Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym

Autor: BialaWilczyca

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

3 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

3 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku mięso mielone (ok 450g) wrzucamy do dużej miski. W tym samym czasie gotujemy wodę na ryż. Ryż powinien być w woreczku. Jeden woreczek w zupełności wystarczy.

Krok 2

Następnie 1 duża bądź 2 małe cebule kroimy w drobną kosteczkę a 1.5 dużej marchewki ścieramy na tarce na małym oczku. Marchewkę i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Wrzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa. Doglądamy ryżu.

Krok 4

Do naszej mieszanki dodajemy 2 jajka i Delikat oraz wcześniej namoczoną całą małą, czerstwą bułkę może być kajzerka. Dodajemy także odrobinę czosnku granulowanego jeśli mamy i całość dokładnie mieszamy próbując według gustu czy mięso jest dość słone, pieprzne i ma charakter. Jeśli jest za mało słone dodajemy Delikat (nigdy soli!).

Krok 5

Gdy mamy już przygotowane mięso wlewamy do średniego garnka, do połowy wody i wkładamy ok. 1 stołowej łyżki Deliatu. W tym samym czasie podsmażamy lekko całą cebulę pokrojoną w piórka i wrzucamy do garnka z naszym "bulionem". Kiedy woda się zagotuje rozrabiamy mąkę z 2 stołowymi łyzkami śmietany 12% bądź samą mąkę (jak to woli) z wodą w słoiczku. Potrząsamy energicznie by usunąć wszystkie grudki i wlewamy powoli do roztworu by go zagęścić i nadać mu delikatny kolor. Powstały w ten sposób sos zostawiamy na bardzo małym ogniu.

Krok 6

Jeśli pozostawiliśmy już sos na małym ogniu zabierzmy się za smażenie. Z mięsa, które wcześniej zrobiliśmy formujemy małe kulki po czym delikatnie obtaczamy w mące tortowej i wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Każda obsmażoną kulkę wkładamy do garnka po zakończeniu zostawiamy kulki w sosie na około 15 minut co jakiś czas mieszając pod przykryciem. Smacznego!!!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej