
Składniki
1 sztuka
0.25 szklanki
7 sztuk
2 łyżki
4 łyżeczki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Duś z niewielką ilością wody do czasu, gdy się rozgotują.
Krok 2
Przetrzyj przez sito i połącz z bulionem z kurczaka.
Krok 3
Zagotuj i jeszcze raz przecedź. Zostaw do ostygnięcia, po czym przelej do filiżanek i wstaw do lodówki.
Krok 4
W momencie, gdy bulion zacznie zastygać, do każdej filiżanki dodaj łyżeczkę kawioru i ponownie wstaw do lodówki.
Krok 5
Przed podaniem porcje ułóż na talerzykach i każdą z nich ozdób łyżeczką śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej