Pieczeń karkowa z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń karkowa z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

800 mililitrów

2 opakowania

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zmiksuj w malakserze lub moździerzu na drobny puder.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, majerankiem i pudrem z grzybów.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej szklanką wody, zakryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. W połowie pieczenia dolej kolejną szklankę wody.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj i podsmaż wszystko w rondlu.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do cebuli, gdy ta będzie szklista. Sos zagotuj.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 5

Krok 6

Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Wszystko ponownie zagotuj i duś, aż lekko zgęstnieje. Pieczeń karkową podawaj z sosem.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej