Pieczona karkówka pachnąca ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

8 ziaren

2 sztuki

4 ziarna

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu utrzyj ziarna ziela, pieprzu, liście laurowe oraz czosnek.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr, utarte przyprawy oraz igły rozmarynu, musztardę i oliwę.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 2

Krok 3

Mięso osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso włóż do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 4

Krok 5

Woreczek nakłuj w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. Upieczone mięso ostrożnie wyjmij z torebki i pokrój w dość grube plastry. Podawaj z chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka pachnąca ziołamiPieczona karkówka pachnąca ziołami

Potrzebujesz inspiracji na uroczysty obiad lub kolację? Skorzystaj z naszego sposobu na pieczoną karkówkę pachnącą ziołami. To wyjątkowo aromatyczne i soczyste danie. Aby je przygotować, na początek wybierz dobrej jakości mięso – karkówka powinna być jasnoróżowa lub różowa, z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Przed nacieraniem, mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotowaną marynatę oraz karkówkę włóż do woreczka do pieczenia i potrząśnij nim. Pamiętaj, żeby przed włożeniem do piekarnika, nakłuć woreczek w kliku miejscach. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, pokrój mięso ostrym nożem. Pieczona karkówka pachnąca ziołami dobrze skomponuje się z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub kluskami śląskimi. Do potrawy możesz przygotować również sałatę lodową z pomidorem, papryką, czerwoną cebulą oraz sosem winegret lub sałatkę Colesław. Do dekoracji użyj natomiast gałązki świeżego rozmarynu. Wypróbuj naszą propozycję na przyrządzenie pysznej pieczonej karkówki pachnącej ziołami. Sprawdzi się na wiele okazji.