Przepisy na Karkówkę pieczoną | Przepisy.pl pixel

Dania z Karkówką Pieczoną

39 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczonaKarkówka pieczona

Jeśli lubisz mięso wieprzowe, to karkówka pieczona z pewnością spełni Twoje oczekiwania – odpowiednio przygotowana będzie dosłownie rozpływać się w ustach. By podkreślić jej smak, użyj różnych ziół i przypraw, np. ziela angielskiego, liści laurowych, kolendry, pieprzu, kminu rzymskiego czy gałązki świeżego rozmarynu. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować, w zależności od własnych upodobań. Pieczona karkówka ma wiele zastosowań: pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzi się jako danie główne – podana razem z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej jest dobrą propozycją na niedzielny obiad. Z powodzeniem zastąpi także popularne wędliny. Po wystudzeniu, można ją pokroić w plastry i serwować na pajdzie świeżego chleba. Kanapki z karkówką nadają się zarówno na szybki lunch w pracy, jak i małą przekąskę między posiłkami. Pieczoną karkówkę przyrządzisz na wiele sposobów – może to być klasyczny karczek z ziołami, karkówka z pieczarkami albo z mięsem mielonym po włosku (do mięsnej masy dodaj uprażone orzechy – włoskie lub piniowe). Możesz ją także podawać w sosie rozmarynowym. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Przyprawę do mięsa wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Następnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą i zawiń w folię aluminiową. Aby marynata przeniknęła w głąb mięsa, karkówkę pozostaw na co najmniej jeden dzień w lodówce. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, przyrządź pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku. Wystarczy, że do pasty dodasz pół papryczki chilli, a danie nabierze bardziej wyrazistego smaku. Gotową karkówkę podawaj w towarzystwie ryżu lub pieczonych ziemniaków. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie pieczonego karczka w śródziemnomorskim stylu (najlepiej smakuje polany sosem powstałym z pieczenia) lub karkówki z cebulą i sosem tzatziki (do przyrządzenia sosu zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów). Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pieczoną karkówkę i wybierz najodpowiedniejszy dla siebie!