Ziemniaki w mundurkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki w mundurkach

z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

250 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ziemniaki. Gotuj w mundurkach z kostkami rosołowymi Rosół z kury Knorr przez 20 minut. Ostudź, przekrój na pół i ostrożnie wydrąż.

Krok 2

Pokrój w kostkę paprykę i cebulę dymkę.

Krok 3

Połącz wydrążony miąższ z groszkiem, kukurydzą, pokrojoną papryką oraz dymką i wymieszaj.

Krok 4

Umyj łososia, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju i dodaj do farszu.

Krok 5

Wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 6

Napełnij ziemniaki farszem. Polej sosem koperkowym i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki w mundurkachZiemniaki w mundurkach

Ziemniaki wypełnione apetycznym farszem z łososia, groszku i kukurydzy sprawdzą się zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i przekąska na przyjęciu. Od czego zacząć? Na początek kilka średnich ziemniaków dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je w mundurkach w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych – dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Gdy nieco przestygną, przekrój je na pół i ostrożnie wydrąż. Uzyskany w ten sposób ziemniaczany miąższ połącz z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą dymką, a także odcedzonym z zalewy konserwowym groszkiem i kukurydzą. Surowy filet z łososia posiekaj na niewielkie kawałki, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym dorzuć do pozostałych składników nadzienia. Na koniec przygotuj sos, z którym serwuje się ziemniaki: kwaśną śmietanę wymieszaj z pociętym koperkiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Połówki kartofli napełnij farszem, polej sosem i podawaj. Koniecznie przyrządź ziemniaki w mundurkach z łososiem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakują.