Karkówka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1603 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

0.5 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

100 gramów

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Musztardę wymieszaj z Przyprawą Knorr, papryką słodką i rozgniecionym zielem angielskim.

Karkówka pieczona - Krok 1

Krok 2

Marynatą nasmaruj karkówkę, odstaw na czas przygotowywania reszty składników.

Karkówka pieczona - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na złocisty kolor dodając rozkruszony liść laurowy i margarynę.

Karkówka pieczona - Krok 3

Krok 4

Karkówkę włóż do naczynia żaroodpornego zalej przesmażonymi składnikami i szczelnie przykryj.

Karkówka pieczona - Krok 4

Krok 5

Piecz karkówkę w temp. 180 C ok 60 min. podlewając wytopionymi sokami.

Karkówka pieczona - Krok 5

Krok 6

Podawaj pokrojoną w plastry na zimno lub ciepło.

Karkówka pieczona - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Zofia8307@gmail.com

    Zofia8307@gmail.com , 29.04.2022

    Uwielbiam przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk G

    Patryk G , 17.01.2022

    Super przepis, ale wydłużam troche czas do 1,5 godzin w piekarniku , robie drugi raz pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Fenik

    Janina Fenik , 13.11.2021

    Do marynaty dodaję łyżkę miódu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agatajozefina

    agatajozefina , 21.03.2020

    Tak. Podany przepis jest świetny. Modyfikuje przepis dodając łagodniejszej musztardy, garść suszonej żurawiny i około pół litra soku jabłkowego tłocznego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczonaKarkówka pieczona

Soczysta i pikantna karkówka pieczona smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso posmaruj marynatą przygotowaną m.in. z musztardy, słodkiej papryki i ziela angielskiego. Następnie polej je oliwą z podsmażonymi na niej cebulą, czosnkiem i liściem laurowym. Tak przyrządzone mięso piecz w szczelnie przykrytym naczyniu żaroodpornym. Podczas pieczenia karkówki powinno się ją polewać wytopionymi sokami, aby zachowała soczystość i nabrała głębokiego smaku. Gotowe mięso podawaj na obiad z pieczonymi ziemniakami, zestawem surówek lub sałatką ze świeżych warzyw. Będzie też dobrze smakowało serwowane na zimno, jako dodatek do kanapek. W połączeniu z sałatką jarzynową, marynowanymi lub świeżymi warzywami i wybranym sosem karkówka zamieni się w smaczną przekąskę. Szczególnie dobrze będzie się komponować z sosem tatarskim lub musztardowym. To dobra propozycja na świąteczną potrawę, która sprawdzi się jako uroczysty posiłek, ale też zimna zakąską. Przygotuj karkówkę pieczoną według podanego przepisu.