Pieczeń karkowa z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń karkowa z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

800 mililitrów

2 opakowania

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zmiksuj w malakserze lub moździerzu na drobny puder.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, majerankiem i pudrem z grzybów.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej szklanką wody, zakryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. W połowie pieczenia dolej kolejną szklankę wody.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj i podsmaż wszystko w rondlu.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do cebuli, gdy ta będzie szklista. Sos zagotuj.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 5

Krok 6

Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Wszystko ponownie zagotuj i duś, aż lekko zgęstnieje. Pieczeń karkową podawaj z sosem.

Pieczeń karkowa z grzybami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń karkowa z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej