Karkówka w ziołach – karczek z przyprawami | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka pachnąca ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

8 ziaren

2 sztuki

4 ziarna

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu utrzyj ziarna ziela, pieprzu, liście laurowe oraz czosnek.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr, utarte przyprawy oraz igły rozmarynu, musztardę i oliwę.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 2

Krok 3

Mięso osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso włóż do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 4

Krok 5

Woreczek nakłuj w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. Upieczone mięso ostrożnie wyjmij z torebki i pokrój w dość grube plastry. Podawaj z chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Pieczona karkówka pachnąca ziołami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka pachnąca ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka pachnąca ziołamiPieczona karkówka pachnąca ziołami

Potrzebujesz inspiracji na uroczysty obiad lub kolację? Skorzystaj z naszego sposobu na pieczoną karkówkę pachnącą ziołami. To wyjątkowo aromatyczne i soczyste danie, które rozpływa się w ustach. Jego aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że każdemu automatycznie zacznie burczeć w brzuchu. Wypróbuj naszą propozycję na przyrządzenie pysznej pieczonej karkówki pachnącej ziołami. Sprawdzi się na wiele okazji.

Dla kogo? Jak można wywnioskować na podstawie listy potrzebnych składników, nie ograniczamy się w temacie przypraw do karkówki! Jeśli lubisz dania pachnące czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i rozmarynem, karkówka w ziołach cię nie zawiedzie.

Na jaką okazję? Tęsknisz za letnim grillowaniem w ogrodzie i wciąż rozpamiętujesz smak soczystego mięsa z rusztu? Sprawdź, czy masz w zapasach niezbędne przyprawy do karkówki pieczonej i ciesz się jej smakiem niezależnie od pogody i pory roku.

Czy wiesz, że? W przygotowaniu karkówki przyprawy są ważne, ale na początek wybierz dobrej jakości mięso – karkówka powinna być jasnoróżowa lub różowa, z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Przed nacieraniem, mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotowaną marynatę oraz karkówkę włóż do woreczka do pieczenia i potrząśnij nim. Pamiętaj, żeby przed włożeniem do piekarnika, nakłuć woreczek z karkówką w kilku miejscach.

Dla urozmaicenia: Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, pokrój mięso ostrym nożem. Pieczona karkówka pachnąca ziołami dobrze skomponuje się z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub kluskami śląskimi. Do potrawy możesz przygotować również sałatę lodową z pomidorem, papryką, czerwoną cebulą oraz sosem winegret lub sałatkę Colesław. Zioła do karkówki przydadzą się także do dekoracji całego dania! Użyj w tym celu gałązki świeżego rozmarynu.