Pieczeń karkowa z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

800 mililitrów

2 opakowania

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zmiksuj w malakserze lub moździerzu na drobny puder.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, majerankiem i pudrem z grzybów.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej szklanką wody, zakryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. W połowie pieczenia dolej kolejną szklankę wody.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj i podsmaż wszystko w rondlu.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do cebuli, gdy ta będzie szklista. Sos zagotuj.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 5

Krok 6

Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Wszystko ponownie zagotuj i duś, aż lekko zgęstnieje. Pieczeń karkową podawaj z sosem.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej