
Składniki
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, poszatkowaną cebulę i przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
Krok 2
Formujemy kulki, które obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku. Można je wcześniej obtoczyć jeszcze w bułce tartej.
Krok 3
Kostkę bulionową lub bulionetkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Lekko studzimy i dodajemy chrzan. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby.
Krok 4
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety w sosie chrzanowym
Pulpety w sosie chrzanowym to smaczny sposób na prosty obiad. Jeśli lubisz klasyczne zestawy z mięsem i surówkami, wypróbuj ten przepis. Zacznij od wyboru mięsa mielonego – na pulpety dobrze nadawać się będzie wieprzowina, np. mięso z łopatki lub karkówki, albo mieszane wieprzowo-wołowe. Żeby zyskało lepszą konsystencję i łatwiej się sklejało, dodaj do niego ugotowany ryż i jajko, po czym dopraw mięsną masę do smaku. Uformuj z niej nieduże pulpety i podsmażaj je krótko, by zachowały soczystość podczas pieczenia. Z bulionu oraz startego chrzanu przygotuj sos i zalej nim ułożone w naczyniu żaroodpornym mięsne kulki. Ponieważ przed pieczeniem są surowe w środku, przenikną smakiem i zapachem chrzanu. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, możesz dołączyć do sosu trochę śmietany. Pulpety w sosie chrzanowym podawaj z ziemniakami, koperkiem i surówką z białej kapusty oraz marchewki, smaczne będą również z dodatkiem kaszy gryczanej albo pęczaku. Przygotuj je na najbliższy obiad – życzymy smacznego!


































