Młoda kapusta z koperkiem – przepis: świeża | Przepisy.pl pixel

Młoda kapusta z koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

137

975 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

0.5 pęczka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę posiekaj, wrzuć do dużego garnka i podlej szklanką wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i duś pod przykryciem, aż będzie zupełnie miękka.

Krok 2

Do garnka dodaj śmietanę, masło, posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze około 4-5 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli chcesz przygotować potrawę z całej główki kapusty, która waży około 700-800 g, musisz użyć 2 kostek Rosołu z kury Knorr.

97

Opinie o przepisie

  • ona

    ona , 18.06.2021

    Jakaś za zielona ta kapusta .

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wanda

    Wanda , 21.05.2021

    Śmietana ten smak wzbogaci. Zawsze jeszcze dodaję lekką zasmażkę na wymienionym wyżej maśle.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 20.05.2021

    Pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Blask

    Iza Blask , 22.05.2019

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Loranc  loranc

    Grażyna Loranc loranc , 30.05.2018

    Nie mogę dodać kostek, bo już osolilam. pierwszy raz będę wlwewala śmietanę. trochę się tego boję czy nie straci swojego smaku zobaczymy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Libera

    Jolanta Libera , 25.07.2016

    Może i pycha tylko po co te wszystkie nienaturalne dodatk!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szubińska

    Anna Szubińska , 25.07.2016

    fajnie.... a nie mozna bez tych wszystkich gotowych kostek, torebek itp?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 25.07.2016

    Zrobilam Pycha! I nikt nie chce Za chude!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dzugaj

    Teresa Dzugaj , 25.07.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 21.07.2016

    Pyszna, delikatna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Anka

    Ania Anka , 11.07.2016

    Fasolka szparagowa i cukinia uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Michalik

    Joanna Michalik , 11.07.2016

    Uwielbiam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pałubicka

    Agnieszka Pałubicka , 11.07.2016

    Lub też sezon na ogórki gruntowe -Małosolne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pałubicka

    Agnieszka Pałubicka , 11.07.2016

    Placuszki z cukini :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kociak

    Joanna Kociak , 10.07.2016

    Po co ta kostka naszpikowana chemią.Ugotować samemu troszkę wywaru.Będzie zdrowsze ,pyszne danie.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Louasti

    Maria Louasti , 10.07.2016

    Napewno spróbuję dziękuję bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.07.2016

    Smacznego! ;) https://www.przepisy.pl/przepis/bob-z-cebulka#query=b%C3%B3b

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Radwanska

    Ewa Radwanska , 10.07.2016

    I wszystko jasne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Radwanska

    Ewa Radwanska , 10.07.2016

    Młoda kapustka na zeberkach i ziemniaczki z koperkiem i chłodnik ogorkowy i nic lepszego nie potrzebuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Louasti

    Maria Louasti , 10.07.2016

    Uwielbiam i jeszcze fasolka szparagowa z bułką tartą, oraz bób i cukinia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gardzińska

    Janina Gardzińska , 10.07.2016

    Właśnie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 10.07.2016

    mloda kapusta bez smietana zastepca maka zasmazona i wody, koperkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elnakhal

    Joanna Elnakhal , 10.07.2016

    Pyszny chlodnik wisniowy ...z makaronem .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Mazur

    Danuta Mazur , 10.07.2016

    Ziemniaczki z boczkiem i cebulką, a do tego maślanka !!! Palce lizać, pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Szawińska

    Mirosława Szawińska , 10.07.2016

    Wszystko jak w domu. Tylko bez tych kostek bulionowych. Naturalne przyprawy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lubica Komová-Hatalová

    Lubica Komová-Hatalová , 10.07.2016

    Ty mlsoune

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gregor Cialon

    Gregor Cialon , 10.07.2016

    to je pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piecyk

    Krystyna Piecyk , 10.07.2016

    Ziemniaki ze sloninką i koperkiem.Do tego zsiadłe mleko!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 31.05.2016

    Smakowało!!!Pycha!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młoda kapusta z koperkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowane pieczarki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młoda kapusta z koperkiem Młoda kapusta z koperkiem

Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni… Ale obecność na stołach młodej kapusty z koperkiem i śmietaną to jednoznaczny sygnał, że na zewnątrz już się zazieleniło i z tygodnia na tydzień możemy wypatrywać kolejnych sezonowych przysmaków prosto z pól, grządek i ogrodów. Młoda kapusta z koperkiem to absolutny klasyk letniego jadłospisu. Dzięki świeżym ziołom pachnie obłędnie, a jej kolor i konsystencja sprawiają, że trudno jest doczekać się pory obiadowej. Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem? Przepis poniżej jest po to, byś nie musiał już zabierać się za gotowanie metodą prób i błędów. Wystarczy, że zapoznasz się z naszą recepturą!

Dla kogo?

Jesteśmy zwolennikami improwizowania w kuchni i przeprowadzania różnorodnych eksperymentów, ale istnieją duety takie jak kapusta z koperkiem, których nie należy rozdzielać. Młoda kapusta – przepis z koperkiem do takich właśnie specjałów się zalicza. Sięgnij po ten przepis, kiedy chcesz mieć pewność, że wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Masz ochotę na odrobinę pikanterii? Nie ma sprawy, dodaj do gotowanej młodej kapusty z koperkiem świeżo zmielony pieprz.

Na jaką okazję?

Lato, lato wszędzie! Dni są długie, słoneczna aura zachęca do spacerów i innych aktywności na świeżym powietrzu. By nie zabrakło energii, warto skupić się również na jadłospisie, włączając do niego przepis na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną. Chwilowo możesz darować sobie gęste, rozgrzewające zupy, gulasze i bigosy. Korzystaj, ile tylko się da z lokalnych, sezonowych warzyw i owoców. Kapusta młoda z koperkiem właśnie teraz smakuje najlepiej.

Czy wiesz, że?

Czym wyróżnia się młoda kapusta i co sprawia, że jest traktowana tak wyjątkowo? Tak naprawdę jest to dobrze znana w polskich kulinariach biała kapusta. Pochodzi jednak z odmiany, która dojrzewa wcześniej. Cechują ją kruche liście i łagodny, odrobinę słodkawy smak. Podczas gotowania młodej kapusty na gęsto ważne jest, aby skupić się na odpowiednich proporcjach składników potrawy. W naszym przepisie na młodą kapustę z koperkiem, użyliśmy połowy kapuścianej główki.

Dla urozmaicenia:

Młoda kapusta z koperkiem to pyszny sposób na uzupełnienie obiadu. Można też jeść ją samodzielnie. Jeśli masz obawy, że nie będzie wystarczająco treściwa, dodaj do gotowanej kapusty z koperkiem pokrojoną na kawałki kiełbasę lub wędzony boczek.