Dania z Karkówką Pieczoną
40 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (40) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Karkówka pieczona
Jeśli lubisz mięso wieprzowe, to karkówka pieczona z pewnością spełni Twoje oczekiwania – odpowiednio przygotowana będzie dosłownie rozpływać się w ustach. By podkreślić jej smak, użyj różnych ziół i przypraw, np. ziela angielskiego, liści laurowych, kolendry, pieprzu, kminu rzymskiego czy gałązki świeżego rozmarynu. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować, w zależności od własnych upodobań. Pieczona karkówka ma wiele zastosowań: pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzi się jako danie główne – podana razem z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej jest dobrą propozycją na niedzielny obiad. Z powodzeniem zastąpi także popularne wędliny. Po wystudzeniu, można ją pokroić w plastry i serwować na pajdzie świeżego chleba. Kanapki z karkówką nadają się zarówno na szybki lunch w pracy, jak i małą przekąskę między posiłkami. Pieczoną karkówkę przyrządzisz na wiele sposobów – może to być klasyczny karczek z ziołami, karkówka z pieczarkami albo z mięsem mielonym po włosku (do mięsnej masy dodaj uprażone orzechy – włoskie lub piniowe). Możesz ją także podawać w sosie rozmarynowym. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Przyprawę do mięsa wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Następnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą i zawiń w folię aluminiową. Aby marynata przeniknęła w głąb mięsa, karkówkę pozostaw na co najmniej jeden dzień w lodówce. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, przyrządź pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku. Wystarczy, że do pasty dodasz pół papryczki chilli, a danie nabierze bardziej wyrazistego smaku. Gotową karkówkę podawaj w towarzystwie ryżu lub pieczonych ziemniaków. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie pieczonego karczka w śródziemnomorskim stylu (najlepiej smakuje polany sosem powstałym z pieczenia) lub karkówki z cebulą i sosem tzatziki (do przyrządzenia sosu zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów). Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pieczoną karkówkę i wybierz najodpowiedniejszy dla siebie!