Nie ma to jak talerz domowej zupy gdy za oknem szaro i zimno. Gorąca, aromatyczna zupa przywróci uśmiech na twarzy. Dziś piszemy o jeszcze jednej ulubionej zupie z kuchni polskiej, o kapuśniaku. Kapusta kiszona, pełna błonnika, witamin A, C, K oraz niektórych witamin z grupy B, to prawdziwy super food. Obecność kapusty kiszonej w naszym codziennym jadłospisie dobrze działa na trawienie, wspiera system odpornościowy i może korzystnie wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia. Wszelkie kiszonki zimą służą naszym organizmom. Kapustę kiszoną dobrze jest jeść regularnie w formie surówek, ale także w zupach np. tradycyjnym kapuśniaku. A co powiecie na propozycję przygotowania domowej kapusty kiszonej? To całkiem proste. Zacznijmy od niedużej porcji.

Domowa kiszona kapusta

Główka kapusty średniej wielkości, ok. 1 kg

1 łyżeczka soli kamiennej, niejodowanej

250 ml wody wymieszanej z 1 łyżeczką soli

Sposób przygotowania:

Poszatkuj cienko kapustę lub zetrzyj na mandolinie. Wymieszaj i ugniataj kilkakrotnie kapustę z solą do momentu gdy puści sok. Przełóż kapustę do kamionki lub innego ceramicznego naczynia. Przykryj gazą lub czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Po kilku dniach odgazuj kapustę wbijając w nią np. drewniany patyk do szaszłyków lub trzonek drewnianej łyżki. Zaglądaj do niej od czasu do czasu by sprawdzić czy jest gotowa. Gdy minie odpowiedni czas przełóż kapustę do wyparzonych słoików i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 min.

Do kiszenia dodać można tartą marchew, łyżeczkę kminku, gorczycy lub kilka ziaren jałowca.

Domowa kapusta kiszona gotowa teraz czas na przygotowanie kapuśniaku.

Zupa kapuśniak

Czas: 60 minut

Dla 8 osób

Składniki:

porcja rosołowa - 500 gramów

Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki

wędzony boczek - 150 gramów

kiszona kapusta - 300 gramów

marchewki - 2 sztuki

pietruszka - 1 sztuka

pokrojone ziemniaki - 200 gramów

średniej wielkości cebula - 2 sztuki

roztarty kminek - 1 szczypta

majeranek - 1 łyżka

pieprz mielony

woda - 2 litry

mąka pszenna - 2 łyżki

masło - 50 gramów

Sposób przygotowania:

Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut. Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw zupę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.