
Składniki
600 gramów
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
50 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.

Krok 2
W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Krok 3
W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.


Dobra rada:
Do przygotowania sosu tatziki zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z cebulą i tzatziki
Smaczne połączenie kuchni polskiej i greckiej w jednym daniu? Polecamy znakomitą karkówkę z cebulą i sosem tzatziki. Kruche i soczyste mięso ze słodką cebulą oraz pikantnym sosem to pyszna kombinacja, która sprawdzi się na wiele okazji. Zacznij przygotowania już dzień wcześniej, by mięso zamarynowało się w przyprawach i pikantnym ketchupie. Obłóż je plastrami cebuli, zawiń w folię i odłóż na cały dzień do lodówki. Kiedy już zamarynuje się i zaczniesz je piec, zajmij się przygotowaniem sosu na bazie majonezu oraz jogurtu. Ważnym składnikiem klasycznego sosu tzatziki są świeże ogórki – obierz je, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, by były dokładnie wyczuwalne w potrawie. Po upieczeniu karkówki odczekaj chwilę i pokrój ją na plastry, polewając cebulowym sosem pieczeniowym. Tzatziki podaj w osobnej miseczce. Karkówka z cebulą będzie odpowiednią potrawą zarówno na codzienny obiad, jak i uroczyste okazje. Serwuj ją po polsku (z ziemniakami) albo w stylu greckim, czyli z chlebkiem pita. Wypróbuj przepis na to mięso.