Przepisy na Warzywa na Ciepło | Przepisy.pl pixel

Dania z Warzywami na Ciepło

114 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa na ciepłoWarzywa na ciepło

Warzywa na ciepło to popularny dodatek do wielu dań. Przyrządza się w ten sposób kalafiory, brokuły, kapustę, buraki i marchewkę. Jest jednak dużo innych sposobów, by stanowiły one ciekawy dodatek albo samodzielne danie. Do pieczenia, gotowania i smażenia nadaje się zdecydowana większość warzyw, nawet te, które zazwyczaj jada się na zimno. Wypróbuj np. duszoną cykorię. Dopraw ją sokiem z cytryny i tymiankiem. W podobny sposób przyrządzisz również pora ze szpinakiem. Od porów odkrój zielone części i przekrój łodygi wzdłuż. Podsmaż z liśćmi szpinaku – świeżymi lub mrożonymi, dodaj do smaku nieco czosnku oraz przypraw. Tak przygotowane warzywa będą pasowały jako dodatek do pieczonego mięsa. Warzywa mogą stanowić także podstawę wielu dań, również tych z mięsem albo rybą. Przykładem takiej potrawy są roladki z bakłażana. Pokrój go na cienkie plastry, a następnie nadziej paprykowo-pomidorowym farszem z dodatkiem łososia. Zapiecz podobnie jak cannelloni, oprószone startym żółtym serem. Na bazie warzyw zrobisz też różne gulasze i potrawki. Przygotuj np. gulasz, z dynią zamiast mięsa. Dynia pasuje podana z papryką, pieczarkami i ciecierzycą. Żeby wzmocnić smak potrawy, dopraw ją curry. Dobrym sposobem na dodanie jej nieco ostrości jest także pikantna czerwona papryka w proszku oraz kurkuma. Z warzywami na ciepło dobrze komponują się różnego rodzaju wędliny. Podsmaż na patelni paprykę, marchewkę, groszek i pomidory. Dodaj do nich kiełbasę, np. ostrą paprykową. Gotowe danie serwuj z kuskusem albo delikatną, słodkawą kaszą jaglaną. Jarzyny to również bardzo dobre składniki do przygotowania farszu. Ziemniaki, cebulę i marchewkę z groszkiem pokrój w drobną kostkę i przygotuj z nich farsz do naleśnikowych sakiewek. Do ciasta dodaj curry, dzięki czemu zyska ciekawy kolor oraz lekko ostry smak. Z ciepłych warzyw, np. strączkowych, przygotuj sałatkę na drugie śniadanie. Bardzo dobrze sprawdzi się w niej soczewica, ciecierzyca oraz fasola. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii. Życzymy smacznego!