Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

10 sztuk

50 gramów

5 listki

2 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj razem z ryżem według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Migdały spraż na suchej patelni. Cytryny pokrój w cząstki.

Krok 3

Przygotuj sałatkę grecką. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki oraz oliwki przekrój na pół. Liście sałaty umyj i osusz. Wymieszaj składniki sałatki z oliwą i szczyptą soli. Nałóż do oddzielnej miseczki. Pokrusz na wierzch fetę.

Krok 4

Roślinne klopsiki ułóż na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz przez ok 5-6 minut. Ugotowany ryż odcedź i wymieszaj z przyprawą zaatar oraz migdałami. Przełóż do oddzielnej miseczki. Upieczone klopsiki podawaj z ryżem oraz sałatką grecką, a także cząstkami cytryny i chlebkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać mieszanki przypraw zataar zastąp ją oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskimWegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim

Kuchnia wegetariańska przeszła prawdziwą rewolucję. Wiele dań zyskało zupełnie nowe oblicze, a współczesne receptury z sukcesem pozwalają zastąpić mięso jego roślinnymi odpowiednikami. Dowodem na to są wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim. Smak dania zapewnią przyprawy oraz wegetariański ser feta, oliwki i warzywa, które nadają potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Zapewne pomyślicie, że klopsiki to skomplikowane i czasochłonne danie. Nic bardziej mylnego! 25 minut wystarczy, by potrawa znalazła się na waszym stole.

Dla kogo?

Klopsiki zaspokoją gusta miłośników tradycyjnej kuchni w wersji roślinnej.

Na jaką okazję?

Zwykle klopsiki serwujemy w porze obiadowej, ale nie zapominajcie o tym przepisie również wtedy, gdy chcecie przygotować wyjątkową potrawę na ciepłą kolację czy też danie, które podacie podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Ryż to zboże występujące w ponad 25 gatunkach. Ogromną popularność zyskał w kuchniach azjatyckich, gdzie stanowi obowiązkowy składnik wielu potraw.

Dla urozmaicenia:

Mieszanka przypraw zaatar może być zastąpiona suszonym oregano.