Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

6 plastrów

100 mililitrów

2 łyżki

4 plastry

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Mandarin Orange zaparz (80 st. C, 3 min.). Dodaj miód, plastry imbiru, goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek wlej sok pomarańczowy, przełóż plastry imbiru z naparu oraz pokrojone mandarynki i cząstki brzoskwini. Całość uzupełnij herbacianym naparem, udekoruj liśćmi cytryny i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Zielone herbaty coraz częściej pojawiają się w wersjach aromatyzowanych. Oprócz cytrynowych czy miętowych, warto spróbować także innych, np. pomarańczowo-mandarynkowej. Owoce te, dzięki swojej delikatnej słodyczy, doskonale komponują się ze smakiem herbaty. Jeśli lubisz tego typu połączenia, spróbuj zielonej herbaty z imbirem i brzoskwiniami. Imbir ma bardzo mocny i specyficzny posmak – z jednej strony pikantny, z drugiej lekko cytrusowy. Żeby wzmocnić jego korzenny aromat, dodaj do naparu również kilka goździków (one też mają słodko-ostry smak). Kiedy herbata już się zaparzy, przelej ją do kubków. Wcześniej włóż do nich owoce – brzoskwinie oraz mandarynki pokrojone w plastry. Zamiast mandarynek dobrym dodatkiem będą również słodkie pomarańcze. Dołącz także sok pomarańczowy albo łyżeczkę owocowej konfitury. Tak przygotowaną zieloną herbatę podawaj na ciepło, albo przestudź i serwuj z kostkami lodu jako napój na upały. Podawaj udekorowaną listkiem melisy albo cytryny. Wypróbuj naszą propozycję!