Przepisy na Karkówkę pieczoną | Przepisy.pl pixel

Dania z Karkówką Pieczoną

39 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczonaKarkówka pieczona

Jeśli lubisz mięso wieprzowe, to karkówka pieczona z pewnością spełni Twoje oczekiwania – odpowiednio przygotowana będzie dosłownie rozpływać się w ustach. By podkreślić jej smak, użyj różnych ziół i przypraw, np. ziela angielskiego, liści laurowych, kolendry, pieprzu, kminu rzymskiego czy gałązki świeżego rozmarynu. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować, w zależności od własnych upodobań. Pieczona karkówka ma wiele zastosowań: pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzi się jako danie główne – podana razem z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej jest dobrą propozycją na niedzielny obiad. Z powodzeniem zastąpi także popularne wędliny. Po wystudzeniu, można ją pokroić w plastry i serwować na pajdzie świeżego chleba. Kanapki z karkówką nadają się zarówno na szybki lunch w pracy, jak i małą przekąskę między posiłkami. Pieczoną karkówkę przyrządzisz na wiele sposobów – może to być klasyczny karczek z ziołami, karkówka z pieczarkami albo z mięsem mielonym po włosku (do mięsnej masy dodaj uprażone orzechy – włoskie lub piniowe). Możesz ją także podawać w sosie rozmarynowym. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Przyprawę do mięsa wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Następnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą i zawiń w folię aluminiową. Aby marynata przeniknęła w głąb mięsa, karkówkę pozostaw na co najmniej jeden dzień w lodówce. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, przyrządź pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku. Wystarczy, że do pasty dodasz pół papryczki chilli, a danie nabierze bardziej wyrazistego smaku. Gotową karkówkę podawaj w towarzystwie ryżu lub pieczonych ziemniaków. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie pieczonego karczka w śródziemnomorskim stylu (najlepiej smakuje polany sosem powstałym z pieczenia) lub karkówki z cebulą i sosem tzatziki (do przyrządzenia sosu zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów). Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pieczoną karkówkę i wybierz najodpowiedniejszy dla siebie!