Boczek rolowany - pieczony z czosnkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Soczysty rolowany boczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

29 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

8 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj dokładnie i osusz czystą ściereczką.

Soczysty rolowany boczek - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno w kosteczkę i utrzyj z olejem. Dopraw do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Natrzyj dokładnie boczek przygotowaną marynatą i odstaw mięso do lodówki na ok. 2 dni. Przynajmniej raz dziennie nacieraj go dokładnie pozostałą zalewą.

Soczysty rolowany boczek - Krok 2

Krok 3

Przed pieczeniem, osusz nieco boczek i zwiń w ciasny rulon. Zwiąż bawełnianą nicią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 – 2 godziny.

Soczysty rolowany boczek - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty rolowany boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka panierowane
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty rolowany boczekSoczysty rolowany boczek

Mięso umyj dokładnie i osusz czystą ściereczką.