Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1.5 sztuki
5 łyżek
2 sztuki
3 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
2 łyżki
3 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku mięso mielone (ok 450g) wrzucamy do dużej miski. W tym samym czasie gotujemy wodę na ryż. Ryż powinien być w woreczku. Jeden woreczek w zupełności wystarczy.
Krok 2
Następnie 1 duża bądź 2 małe cebule kroimy w drobną kosteczkę a 1.5 dużej marchewki ścieramy na tarce na małym oczku. Marchewkę i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż cebula się zeszkli.
Krok 3
Wrzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa. Doglądamy ryżu.
Krok 4
Do naszej mieszanki dodajemy 2 jajka i Delikat oraz wcześniej namoczoną całą małą, czerstwą bułkę może być kajzerka. Dodajemy także odrobinę czosnku granulowanego jeśli mamy i całość dokładnie mieszamy próbując według gustu czy mięso jest dość słone, pieprzne i ma charakter. Jeśli jest za mało słone dodajemy Delikat (nigdy soli!).
Krok 5
Gdy mamy już przygotowane mięso wlewamy do średniego garnka, do połowy wody i wkładamy ok. 1 stołowej łyżki Deliatu. W tym samym czasie podsmażamy lekko całą cebulę pokrojoną w piórka i wrzucamy do garnka z naszym "bulionem". Kiedy woda się zagotuje rozrabiamy mąkę z 2 stołowymi łyzkami śmietany 12% bądź samą mąkę (jak to woli) z wodą w słoiczku. Potrząsamy energicznie by usunąć wszystkie grudki i wlewamy powoli do roztworu by go zagęścić i nadać mu delikatny kolor. Powstały w ten sposób sos zostawiamy na bardzo małym ogniu.
Krok 6
Jeśli pozostawiliśmy już sos na małym ogniu zabierzmy się za smażenie. Z mięsa, które wcześniej zrobiliśmy formujemy małe kulki po czym delikatnie obtaczamy w mące tortowej i wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Każda obsmażoną kulkę wkładamy do garnka po zakończeniu zostawiamy kulki w sosie na około 15 minut co jakiś czas mieszając pod przykryciem. Smacznego!!!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej