Karkówka w sosie BBQ z piekarnika: w coli, na grilla | Przepisy.pl pixel

Karkówka w sosie BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Fix Knorr wymieszaj z colą, Ketchupem Hellmann's Pikantnym i Ketchupem Hellmann's Łagodnym.

Karkówka w sosie BBQ - Krok 1

Krok 2

Natrzyj dokładnie mięso powstałą marynatą.

Karkówka w sosie BBQ - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną karkówkę umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix Knorr.

Karkówka w sosie BBQ - Krok 3

Krok 4

Zamknij szczelnie woreczek i piecz mięso w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Upieczoną karkówkę podawaj z ryżem.

Karkówka w sosie BBQ - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w sosie BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka w sosie BBQKarkówka w sosie BBQ

Karkówka to smaczne mięso, nadające się do podania na wiele okazji. Jeżeli szukasz alternatywy dla tej przygotowywanej na grillu, wypróbuj przepis na pieczoną karkówkę w sosie BBQ. Choć takiego sosu używa się najczęściej do dań z grilla, równie dobrze możesz wykorzystać go jako dodatek do mięsa przyrządzonego w piekarniku. Podczas wybierania karkówki zwróć uwagę na kolor przerostów (białych niteczek przecinających mięso) – im jaśniejsze, tym powinna być bardziej świeża. Dodatkowo wybieraj niewielkie kawałki, ponieważ pochodzą one z młodszych zwierząt. Do przygotowania sosu potrzebnych jest tylko kilka składników, które przeważnie kojarzą się z kuchnią amerykańską. Łatwo przygotujesz go z połączenia przypraw, coli oraz łagodnego lub pikantnego ketchupu. Zwróć uwagę na to, żeby dokładnie natrzeć mięso, dzięki czemu smak zalewy dobrze przeniknie także do jego środka. Karkówkę w sosie BBQ włóż do specjalnego woreczka i piecz kilkadziesiąt minut. Danie podawaj z białym ryżem i listkami świeżych ziół, np. kolendry.