Przepisy na Cannelloni | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Cannelloni

39 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CannelloniCannelloni

Stwórz danie w prawdziwie włoskim stylu! Pomogą Ci w tym cannelloni. Duże rurki o średnicy około 2 - 3 cm pomieszczą w sobie same najsmaczniejsze farsze. Śmiało nadziewaj je rozmaitymi serami, mięsem czy szpinakiem. I pamiętaj, że makaronowe rurki wprost uwielbiają towarzystwo sosów! Klasyczny pomidorowy czy słynny beszamelowy? W asyście każdego z nich cannelloni czują się wyśmienicie. Wypróbuj nasze pomysły na potrawy z użyciem makaronu. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Propozycje z makaronem cannelloni przypadną do gustu osobom rozsmakowanym w kuchni z włoskim akcentem. Co więcej, danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i wygląda bardzo apetycznie. Wprost trudno będzie mu się oprzeć. Fani makaronu szykujcie się!

Na jaką okazję?

Przepis na sukces? Smakowite cannelloni to znakomita koncepcja na każdą uroczystość i nie tylko. Rodzinny obiad, romantyczna randka, kolacja w gronie znajomych? Bez wątpienia wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy z dodatkiem makaronu.

Czy wiesz, że?

Cannelloni po włosku oznacza duże rury bądź duże trzciny. To makaron znany także pod nazwą manicotti. Bardzo popularnym sosem wykorzystywanym do polania rurek cannelloni jest sos beszamelowy. To nic innego jak zasmażka z mąki na maśle i z dodatkiem mleka. Sos został wymyślony prawdopodobnie przez francuskiego markiza de Nointel - Louisa de Béchameil, skąd też wzięła się nazwa słynnego przysmaku.

Dla urozmaicenia:

Warto pamiętać, żeby rurek cannelloni nie gotować przed pieczeniem. Można za to wypełniać je rozmaitymi składnikami. Często makaron nadziewa się serami (feta lub ricotta), mielonym mięsem lub szpinakiem. Potrawy z dodatkiem cannelloni smakują wyśmienicie zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Niebo w gębie!