Tradycyjne kotlety mielone

- Krok 1Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach Ramy smaż jak szef kuchni.
- Krok 2Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze 125 ml letniej wody i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie przygotowany Fix połącz z mięsem mielonym oraz zeszkloną cebulą. Dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Z przygotowanej masy uformuj kotlety, każdy z nich obtocz w bułce tartej, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z Ramą smaż jak szef kuchni. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej – w tym przepisie znajdziesz wskazówki, jak je przygotować, aby miały chrupiącą, rumianą skórkę oraz miękkie, soczyste wnętrze. Do przyrządzenia kotletów będziesz potrzebować mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego, ewentualnie ich mieszanki. Świeże mięso warto kupić w kawałku i zmielić je samodzielnie. Wyrazisty smak nadaje potrawie cebula, którą należy drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodaj ją do mielonego mięsa wraz z przyprawą do kotletów i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron do momentu, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami: purée ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Latem kotlet mielony będzie najlepiej smakował z mizerią, a zimą – z zasmażaną kapustą na ciepło lub ogórkiem kiszonym. Z czym podasz tradycyjne kotlety mielone? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.