
Składniki
500 gramów
0.5 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
5 sztuk
200 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski szerokości 0,5 cm. Podobnie pokrój cukinię.

Krok 2
Ziemniaki pokrój w cząstki (łódeczki), szalotkę i czosnek na pół, a chili posiekaj.

Krok 3
W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami. Dodaj chili, oliwki, oliwę oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Krok 5
Przygotuj sos – połącz śmietanę z majonezem i sosem sałatkowym Knorr. Pieczone ziemniaki z warzywami podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z sosem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śródziemnomorskie ziemniaki z chili
Warzywna zapiekanka ze znanych doskonale składników w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki przepisowi na śródziemnomorskie ziemniaki z chili na nowo odkryjesz potencjał tkwiący w popularnych warzywach, takich jak ziemniak, cukinia i papryka. Dodatek ostrego chili nada tej potrawie wyrazistego smaku. Zapiekanka doskonale nadaje się na szybką przekąskę, samodzielne danie dla jaroszy, ale także jako dodatek do mięsa. Ten kolorowy zestaw podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Sekretem tego dania jest sos czosnkowy, który połączy w jedną, apetyczną całość pokrojone w cząstki warzywa. Oczywiście najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Najlepiej, jeśli nie będziesz ich obierać, i jedynie dokładnie je wyszorujesz, a skórkę zostawisz. Po upieczeniu będzie ona doskonale chrupiąca i smaczna. Zapiekanka będzie wyglądała jeszcze lepiej, jeśli przed podaniem posypiesz ją natką pietruszki.