Kurczak z ryżem z Krzywonosi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z ryżem z Krzywonosi

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 mililitrów

10 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj i odstaw.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj i pokrój na cienkie paski.

Krok 3

W woku rozgrzej oliwę i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż ok. 7 minut, często mieszając, po czym wyjmij warzywa i odstaw.

Krok 4

Pieczarki pokrój w półksiężyce i podsmaż ok. 6 minut.

Krok 5

Kurczaka pokrój na małe paski i wrzuć do pieczarek. Smaż kolejne 10 minut uważając, aby się nie przypalił.

Krok 6

Do woka ponownie wrzuć cebulę i papryki oraz wlej sos w słoiku Knorr oraz sos chilli. Całość zagotuj i podawaj z ryżem posypane pędami bambusa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ryżem z Krzywonosi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej