Składniki
60 dekagramów
1 sztuka
60 dekagramów
1 sztuka
80 gramów
2 sztuki
5 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wyłóż do miski, kapustę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (odciśnij także sok z kapusty). Cebulę drobno posiekaj.
Krok 2
Do mięsa dodaj kapustę, jajka, kaszę mannę, cebulę, pieprz oraz sól do smaku. Całość wymieszaj i uformuj pulpeciki.
Krok 3
Obsmaż je z obu stron, następnie przełóż do garnka.
Krok 4
Kostkę wołową rozpuść w 0.5 litra ciepłej wody. Zalej pulpety oraz dodaj koncentrat pomidorowy i duś do momentu, gdy pulpety będą miękkie. Podawaj z kaszą i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z kapustą
W kuchni polskiej mamy pewne dania, które nigdy nam się nie nudzą. Z pewnością do tego grona należą klopsy z kapustą, a Ty już teraz możesz przygotować je według naszej sprawdzonej receptury. Zobacz na listę składników, przeczytaj kilka wskazówek, a potem ciesz się pysznymi pulpetami w swoim menu.
Dla kogo?
Pulpety z kapustą to danie dla wszystkich fanów klasyki. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to sięgnij po naszą recepturę i do dzieła. Przygotowanie tej potrawy zajmuje jedyne pół godziny, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia. To jak, kiedy klopsiki z kapustą zawitają na Twoim talerzu?
Na jaką okazję?
Serwuj pulpety z kapustą w sosie pomidorowym na obiad dla całej rodziny, a z pewnością wszyscy domownicy będą zadowoleni. Możesz także zrobić większą porcję dania i jeść je przez kilka dni. Odgrzewane pulpeciki smakują równie smacznie, więc nie musisz się o nic martwić.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie pulpecików to naprawdę proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Mięso wyłóż do miski, kapustę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (odciśnij także sok z kapusty). Cebulę drobno posiekaj. Później wymieszaj resztę składników i uformuj kuleczki mięsne.
Dla urozmaicenia:
Zastanów się, jak urozmaicisz ten przepis: pulpety z kapustą w sosie pomidorowym. Naszym zdaniem najlepiej zaserwować te mięsne kuleczki z dodatkiem kaszy oraz wybranej surówki. Jeżeli jednak wolisz ziemniaki lub ryż, to śmiało możesz wymienić składniki według własnych upodobań.