Warzywne placuszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne placuszki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cukinię oraz marchewkę zetrzyj osobno na grubej tarce. Ziemniaki przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i odciśnij.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj razem.

Krok 3

Do warzyw dodaj posiekaną natkę, jajka oraz mąkę i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku przyprawą za'tar oraz pieprzem i wymieszaj.

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie smaż niewielkie placuszki po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Ratynski

    Adam Ratynski , 29.02.2020

    kiepskie mi nie smakowaly

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne placuszkiWarzywne placuszki

Przygotuj warzywne placuszki i przekonaj się, jak wspaniale smakują – zarówno solo, jak i z kleksem śmietany, posypane świeżym koperkiem czy posiekanym szczypiorkiem. Wszystkie składniki przyrządzisz w jednym naczyniu. Zacznij od starcia na tarce o grubych oczkach ziemniaków, cukinii i marchewki. Ziemniaki po starciu będą wilgotne, dlatego odciśnij je dokładnie przed połączeniem z resztą składników. Jako dodatku użyj czerwonej cebuli – warto wypróbować tę odmianę ze względu na jej charakterystyczny delikatny smak. Składniki połączą się w całość dzięki dodaniu jajka i tartej bułki. Wszystko dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Uformowane porcje smaż przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor – pyszne danie jest już gotowe! Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka złożona z miksu sałat, sera feta i świeżego ogórka, a także surówka z marchewki oraz czerwonej lub białej kapusty. Przekonaj się, że proste połączenia mogą być najlepsze. Życzymy smacznego.