Karkówka z cebulą i tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z cebulą i tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 1

Krok 2

W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 2

Krok 3

W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania sosu tatziki zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów.

3

Opinie o przepisie

  • Janek

    Janek , 20.06.2021

    Proponuję piec 3 godziny ale w temp. max 120 stopni. Lub termosondą ustawioną na max 70 stopni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Konowalczuk

    Katarzyna Konowalczuk , 27.12.2016

    Mięso piec w folii/rękawie/naczyniu żaroodpornym? Bo nie pisze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Majster Wiewióro

    Majster Wiewióro , 16.10.2016

    lepi sie nie truć mięchem dzisiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z cebulą i tzatzikiKarkówka z cebulą i tzatziki

Smaczne połączenie kuchni polskiej i greckiej w jednym daniu? Polecamy znakomitą karkówkę z cebulą i sosem tzatziki. Kruche i soczyste mięso ze słodką cebulą oraz pikantnym sosem to pyszna kombinacja, która sprawdzi się na wiele okazji. Zacznij przygotowania już dzień wcześniej, by mięso zamarynowało się w przyprawach i pikantnym ketchupie. Obłóż je plastrami cebuli, zawiń w folię i odłóż na cały dzień do lodówki. Kiedy już zamarynuje się i zaczniesz je piec, zajmij się przygotowaniem sosu na bazie majonezu oraz jogurtu. Ważnym składnikiem klasycznego sosu tzatziki są świeże ogórki – obierz je, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, by były dokładnie wyczuwalne w potrawie. Po upieczeniu karkówki odczekaj chwilę i pokrój ją na plastry, polewając cebulowym sosem pieczeniowym. Tzatziki podaj w osobnej miseczce. Karkówka z cebulą będzie odpowiednią potrawą zarówno na codzienny obiad, jak i uroczyste okazje. Serwuj ją po polsku (z ziemniakami) albo w stylu greckim, czyli z chlebkiem pita. Wypróbuj przepis na to mięso.