Przepisy z brzoskwinią
37 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Brzoskwinia
Historia brzoskwiń jest naprawdę imponująca. W starożytnych Chinach uważano, że drzewa, na których rosną te owoce, przynoszą pomyślność. Na przestrzeni wieków brzoskwinie były natchnieniem dla wielu artystów, a dziś inspirują szefów kuchni. Brzoskwiniowe przetwory, ciasta i koktajle królują w porze deseru. Dodatek owoców do wytrawnych potraw wzbogaca ich smak i dodaje im elegancji. Zapraszamy do stołu!
Dla kogo?
Delikatny, soczysty miąższ sprawia, że brzoskwinie znikają ze stołów w tempie ekspresowym bez jakiejkolwiek obróbki. Owoce te znacznie ułatwiają przygotowywanie deserów. Połączenie ich z innymi przysmakami – bananem, ananasem, jabłkiem, winogronami – oraz dressingiem z miodu i soku z cytryny to idealny sposób na poradzenie sobie z ochotą na słodkości. Łakocie nie muszą przecież sprowadzać się do kawałka tortu czekoladowego.
Na jaką okazję?
W sezonie chyba nikogo nie trzeba przekonywać do skosztowania brzoskwiń. Warto o nich pamiętać także podczas grillowania. Świetnie znoszą wysokie temperatury, więc z powodzeniem można umieścić je na patyczkach do szaszłyków wraz z kawałkami kurczaka. Wspaniale pasują do pieczonych mięs i stylowych grzanek, na których nie brakuje serowych dodatków. Skuście się na zestawienie brzoskwiń z serami pleśniowymi. Słodko-kwaśne połączenia należą do Waszych ulubionych? Brzoskwinie będą wisienką na torcie w potrawach typu curry z drobiem i wiórkami kokosowymi.
Czy wiesz, że?
Z dobrodziejstw brzoskwiń korzystano w Chinach już 4 tysiące lat temu. Z biegiem czasu stawały się coraz popularniejsze w innych krajach Dalekiego Wschodu. Do Europy trafiły dzięki kupcom i wyprawom wojennym Aleksandra Wielkiego.
Dla urozmaicenia:
Trudno oprzeć się świeżym owocom. W kuchniach często są wykorzystywane również brzoskwinie z puszki, znajdujące zastosowanie zwłaszcza w wypiekach. Co ciekawe, owoce bardzo dobrze reagują na suszenie. W tej formie sprawdzają się jako samodzielna przekąska czy jako dodatek do owsianek i deserów.