
Składniki
10 dekagramów
1 sztuka
6 sztuk
250 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj ziemniaki. Gotuj w mundurkach z kostkami rosołowymi Rosół z kury Knorr przez 20 minut. Ostudź, przekrój na pół i ostrożnie wydrąż.
Krok 2
Pokrój w kostkę paprykę i cebulę dymkę.
Krok 3
Połącz wydrążony miąższ z groszkiem, kukurydzą, pokrojoną papryką oraz dymką i wymieszaj.
Krok 4
Umyj łososia, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju i dodaj do farszu.
Krok 5
Wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Krok 6
Napełnij ziemniaki farszem. Polej sosem koperkowym i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki wypełnione apetycznym farszem z łososia, groszku i kukurydzy sprawdzą się zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i przekąska na przyjęciu. Od czego zacząć? Na początek kilka średnich ziemniaków dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je w mundurkach w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych – dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Gdy nieco przestygną, przekrój je na pół i ostrożnie wydrąż. Uzyskany w ten sposób ziemniaczany miąższ połącz z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą dymką, a także odcedzonym z zalewy konserwowym groszkiem i kukurydzą. Surowy filet z łososia posiekaj na niewielkie kawałki, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym dorzuć do pozostałych składników nadzienia. Na koniec przygotuj sos, z którym serwuje się ziemniaki: kwaśną śmietanę wymieszaj z pociętym koperkiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Połówki kartofli napełnij farszem, polej sosem i podawaj. Koniecznie przyrządź ziemniaki w mundurkach z łososiem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakują.