Młoda kapusta z marchewką – przepis

Sprawdźcie, jak przygotować młodą kapustę z marchewką. To danie można serwować jako samodzielny posiłek lub ciepłą sałatkę do obiadu.

Młoda kapusta z marchewką

Przepis na młodą kapustę z marchewką to letni hit na obiady i kolacje. Możecie ją podawać z gotowanymi ziemniakami, z pieczywem lub solo. Dodatek świeżego koperku sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne, ale jeśli chcecie wydobyć z niego jeszcze więcej aromatu, dodajcie garść drobno pokrojonego szczypiorku i gałązkę lubczyku, który nada daniu bulionowy aromat i smak.

Młodą kapustę możecie przygotować w garnku, w woku, a nawet w kociołku na świeżym powietrzu. Danie będzie ciekawą propozycją w menu na imprezę. Pasuje m.in. do karkówki z grilla, a na niedzielny obiad możecie ją podać z kotletem mielonym, pulpecikami w sosie pomidorowym lub pieczonym udkiem kurczaka.

Młoda kapusta z marchewką – przepis

Przygotujcie jedną dużą lub 2 małe główki młodej kapusty, 3 marchewki, 2 cebule, pęczek koperku, 0,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 liście laurowe oraz po kilka ziarenek czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego.

Kapustę poszatkujcie, a marchew pokrójcie w półplasterki. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na łyżce masła, a następnie przełóżcie warzywa do większego garnka, dodajcie liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i bulion. Gotujcie składniki na małym ogniu do zmięknięcia, a w tym czasie rozpuście na patelni pozostałe masło, dodajcie mąkę i lekko ją przesmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do kapusty i wymieszajcie. Na koniec wsypcie posiekany koperek.