Przepisy na Cannelloni
39 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (39) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Cannelloni
Stwórz danie w prawdziwie włoskim stylu! Pomogą Ci w tym cannelloni. Duże rurki o średnicy około 2 - 3 cm pomieszczą w sobie same najsmaczniejsze farsze. Śmiało nadziewaj je rozmaitymi serami, mięsem czy szpinakiem. I pamiętaj, że makaronowe rurki wprost uwielbiają towarzystwo sosów! Klasyczny pomidorowy czy słynny beszamelowy? W asyście każdego z nich cannelloni czują się wyśmienicie. Wypróbuj nasze pomysły na potrawy z użyciem makaronu. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Propozycje z makaronem cannelloni przypadną do gustu osobom rozsmakowanym w kuchni z włoskim akcentem. Co więcej, danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i wygląda bardzo apetycznie. Wprost trudno będzie mu się oprzeć. Fani makaronu szykujcie się!
Na jaką okazję?
Przepis na sukces? Smakowite cannelloni to znakomita koncepcja na każdą uroczystość i nie tylko. Rodzinny obiad, romantyczna randka, kolacja w gronie znajomych? Bez wątpienia wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy z dodatkiem makaronu.
Czy wiesz, że?
Cannelloni po włosku oznacza duże rury bądź duże trzciny. To makaron znany także pod nazwą manicotti. Bardzo popularnym sosem wykorzystywanym do polania rurek cannelloni jest sos beszamelowy. To nic innego jak zasmażka z mąki na maśle i z dodatkiem mleka. Sos został wymyślony prawdopodobnie przez francuskiego markiza de Nointel - Louisa de Béchameil, skąd też wzięła się nazwa słynnego przysmaku.
Dla urozmaicenia:
Warto pamiętać, żeby rurek cannelloni nie gotować przed pieczeniem. Można za to wypełniać je rozmaitymi składnikami. Często makaron nadziewa się serami (feta lub ricotta), mielonym mięsem lub szpinakiem. Potrawy z dodatkiem cannelloni smakują wyśmienicie zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Niebo w gębie!