Kotlety mielone - klasyczne i z dodatkami - przepisy | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne kotlety mielone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

499 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

100 mililitrów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze 125 ml letniej wody i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie przygotowany Fix połącz z mięsem mielonym oraz zeszkloną cebulą. Dokładnie wymieszaj.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 2

Krok 3

Z przygotowanej masy uformuj kotlety, każdy z nich obtocz w bułce tartej, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Tradycyjne kotlety mielone  - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 26.03.2020

    TAK. Aby kotlety były bardziej pulchne dodaję do masy bułkę nasiąkniętą mlekiem. Bułkę można zastąpić kromką czerstwego chleba i również nasączyć ją w mleku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof  Jaworowski

    Krzysztof Jaworowski , 21.07.2019

    Zaj... Ste. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne kotlety mielone  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety mielone Tradycyjne kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej – w tym przepisie znajdziesz wskazówki, jak je przygotować, aby miały chrupiącą, rumianą skórkę oraz miękkie, soczyste wnętrze. Do przyrządzenia kotletów będziesz potrzebować mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego, ewentualnie ich mieszanki. Świeże mięso warto kupić w kawałku i zmielić je samodzielnie. Wyrazisty smak nadaje potrawie cebula, którą należy drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodaj ją do mielonego mięsa wraz z przyprawą do kotletów i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron do momentu, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami: purée ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Latem kotlet mielony będzie najlepiej smakował z mizerią, a zimą – z zasmażaną kapustą na ciepło lub ogórkiem kiszonym. Z czym podasz tradycyjne kotlety mielone? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.