Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
800 mililitrów
2 opakowania
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone zmiksuj w malakserze lub moździerzu na drobny puder.
Krok 2
Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, majerankiem i pudrem z grzybów.
Krok 3
Tak przygotowaną karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej szklanką wody, zakryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. W połowie pieczenia dolej kolejną szklankę wody.
Krok 4
W tym czasie cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj i podsmaż wszystko w rondlu.
Krok 5
Sos Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do cebuli, gdy ta będzie szklista. Sos zagotuj.
Krok 6
Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Wszystko ponownie zagotuj i duś, aż lekko zgęstnieje. Pieczeń karkową podawaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej