
Składniki
1.5 kilograma
8 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj dokładnie i osusz czystą ściereczką.

Krok 2
Czosnek posiekaj drobno w kosteczkę i utrzyj z olejem. Dopraw do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Natrzyj dokładnie boczek przygotowaną marynatą i odstaw mięso do lodówki na ok. 2 dni. Przynajmniej raz dziennie nacieraj go dokładnie pozostałą zalewą.

Krok 3
Przed pieczeniem, osusz nieco boczek i zwiń w ciasny rulon. Zwiąż bawełnianą nicią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 – 2 godziny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty rolowany boczek
Mięso umyj dokładnie i osusz czystą ściereczką.