Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym

Autor: BialaWilczyca

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

3 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

3 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku mięso mielone (ok 450g) wrzucamy do dużej miski. W tym samym czasie gotujemy wodę na ryż. Ryż powinien być w woreczku. Jeden woreczek w zupełności wystarczy.

Krok 2

Następnie 1 duża bądź 2 małe cebule kroimy w drobną kosteczkę a 1.5 dużej marchewki ścieramy na tarce na małym oczku. Marchewkę i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Wrzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa. Doglądamy ryżu.

Krok 4

Do naszej mieszanki dodajemy 2 jajka i Delikat oraz wcześniej namoczoną całą małą, czerstwą bułkę może być kajzerka. Dodajemy także odrobinę czosnku granulowanego jeśli mamy i całość dokładnie mieszamy próbując według gustu czy mięso jest dość słone, pieprzne i ma charakter. Jeśli jest za mało słone dodajemy Delikat (nigdy soli!).

Krok 5

Gdy mamy już przygotowane mięso wlewamy do średniego garnka, do połowy wody i wkładamy ok. 1 stołowej łyżki Deliatu. W tym samym czasie podsmażamy lekko całą cebulę pokrojoną w piórka i wrzucamy do garnka z naszym "bulionem". Kiedy woda się zagotuje rozrabiamy mąkę z 2 stołowymi łyzkami śmietany 12% bądź samą mąkę (jak to woli) z wodą w słoiczku. Potrząsamy energicznie by usunąć wszystkie grudki i wlewamy powoli do roztworu by go zagęścić i nadać mu delikatny kolor. Powstały w ten sposób sos zostawiamy na bardzo małym ogniu.

Krok 6

Jeśli pozostawiliśmy już sos na małym ogniu zabierzmy się za smażenie. Z mięsa, które wcześniej zrobiliśmy formujemy małe kulki po czym delikatnie obtaczamy w mące tortowej i wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Każda obsmażoną kulkę wkładamy do garnka po zakończeniu zostawiamy kulki w sosie na około 15 minut co jakiś czas mieszając pod przykryciem. Smacznego!!!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka szefa z szynką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej