Boczek rolowany - pieczony z czosnkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Soczysty rolowany boczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

29 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

8 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj dokładnie i osusz czystą ściereczką.

Soczysty rolowany boczek - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno w kosteczkę i utrzyj z olejem. Dopraw do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Natrzyj dokładnie boczek przygotowaną marynatą i odstaw mięso do lodówki na ok. 2 dni. Przynajmniej raz dziennie nacieraj go dokładnie pozostałą zalewą.

Soczysty rolowany boczek - Krok 2

Krok 3

Przed pieczeniem, osusz nieco boczek i zwiń w ciasny rulon. Zwiąż bawełnianą nicią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 – 2 godziny.

Soczysty rolowany boczek - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty rolowany boczekSoczysty rolowany boczek

Mięso umyj dokładnie i osusz czystą ściereczką.