Jak kroić cebulę sprawnie, drobno i nie łzawiąc? Te porady sprawią, że będzie to łatwiejsze niż kiedykolwiek!

Jak kroić cebulę w piórka, kostkę i krążki?

Krojenie cebuli wiąże się z ryzykiem łzawienia oczu. Aby je zmniejszyć, zanurz warzywo na chwilę przed obieraniem w bardzo zimnej wodzie. Do miski warto wrzucić kilka kostek lodu. Cebulę możesz też zwilżyć bezpośrednio przed krojeniem. Dzięki temu utrudnisz uwalnianie się z niej enzymów, które podrażniają oczy.

Zobacz nasz video poradnik Jak pokroić cebulę na 5 sposobów i po co?

Krojenie cebuli w kostkę:

- Odkrój końcówki cebuli i przekrój ją wzdłuż na pół. Zdejmuj wierzchnie warstwy.

- Ułóż cebulę na desce do krojenia i ostrożnie nacinaj wzdłuż – nie krój jej przy samych końcach, dzięki temu paski nie będą rozpadać się podczas krojenia w kostkę.

- Obróć cebulę i krój w poprzek, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki.

- Cebulę pokrojoną w kostkę używaj do sosów i sałatek.

Krojenie cebuli w piórka/półplastry:

Jeśli chcesz posiekać cebulę w piórka, trzymaj nóż tak, aby jego czubek nie odrywał się od deski i powoli krój połówkę cebuli wzdłuż. Kiedy nabierzesz wprawy, możesz opierać płaską stronę noża o palce – pamiętaj jednak o ochronie opuszków palców i paznokci. Cebulę pokrojoną w półplastry użyj np. do przygotowania śledzi w śmietanie.

Krojenie cebuli w krążki/talarki:

Najtrudniejsze jest krojenie cebuli w krążki, ponieważ łatwo się rozpada. Odkrój końcówki, obierz łupinę i mocno trzymając warzywo, chroniąc paznokcie, powoli przekrawaj je w poprzek. Cebulowe krążki pasują do mięs, np. do doskonałej karkówki z cebulą i sosem tzatziki. Użyj jej też do hamburgerów. Smaczna będzie również jako przekąska – otocz ją w panierce i usmaż na głębokim tłuszczu.

Krojenie cebuli w ósemki:

Utnij ogonek cebuli i postaw ją na desce. Pionowo przekrój ją na pół, a następnie każdą z części połóż ściętą częścią na dół i podziel na kolejne części, aż otrzymasz osiem kawałków.

Krojenie cebuli w cząstki:

Cebulę obierz, wytnij jej wierzchołek i dół, a następnie podziel na 4 części. Tak pokrojona sprawdzi się do przygotowania bulionów i wywarów.

Wiedza, jak kroić cebulę, jest podstawowa i niezbędna dla wszystkich gotujących. Tarta ze smażoną cebulą, duszone mięsa, gulasze, pizze, mięsne sosy – to warzywo jest niezbędnym składnikiem wielu pysznych dań.