Kurczak z ryżem z Krzywonosi

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

10 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj i odstaw.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj i pokrój na cienkie paski.

Krok 3

W woku rozgrzej oliwę i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż ok. 7 minut, często mieszając, po czym wyjmij warzywa i odstaw.

Krok 4

Pieczarki pokrój w półksiężyce i podsmaż ok. 6 minut.

Krok 5

Kurczaka pokrój na małe paski i wrzuć do pieczarek. Smaż kolejne 10 minut uważając, aby się nie przypalił.

Krok 6

Do woka ponownie wrzuć cebulę i papryki oraz wlej sos w słoiku Knorr oraz sos chilli. Całość zagotuj i podawaj z ryżem posypane pędami bambusa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej