Pulpety z kapustą - klopsiki w sosie pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Pulpety z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

1 sztuka

60 dekagramów

1 sztuka

80 gramów

2 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyłóż do miski, kapustę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (odciśnij także sok z kapusty). Cebulę drobno posiekaj.

Pulpety z kapustą - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj kapustę, jajka, kaszę mannę, cebulę, pieprz oraz sól do smaku. Całość wymieszaj i uformuj pulpeciki.

Pulpety z kapustą - Krok 2

Krok 3

Obsmaż je z obu stron, następnie przełóż do garnka.

Pulpety z kapustą - Krok 3

Krok 4

Kostkę wołową rozpuść w 0.5 litra ciepłej wody. Zalej pulpety oraz dodaj koncentrat pomidorowy i duś do momentu, gdy pulpety będą miękkie. Podawaj z kaszą i surówką.

Pulpety z kapustą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kapustąPulpety z kapustą

W kuchni polskiej mamy pewne dania, które nigdy nam się nie nudzą. Z pewnością do tego grona należą klopsy z kapustą, a Ty już teraz możesz przygotować je według naszej sprawdzonej receptury. Zobacz na listę składników, przeczytaj kilka wskazówek, a potem ciesz się pysznymi pulpetami w swoim menu. 

Dla kogo?

Pulpety z kapustą to danie dla wszystkich fanów klasyki. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to sięgnij po naszą recepturę i do dzieła. Przygotowanie tej potrawy zajmuje jedyne pół godziny, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia. To jak, kiedy klopsiki z kapustą zawitają na Twoim talerzu?

Na jaką okazję?

Serwuj pulpety z kapustą w sosie pomidorowym na obiad dla całej rodziny, a z pewnością wszyscy domownicy będą zadowoleni. Możesz także zrobić większą porcję dania i jeść je przez kilka dni. Odgrzewane pulpeciki smakują równie smacznie, więc nie musisz się o nic martwić.

Czy wiesz, że?

Przygotowanie pulpecików to naprawdę proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Mięso wyłóż do miski, kapustę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (odciśnij także sok z kapusty). Cebulę drobno posiekaj. Później wymieszaj resztę składników i uformuj kuleczki mięsne.

Dla urozmaicenia:

Zastanów się, jak urozmaicisz ten przepis: pulpety z kapustą w sosie pomidorowym. Naszym zdaniem najlepiej zaserwować te mięsne kuleczki z dodatkiem kaszy oraz wybranej surówki. Jeżeli jednak wolisz ziemniaki lub ryż, to śmiało możesz wymienić składniki według własnych upodobań.