Śródziemnomorskie ziemniaki z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

200 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski szerokości 0,5 cm. Podobnie pokrój cukinię.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki pokrój w cząstki (łódeczki), szalotkę i czosnek na pół, a chili posiekaj.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami. Dodaj chili, oliwki, oliwę oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 3

Krok 4

Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos – połącz śmietanę z majonezem i sosem sałatkowym Knorr. Pieczone ziemniaki z warzywami podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z sosem.

Śródziemnomorskie ziemniaki z chili   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przyprawa do warzyw z grilla Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śródziemnomorskie ziemniaki z chili  Śródziemnomorskie ziemniaki z chili

Warzywna zapiekanka ze znanych doskonale składników w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki przepisowi na śródziemnomorskie ziemniaki z chili na nowo odkryjesz potencjał tkwiący w popularnych warzywach, takich jak ziemniak, cukinia i papryka. Dodatek ostrego chili nada tej potrawie wyrazistego smaku. Zapiekanka doskonale nadaje się na szybką przekąskę, samodzielne danie dla jaroszy, ale także jako dodatek do mięsa. Ten kolorowy zestaw podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Sekretem tego dania jest sos czosnkowy, który połączy w jedną, apetyczną całość pokrojone w cząstki warzywa. Oczywiście najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Najlepiej, jeśli nie będziesz ich obierać, i jedynie dokładnie je wyszorujesz, a skórkę zostawisz. Po upieczeniu będzie ona doskonale chrupiąca i smaczna. Zapiekanka będzie wyglądała jeszcze lepiej, jeśli przed podaniem posypiesz ją natką pietruszki.