Karkówka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1607 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

0.5 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

100 gramów

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Musztardę wymieszaj z Przyprawą Knorr, papryką słodką i rozgniecionym zielem angielskim.

Karkówka pieczona - Krok 1

Krok 2

Marynatą nasmaruj karkówkę, odstaw na czas przygotowywania reszty składników.

Karkówka pieczona - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na złocisty kolor dodając rozkruszony liść laurowy i margarynę.

Karkówka pieczona - Krok 3

Krok 4

Karkówkę włóż do naczynia żaroodpornego zalej przesmażonymi składnikami i szczelnie przykryj.

Karkówka pieczona - Krok 4

Krok 5

Piecz karkówkę w temp. 180 C ok 60 min. podlewając wytopionymi sokami.

Karkówka pieczona - Krok 5

Krok 6

Podawaj pokrojoną w plastry na zimno lub ciepło.

Karkówka pieczona - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Zofia8307@gmail.com

    Zofia8307@gmail.com , 29.04.2022

    Uwielbiam przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk G

    Patryk G , 17.01.2022

    Super przepis, ale wydłużam troche czas do 1,5 godzin w piekarniku , robie drugi raz pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Fenik

    Janina Fenik , 13.11.2021

    Do marynaty dodaję łyżkę miódu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agatajozefina

    agatajozefina , 21.03.2020

    Tak. Podany przepis jest świetny. Modyfikuje przepis dodając łagodniejszej musztardy, garść suszonej żurawiny i około pół litra soku jabłkowego tłocznego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczonaKarkówka pieczona

Soczysta i pikantna karkówka pieczona smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso posmaruj marynatą przygotowaną m.in. z musztardy, słodkiej papryki i ziela angielskiego. Następnie polej je oliwą z podsmażonymi na niej cebulą, czosnkiem i liściem laurowym. Tak przyrządzone mięso piecz w szczelnie przykrytym naczyniu żaroodpornym. Podczas pieczenia karkówki powinno się ją polewać wytopionymi sokami, aby zachowała soczystość i nabrała głębokiego smaku. Gotowe mięso podawaj na obiad z pieczonymi ziemniakami, zestawem surówek lub sałatką ze świeżych warzyw. Będzie też dobrze smakowało serwowane na zimno, jako dodatek do kanapek. W połączeniu z sałatką jarzynową, marynowanymi lub świeżymi warzywami i wybranym sosem karkówka zamieni się w smaczną przekąskę. Szczególnie dobrze będzie się komponować z sosem tatarskim lub musztardowym. To dobra propozycja na świąteczną potrawę, która sprawdzi się jako uroczysty posiłek, ale też zimna zakąską. Przygotuj karkówkę pieczoną według podanego przepisu.