Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym

Autor: BialaWilczyca

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

3 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

3 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku mięso mielone (ok 450g) wrzucamy do dużej miski. W tym samym czasie gotujemy wodę na ryż. Ryż powinien być w woreczku. Jeden woreczek w zupełności wystarczy.

Krok 2

Następnie 1 duża bądź 2 małe cebule kroimy w drobną kosteczkę a 1.5 dużej marchewki ścieramy na tarce na małym oczku. Marchewkę i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Wrzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa. Doglądamy ryżu.

Krok 4

Do naszej mieszanki dodajemy 2 jajka i Delikat oraz wcześniej namoczoną całą małą, czerstwą bułkę może być kajzerka. Dodajemy także odrobinę czosnku granulowanego jeśli mamy i całość dokładnie mieszamy próbując według gustu czy mięso jest dość słone, pieprzne i ma charakter. Jeśli jest za mało słone dodajemy Delikat (nigdy soli!).

Krok 5

Gdy mamy już przygotowane mięso wlewamy do średniego garnka, do połowy wody i wkładamy ok. 1 stołowej łyżki Deliatu. W tym samym czasie podsmażamy lekko całą cebulę pokrojoną w piórka i wrzucamy do garnka z naszym "bulionem". Kiedy woda się zagotuje rozrabiamy mąkę z 2 stołowymi łyzkami śmietany 12% bądź samą mąkę (jak to woli) z wodą w słoiczku. Potrząsamy energicznie by usunąć wszystkie grudki i wlewamy powoli do roztworu by go zagęścić i nadać mu delikatny kolor. Powstały w ten sposób sos zostawiamy na bardzo małym ogniu.

Krok 6

Jeśli pozostawiliśmy już sos na małym ogniu zabierzmy się za smażenie. Z mięsa, które wcześniej zrobiliśmy formujemy małe kulki po czym delikatnie obtaczamy w mące tortowej i wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i obsmażam z każdej strony. Każda obsmażoną kulkę wkładamy do garnka po zakończeniu zostawiamy kulki w sosie na około 15 minut co jakiś czas mieszając pod przykryciem. Smacznego!!!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej