Śródziemnomorskie ziemniaki z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

200 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski szerokości 0,5 cm. Podobnie pokrój cukinię.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki pokrój w cząstki (łódeczki), szalotkę i czosnek na pół, a chili posiekaj.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami. Dodaj chili, oliwki, oliwę oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 3

Krok 4

Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos – połącz śmietanę z majonezem i sosem sałatkowym Knorr. Pieczone ziemniaki z warzywami podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z sosem.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śródziemnomorskie ziemniaki z chili  Śródziemnomorskie ziemniaki z chili

Warzywna zapiekanka ze znanych doskonale składników w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki przepisowi na śródziemnomorskie ziemniaki z chili na nowo odkryjesz potencjał tkwiący w popularnych warzywach, takich jak ziemniak, cukinia i papryka. Dodatek ostrego chili nada tej potrawie wyrazistego smaku. Zapiekanka doskonale nadaje się na szybką przekąskę, samodzielne danie dla jaroszy, ale także jako dodatek do mięsa. Ten kolorowy zestaw podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Sekretem tego dania jest sos czosnkowy, który połączy w jedną, apetyczną całość pokrojone w cząstki warzywa. Oczywiście najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Najlepiej, jeśli nie będziesz ich obierać, i jedynie dokładnie je wyszorujesz, a skórkę zostawisz. Po upieczeniu będzie ona doskonale chrupiąca i smaczna. Zapiekanka będzie wyglądała jeszcze lepiej, jeśli przed podaniem posypiesz ją natką pietruszki.