Pulpety w sosie chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie chrzanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, poszatkowaną cebulę i przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.

Krok 2

Formujemy kulki, które obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku. Można je wcześniej obtoczyć jeszcze w bułce tartej.

Krok 3

Kostkę bulionową lub bulionetkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Lekko studzimy i dodajemy chrzan. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby.

Krok 4

Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie chrzanowymPulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym to smaczny sposób na prosty obiad. Jeśli lubisz klasyczne zestawy z mięsem i surówkami, wypróbuj ten przepis. Zacznij od wyboru mięsa mielonego – na pulpety dobrze nadawać się będzie wieprzowina, np. mięso z łopatki lub karkówki, albo mieszane wieprzowo-wołowe. Żeby zyskało lepszą konsystencję i łatwiej się sklejało, dodaj do niego ugotowany ryż i jajko, po czym dopraw mięsną masę do smaku. Uformuj z niej nieduże pulpety i podsmażaj je krótko, by zachowały soczystość podczas pieczenia. Z bulionu oraz startego chrzanu przygotuj sos i zalej nim ułożone w naczyniu żaroodpornym mięsne kulki. Ponieważ przed pieczeniem są surowe w środku, przenikną smakiem i zapachem chrzanu. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, możesz dołączyć do sosu trochę śmietany. Pulpety w sosie chrzanowym podawaj z ziemniakami, koperkiem i surówką z białej kapusty oraz marchewki, smaczne będą również z dodatkiem kaszy gryczanej albo pęczaku. Przygotuj je na najbliższy obiad – życzymy smacznego!