Soczysty rolowany boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty rolowany boczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

8 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj dokładnie i osusz czystą ściereczką.

Soczysty rolowany boczek - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno w kosteczkę i utrzyj z olejem. Dopraw do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Natrzyj dokładnie boczek przygotowaną marynatą i odstaw mięso do lodówki na ok. 2 dni. Przynajmniej raz dziennie nacieraj go dokładnie pozostałą zalewą.

Soczysty rolowany boczek - Krok 2

Krok 3

Przed pieczeniem, osusz nieco boczek i zwiń w ciasny rulon. Zwiąż bawełnianą nicią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 – 2 godziny.

Soczysty rolowany boczek - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tatar z łososia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej