Sezon na młode warzywa to czas prostych dań. Ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, kapusta… Jak ugotować młodą kapustę, by była najlepsza?
Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem?
Ile domów, tyle sposobów i dodatków do młodej kapusty. Bywa podawana np. z marchewką albo doprawiana czosnkiem, sprawdź jednak jak przyrządzić ją w podstawowej wersji.
- Obierz kapustę z zewnętrznych liści i dokładnie wypłucz.
- Poszatkuj ją albo pokrój w cienkie paski. Najlepiej najpierw przekroić ją na ćwiartki.
- Duś kapustę z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu drobiowego. Na pół główki dodaj jedną szklankę. Duszona kapusta powinna być zupełnie miękka.
- Dodaj pozostałe składniki: śmietanę, koperek i wybrany tłuszcz.
- Gotuj przez chwilę, ewentualnie dopraw do smaku pieprzem ziołowym. Od czasu do czasu mieszaj.
- Młoda kapusta z koperkiem po przyrządzeniu powinna mieć kremową konsystencję.
Wiedząc, jak ugotować młodą kapustę, przygotuj klasyczny kotlet schabowy z kapustą albo smażone kopytka – warzywo to pasuje do wielu dań!
Komentarze (0)