Pulpety w sosie chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie chrzanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, poszatkowaną cebulę i przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.

Krok 2

Formujemy kulki, które obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku. Można je wcześniej obtoczyć jeszcze w bułce tartej.

Krok 3

Kostkę bulionową lub bulionetkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Lekko studzimy i dodajemy chrzan. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby.

Krok 4

Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie chrzanowymPulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym to smaczny sposób na prosty obiad. Jeśli lubisz klasyczne zestawy z mięsem i surówkami, wypróbuj ten przepis. Zacznij od wyboru mięsa mielonego – na pulpety dobrze nadawać się będzie wieprzowina, np. mięso z łopatki lub karkówki, albo mieszane wieprzowo-wołowe. Żeby zyskało lepszą konsystencję i łatwiej się sklejało, dodaj do niego ugotowany ryż i jajko, po czym dopraw mięsną masę do smaku. Uformuj z niej nieduże pulpety i podsmażaj je krótko, by zachowały soczystość podczas pieczenia. Z bulionu oraz startego chrzanu przygotuj sos i zalej nim ułożone w naczyniu żaroodpornym mięsne kulki. Ponieważ przed pieczeniem są surowe w środku, przenikną smakiem i zapachem chrzanu. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, możesz dołączyć do sosu trochę śmietany. Pulpety w sosie chrzanowym podawaj z ziemniakami, koperkiem i surówką z białej kapusty oraz marchewki, smaczne będą również z dodatkiem kaszy gryczanej albo pęczaku. Przygotuj je na najbliższy obiad – życzymy smacznego!