Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim
NOWY PRZEPIS
łatwe
8 osób zapisało

Składniki
170 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
10 sztuk
50 gramów
5 listki
2 łyżki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj razem z ryżem według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Migdały spraż na suchej patelni. Cytryny pokrój w cząstki.
Krok 3
Przygotuj sałatkę grecką. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki oraz oliwki przekrój na pół. Liście sałaty umyj i osusz. Wymieszaj składniki sałatki z oliwą i szczyptą soli. Nałóż do oddzielnej miseczki. Pokrusz na wierzch fetę.
Krok 4
Roślinne klopsiki ułóż na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz przez ok 5-6 minut. Ugotowany ryż odcedź i wymieszaj z przyprawą zaatar oraz migdałami. Przełóż do oddzielnej miseczki. Upieczone klopsiki podawaj z ryżem oraz sałatką grecką, a także cząstkami cytryny i chlebkiem.

Dobra rada:
Jeśli nie możesz dostać mieszanki przypraw zataar zastąp ją oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim
Kuchnia wegetariańska przeszła prawdziwą rewolucję. Wiele dań zyskało zupełnie nowe oblicze, a współczesne receptury z sukcesem pozwalają zastąpić mięso jego roślinnymi odpowiednikami. Dowodem na to są wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim. Smak dania zapewnią przyprawy oraz wegetariański ser feta, oliwki i warzywa, które nadają potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Zapewne pomyślicie, że klopsiki to skomplikowane i czasochłonne danie. Nic bardziej mylnego! 25 minut wystarczy, by potrawa znalazła się na waszym stole.
Dla kogo?
Klopsiki zaspokoją gusta miłośników tradycyjnej kuchni w wersji roślinnej.
Na jaką okazję?
Zwykle klopsiki serwujemy w porze obiadowej, ale nie zapominajcie o tym przepisie również wtedy, gdy chcecie przygotować wyjątkową potrawę na ciepłą kolację czy też danie, które podacie podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Ryż to zboże występujące w ponad 25 gatunkach. Ogromną popularność zyskał w kuchniach azjatyckich, gdzie stanowi obowiązkowy składnik wielu potraw.
Dla urozmaicenia:
Mieszanka przypraw zaatar może być zastąpiona suszonym oregano.