Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

6 plastrów

100 mililitrów

2 łyżki

4 plastry

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Mandarin Orange zaparz (80 st. C, 3 min.). Dodaj miód, plastry imbiru, goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek wlej sok pomarańczowy, przełóż plastry imbiru z naparu oraz pokrojone mandarynki i cząstki brzoskwini. Całość uzupełnij herbacianym naparem, udekoruj liśćmi cytryny i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami Zielona herbata z imbirem i brzoskwiniami

Zielone herbaty coraz częściej pojawiają się w wersjach aromatyzowanych. Oprócz cytrynowych czy miętowych, warto spróbować także innych, np. pomarańczowo-mandarynkowej. Owoce te, dzięki swojej delikatnej słodyczy, doskonale komponują się ze smakiem herbaty. Jeśli lubisz tego typu połączenia, spróbuj zielonej herbaty z imbirem i brzoskwiniami. Imbir ma bardzo mocny i specyficzny posmak – z jednej strony pikantny, z drugiej lekko cytrusowy. Żeby wzmocnić jego korzenny aromat, dodaj do naparu również kilka goździków (one też mają słodko-ostry smak). Kiedy herbata już się zaparzy, przelej ją do kubków. Wcześniej włóż do nich owoce – brzoskwinie oraz mandarynki pokrojone w plastry. Zamiast mandarynek dobrym dodatkiem będą również słodkie pomarańcze. Dołącz także sok pomarańczowy albo łyżeczkę owocowej konfitury. Tak przygotowaną zieloną herbatę podawaj na ciepło, albo przestudź i serwuj z kostkami lodu jako napój na upały. Podawaj udekorowaną listkiem melisy albo cytryny. Wypróbuj naszą propozycję!