Ziemniaki w mundurkch | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki w mundurkach

z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
321 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

250 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ziemniaki. Gotuj w mundurkach z kostkami rosołowymi Rosół z kury Knorr przez 20 minut. Ostudź, przekrój na pół i ostrożnie wydrąż.

Krok 2

Pokrój w kostkę paprykę i cebulę dymkę.

Krok 3

Połącz wydrążony miąższ z groszkiem, kukurydzą, pokrojoną papryką oraz dymką i wymieszaj.

Krok 4

Umyj łososia, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju i dodaj do farszu.

Krok 5

Wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 6

Napełnij ziemniaki farszem. Polej sosem koperkowym i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki w mundurkachZiemniaki w mundurkach

Ziemniaki wypełnione apetycznym farszem z łososia, groszku i kukurydzy sprawdzą się zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i przekąska na przyjęciu. Od czego zacząć? Na początek kilka średnich ziemniaków dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je w mundurkach w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych – dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Gdy nieco przestygną, przekrój je na pół i ostrożnie wydrąż. Uzyskany w ten sposób ziemniaczany miąższ połącz z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą dymką, a także odcedzonym z zalewy konserwowym groszkiem i kukurydzą. Surowy filet z łososia posiekaj na niewielkie kawałki, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym dorzuć do pozostałych składników nadzienia. Na koniec przygotuj sos, z którym serwuje się ziemniaki: kwaśną śmietanę wymieszaj z pociętym koperkiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Połówki kartofli napełnij farszem, polej sosem i podawaj. Koniecznie przyrządź ziemniaki w mundurkach z łososiem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakują.