmocnić jego korzenny aromat, dodaj do naparu również kilka goździków (one też mają słodko-ostry smak). Kiedy herbata już się zaparzy, przelej ją do kubków. Wcześniej włóż do nich owoce – brzoskwinie oraz mandarynki pokrojone w plastry. Zamiast mandarynek dobrym dodatkiem będą również słodkie pomarańcze. Dołącz także sok pomarańczowy albo łyżeczkę owocowej konfitury. Tak przygotowaną zieloną herbatę podawaj na ciepło, albo przestudź i serwuj z kostkami lodu jako napój na upały. Podawaj udekorowaną listkiem melisy albo cytryny. Wypróbuj naszą propozycję!