Karkówka w ziołach – karczek z przyprawami | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka pachnąca ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

8 ziaren

2 sztuki

4 ziarna

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu utrzyj ziarna ziela, pieprzu, liście laurowe oraz czosnek.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr, utarte przyprawy oraz igły rozmarynu, musztardę i oliwę.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 2

Krok 3

Mięso osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso włóż do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 4

Krok 5

Woreczek nakłuj w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. Upieczone mięso ostrożnie wyjmij z torebki i pokrój w dość grube plastry. Podawaj z chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pałki na ryżu
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka pachnąca ziołamiPieczona karkówka pachnąca ziołami

Potrzebujesz inspiracji na uroczysty obiad lub kolację? Skorzystaj z naszego sposobu na pieczoną karkówkę pachnącą ziołami. To wyjątkowo aromatyczne i soczyste danie, które rozpływa się w ustach. Jego aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że każdemu automatycznie zacznie burczeć w brzuchu. Wypróbuj naszą propozycję na przyrządzenie pysznej pieczonej karkówki pachnącej ziołami. Sprawdzi się na wiele okazji.

Dla kogo? Jak można wywnioskować na podstawie listy potrzebnych składników, nie ograniczamy się w temacie przypraw do karkówki! Jeśli lubisz dania pachnące czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i rozmarynem, karkówka w ziołach cię nie zawiedzie.

Na jaką okazję? Tęsknisz za letnim grillowaniem w ogrodzie i wciąż rozpamiętujesz smak soczystego mięsa z rusztu? Sprawdź, czy masz w zapasach niezbędne przyprawy do karkówki pieczonej i ciesz się jej smakiem niezależnie od pogody i pory roku.

Czy wiesz, że? W przygotowaniu karkówki przyprawy są ważne, ale na początek wybierz dobrej jakości mięso – karkówka powinna być jasnoróżowa lub różowa, z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Przed nacieraniem, mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotowaną marynatę oraz karkówkę włóż do woreczka do pieczenia i potrząśnij nim. Pamiętaj, żeby przed włożeniem do piekarnika, nakłuć woreczek z karkówką w kilku miejscach.

Dla urozmaicenia: Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, pokrój mięso ostrym nożem. Pieczona karkówka pachnąca ziołami dobrze skomponuje się z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub kluskami śląskimi. Do potrawy możesz przygotować również sałatę lodową z pomidorem, papryką, czerwoną cebulą oraz sosem winegret lub sałatkę Colesław. Zioła do karkówki przydadzą się także do dekoracji całego dania! Użyj w tym celu gałązki świeżego rozmarynu.