Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1.5 sztuki
5 łyżek
2 sztuki
3 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
2 łyżki
3 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku mięso mielone (ok 450g) wrzucamy do dużej miski. W tym samym czasie gotujemy wodę na ryż. Ryż powinien być w woreczku. Jeden woreczek w zupełności wystarczy.
Krok 2
Następnie 1 duża bądź 2 małe cebule kroimy w drobną kosteczkę a 1.5 dużej marchewki ścieramy na tarce na małym oczku. Marchewkę i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż cebula się zeszkli.
Krok 3
Wrzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa. Doglądamy ryżu.
Krok 4
Do naszej mieszanki dodajemy 2 jajka i Delikat oraz wcześniej namoczoną całą małą, czerstwą bułkę może być kajzerka. Dodajemy także odrobinę czosnku granulowanego jeśli mamy i całość dokładnie mieszamy próbując według gustu czy mięso jest dość słone, pieprzne i ma charakter. Jeśli jest za mało słone dodajemy Delikat (nigdy soli!).
Krok 5
Gdy mamy już przygotowane mięso wlewamy do średniego garnka, do połowy wody i wkładamy ok. 1 stołowej łyżki Deliatu. W tym samym czasie podsmażamy lekko całą cebulę pokrojoną w piórka i wrzucamy do garnka z naszym "bulionem". Kiedy woda się zagotuje rozrabiamy mąkę z 2 stołowymi łyzkami śmietany 12% bądź samą mąkę (jak to woli) z wodą w słoiczku. Potrząsamy energicznie by usunąć wszystkie grudki i wlewamy powoli do roztworu by go zagęścić i nadać mu delikatny kolor. Powstały w ten sposób sos zostawiamy na bardzo małym ogniu.
Krok 6
Jeśli pozostawiliśmy już sos na małym ogniu zabierzmy się za smażenie. Z mięsa, które wcześniej zrobiliśmy formujemy małe kulki po czym delikatnie obtaczamy w mące tortowej i wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Każda obsmażoną kulkę wkładamy do garnka po zakończeniu zostawiamy kulki w sosie na około 15 minut co jakiś czas mieszając pod przykryciem. Smacznego!!!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej