Dania z Warzywami na Ciepło

78 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (78)

Brokuły w sosie czosnkowym
ratingratingratingratingrating

158

difficulty

łatwe

15 min.
Prosta sałatka brokułowa na ciepło to połączenie delikatnie chrupiących warzyw z wyrazistym serem...
Ryba z cukinią
ratingratingratingratingrating

85

difficulty

łatwe

45 min.
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do z...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Duszona czerwona kapusta
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

łatwe

30 min.
Masz ochotę na oryginalny dodatek do obiadu, który zachwyci cię smakiem? Duszona czerwona kapusta...
Warzywne placuszki
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

30 min.
Przygotuj warzywne placuszki i przekonaj się, jak wspaniale smakują – zarówno solo, jak i z kleks...
Faszerowane pomidory
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

łatwe

45 min.
Faszerowane pomidory to świetnie prezentująca się na stole potrawa, która będzie odpowiednia na k...
Curry indyjskie
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

średnie

45 min.
Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Ziemniaki zapiekane z serem
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

45 min.
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów...
Duszone warzywa z patelni
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

15 min.
Dziś na Twoim talerzu danie wszechstronne! Zadowoli weganina, nie odstraszy mięsożercy. Oto przed...
Warzywa po indyjsku
ratingratingratingratingrating

37

difficulty

łatwe

30 min.
Wszyscy miłośnicy warzyw powinni być zachwyceni tą propozycją. Warzywa po indyjsku to fenomenalna...
Warzywa w cieście
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

60 min.
Warzywa zapiekane w cieście to sposób na wyjątkowo smaczny obiad. Do przygotowania wersji z tego...
Curry z kalafiora
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

średnie

45 min.
Curry to nie tylko popularna orientalna przyprawa, ale także hinduskie danie, którego składniki p...
Zupa minestrone z kapustą
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

30 min.
Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedn...
Aromatyczny kuskus z warzywami na ostro
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

średnie

45 min.
Delikatny kuskus z warzywami i kiełbasą, duszonymi z curry i ostrą papryką, to świetny pomysł na...
Naleśniki chińskie
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

45 min.
Naleśniki chińskie to potoczna nazwa dobrze znanych sajgonek. Zasmakują one miłośnikom azjatyckic...
Soczewica z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

45 min.
Soczewica – kiedyś jedli ją biedacy, dziś wypiera ziemniaki i makaron! Ale jak ją podać? Proponuj...
Cykoria zapiekana z boczkiem
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

45 min.
Cykoria zapiekana z boczkiem to danie inspirowane francuską klasyką. Warzywa zaserwowane są bowie...
Kapusta z ziemniakami i marchewką
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

30 min.
Zamień gotowane ziemniaki do obiadu, ryż albo kaszę na coś bardziej kreatywnego i przyrządź kapus...
Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

45 min.
Pieczone warzywa, posypane serem feta i pestkami dyni, to kolorowa i pełna smaku przekąska albo d...
Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznego obiadu, ten przepis będzie dla Ciebie dobrym...
Brukselka z czosnkiem i migdałami
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

30 min.
Brukselka z czosnkiem i migdałami to wspaniałe połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Pomysłowe s...
Warzywa zapiekane
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

60 min.
Warzywa zapiekane smakują zupełnie inaczej niż surowe – za sprawą wysokiej temperatury wydobywa s...
Warzywa zapiekane pod beszamelem
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

60 min.
Gotowanego kalafiora i brokuły podajesz najczęściej z bułką tartą i masłem? Pora odświeżyć ten pr...
Warzywa z woka
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

15 min.
Uniwersalne, pyszne i łatwe w przygotowaniu warzywa z woka lub patelni. Nadają się do zjedzenia s...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa na ciepłoWarzywa na ciepło

Warzywa na ciepło to popularny dodatek do wielu dań. Przyrządza się w ten sposób kalafiory, brokuły, kapustę, buraki i marchewkę. Jest jednak dużo innych sposobów, by stanowiły one ciekawy dodatek albo samodzielne danie. Do pieczenia, gotowania i smażenia nadaje się zdecydowana większość warzyw, nawet te, które zazwyczaj jada się na zimno. Wypróbuj np. duszoną cykorię. Dopraw ją sokiem z cytryny i tymiankiem. W podobny sposób przyrządzisz również pora ze szpinakiem. Od porów odkrój zielone części i przekrój łodygi wzdłuż. Podsmaż z liśćmi szpinaku – świeżymi lub mrożonymi, dodaj do smaku nieco czosnku oraz przypraw. Tak przygotowane warzywa będą pasowały jako dodatek do pieczonego mięsa. Warzywa mogą stanowić także podstawę wielu dań, również tych z mięsem albo rybą. Przykładem takiej potrawy są roladki z bakłażana. Pokrój go na cienkie plastry, a następnie nadziej paprykowo-pomidorowym farszem z dodatkiem łososia. Zapiecz podobnie jak cannelloni, oprószone startym żółtym serem. Na bazie warzyw zrobisz też różne gulasze i potrawki. Przygotuj np. gulasz, z dynią zamiast mięsa. Dynia pasuje podana z papryką, pieczarkami i ciecierzycą. Żeby wzmocnić smak potrawy, dopraw ją curry. Dobrym sposobem na dodanie jej nieco ostrości jest także pikantna czerwona papryka w proszku oraz kurkuma. Z warzywami na ciepło dobrze komponują się różnego rodzaju wędliny. Podsmaż na patelni paprykę, marchewkę, groszek i pomidory. Dodaj do nich kiełbasę, np. ostrą paprykową. Gotowe danie serwuj z kuskusem albo delikatną, słodkawą kaszą jaglaną. Jarzyny to również bardzo dobre składniki do przygotowania farszu. Ziemniaki, cebulę i marchewkę z groszkiem pokrój w drobną kostkę i przygotuj z nich farsz do naleśnikowych sakiewek. Do ciasta dodaj curry, dzięki czemu zyska ciekawy kolor oraz lekko ostry smak. Z ciepłych warzyw, np. strączkowych, przygotuj sałatkę na drugie śniadanie. Bardzo dobrze sprawdzi się w niej soczewica, ciecierzyca oraz fasola. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii. Życzymy smacznego!