
Składniki
500 gramów
0.5 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
5 sztuk
200 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski szerokości 0,5 cm. Podobnie pokrój cukinię.

Krok 2
Ziemniaki pokrój w cząstki (łódeczki), szalotkę i czosnek na pół, a chili posiekaj.

Krok 3
W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami. Dodaj chili, oliwki, oliwę oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Krok 5
Przygotuj sos – połącz śmietanę z majonezem i sosem sałatkowym Knorr. Pieczone ziemniaki z warzywami podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z sosem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śródziemnomorskie ziemniaki z chili
Warzywna zapiekanka ze znanych doskonale składników w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki przepisowi na śródziemnomorskie ziemniaki z chili na nowo odkryjesz potencjał tkwiący w popularnych warzywach, takich jak ziemniak, cukinia i papryka. Dodatek ostrego chili nada tej potrawie wyrazistego smaku. Zapiekanka doskonale nadaje się na szybką przekąskę, samodzielne danie dla jaroszy, ale także jako dodatek do mięsa. Ten kolorowy zestaw podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Sekretem tego dania jest sos czosnkowy, który połączy w jedną, apetyczną całość pokrojone w cząstki warzywa. Oczywiście najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Najlepiej, jeśli nie będziesz ich obierać, i jedynie dokładnie je wyszorujesz, a skórkę zostawisz. Po upieczeniu będzie ona doskonale chrupiąca i smaczna. Zapiekanka będzie wyglądała jeszcze lepiej, jeśli przed podaniem posypiesz ją natką pietruszki.