Kurczak z brzoskwiniami z puszki i ryżem: pierś | Przepisy.pl pixel

Kurczak z brzoskwinią

o smaku słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
274 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w nieduże plastry, a cebulę oraz paprykę w paski.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż kawałki kurczaka. Następnie dołóż cebulę oraz paprykę i smaż chwilę razem.

Krok 3

Na patelnię wlej szklankę wody i wsyp zawartość opakowania Knorr. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Zmniejsz ogień, dodaj pokrojone brzoskwinie i gotuj jeszcze 5 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z brzoskwiniąKurczak z brzoskwinią

Wydaje Ci się, że kurczak i brzoskwinie nie bardzo do siebie pasują? Pora zmienić zdanie! To połączenie smaków rodem z kuchni orientalnej zapewni Ci prawdziwą kulinarną ucztę. Kurczak z brzoskwiniami, podany z ryżem na stałe zagości w Twoim menu!

Dla kogo?

Cenisz sobie szybkie i proste w przygotowaniu obiady? Kurczak z brzoskwiniami z puszki będzie Twoim ulubiony przepisem. 

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie masz dużo czasu na gotowanie obiadu. Pierś z kurczaka z brzoskwiniami jest gotowa w 15 minut!

Czy wiesz, że?

Sos słodko-kwaśny wywodzi się z kuchni orientalnej, ale jest niezwykle popularny na całym świecie. Zapewnia potrawom charakterystyczny, oryginalny smak.

Dla urozmaicenia

Do dania możesz dodać pędy bambusa z puszki. Dzięki temu kurczak z brzoskwiniami będzie miał jeszcze bardziej orientalny charakter.