Ziemniaki w mundurkach

z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

250 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ziemniaki. Gotuj w mundurkach z kostkami rosołowymi Rosół z kury Knorr przez 20 minut. Ostudź, przekrój na pół i ostrożnie wydrąż.

Krok 2

Pokrój w kostkę paprykę i cebulę dymkę.

Krok 3

Połącz wydrążony miąższ z groszkiem, kukurydzą, pokrojoną papryką oraz dymką i wymieszaj.

Krok 4

Umyj łososia, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju i dodaj do farszu.

Krok 5

Wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 6

Napełnij ziemniaki farszem. Polej sosem koperkowym i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki w mundurkachZiemniaki w mundurkach

Ziemniaki wypełnione apetycznym farszem z łososia, groszku i kukurydzy sprawdzą się zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i przekąska na przyjęciu. Od czego zacząć? Na początek kilka średnich ziemniaków dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je w mundurkach w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych – dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Gdy nieco przestygną, przekrój je na pół i ostrożnie wydrąż. Uzyskany w ten sposób ziemniaczany miąższ połącz z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą dymką, a także odcedzonym z zalewy konserwowym groszkiem i kukurydzą. Surowy filet z łososia posiekaj na niewielkie kawałki, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym dorzuć do pozostałych składników nadzienia. Na koniec przygotuj sos, z którym serwuje się ziemniaki: kwaśną śmietanę wymieszaj z pociętym koperkiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Połówki kartofli napełnij farszem, polej sosem i podawaj. Koniecznie przyrządź ziemniaki w mundurkach z łososiem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakują.