Kotlety mielone - klasyczne i z dodatkami - przepisy | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne kotlety mielone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

386 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

100 mililitrów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze 125 ml letniej wody i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie przygotowany Fix połącz z mięsem mielonym oraz zeszkloną cebulą. Dokładnie wymieszaj.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 2

Krok 3

Z przygotowanej masy uformuj kotlety, każdy z nich obtocz w bułce tartej, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 26.03.2020

    TAK. Aby kotlety były bardziej pulchne dodaję do masy bułkę nasiąkniętą mlekiem. Bułkę można zastąpić kromką czerstwego chleba i również nasączyć ją w mleku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof  Jaworowski

    Krzysztof Jaworowski , 21.07.2019

    Zaj... Ste. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety mielone Tradycyjne kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej – w tym przepisie znajdziesz wskazówki, jak je przygotować, aby miały chrupiącą, rumianą skórkę oraz miękkie, soczyste wnętrze. Do przyrządzenia kotletów będziesz potrzebować mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego, ewentualnie ich mieszanki. Świeże mięso warto kupić w kawałku i zmielić je samodzielnie. Wyrazisty smak nadaje potrawie cebula, którą należy drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodaj ją do mielonego mięsa wraz z przyprawą do kotletów i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron do momentu, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami: purée ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Latem kotlet mielony będzie najlepiej smakował z mizerią, a zimą – z zasmażaną kapustą na ciepło lub ogórkiem kiszonym. Z czym podasz tradycyjne kotlety mielone? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.