
Składniki
8 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cukinię oraz marchewkę zetrzyj osobno na grubej tarce. Ziemniaki przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i odciśnij.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj razem.
Krok 3
Do warzyw dodaj posiekaną natkę, jajka oraz mąkę i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku przyprawą za'tar oraz pieprzem i wymieszaj.
Krok 4
Na rozgrzanej oliwie smaż niewielkie placuszki po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne placuszki
Przygotuj warzywne placuszki i przekonaj się, jak wspaniale smakują – zarówno solo, jak i z kleksem śmietany, posypane świeżym koperkiem czy posiekanym szczypiorkiem. Wszystkie składniki przyrządzisz w jednym naczyniu. Zacznij od starcia na tarce o grubych oczkach ziemniaków, cukinii i marchewki. Ziemniaki po starciu będą wilgotne, dlatego odciśnij je dokładnie przed połączeniem z resztą składników. Jako dodatku użyj czerwonej cebuli – warto wypróbować tę odmianę ze względu na jej charakterystyczny delikatny smak. Składniki połączą się w całość dzięki dodaniu jajka i tartej bułki. Wszystko dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Uformowane porcje smaż przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor – pyszne danie jest już gotowe! Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka złożona z miksu sałat, sera feta i świeżego ogórka, a także surówka z marchewki oraz czerwonej lub białej kapusty. Przekonaj się, że proste połączenia mogą być najlepsze. Życzymy smacznego.


































