
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
800 mililitrów
2 opakowania
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone zmiksuj w malakserze lub moździerzu na drobny puder.

Krok 2
Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, majerankiem i pudrem z grzybów.

Krok 3
Tak przygotowaną karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej szklanką wody, zakryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. W połowie pieczenia dolej kolejną szklankę wody.

Krok 4
W tym czasie cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj i podsmaż wszystko w rondlu.

Krok 5
Sos Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do cebuli, gdy ta będzie szklista. Sos zagotuj.

Krok 6
Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Wszystko ponownie zagotuj i duś, aż lekko zgęstnieje. Pieczeń karkową podawaj z sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej