Cannelloni z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
280 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

2 opakowania

1 sztuka

350 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj serek, tuńczyka pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz natkę. Dopraw do smaku.

Krok 2

Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij rurki cannelloni farszem. Jeśli nie masz rękawa, możesz użyć worka foliowego z odciętym rogiem. Naczynie do zapiekania posmaruj margaryną i ułóż w nim cannelloni.

Krok 3

Fix rozmieszaj z 350 ml wody i wlej do naczynia z rurkami.

Krok 4

Pomidory pokrój w centymetrową kostkę, posyp danie. Ser pokrój w plastry i rozłóż na wierzchu. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Edyta Stankowska

    Edyta Stankowska , 21.10.2015

    Przy okazji przygotowywania cannelloni z tuńczykiem odkryłam fantastyczną, pyszną i szybką pastę do pieczywa. Mówię tu o farszu. Tuńczyk w towarzystwie serka Philadelphia z cebulką i papryką jest równie pyszny na kanapce co i w makaronie! Szczerze polecam wypróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z tuńczykiemCannelloni z tuńczykiem

Wariantów nadziewania cannelloni jest wiele – przygotuj ten z sugerowanego przepisu. Danie łączy w sobie wyrazisty smak soczystego tuńczyka, delikatnej mozzarelli oraz aromatycznych przypraw. Będzie świetną inspiracją na przyrządzenie apetycznego obiadu dla większej liczby osób. Na początek w misce wymieszaj kremowy serek, kawałki tuńczyka i pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, a także natkę pietruszki. Farsz dopraw pieprzem oraz solą i napełnij nim rurki makaronu (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego) – następnie umieść całość w naczyniu żaroodpornym. Aromatyczny sos, który będzie smacznym uzupełnieniem dania, przygotujesz, mieszając zawartość torebki z wodą. Wlej go do naczynia z rurkami i posyp wszystko pokrojonymi pomidorami. Mozzarellę podziel i rozłóż na wierzchu – włóż do rozgrzanego piekarnika na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie danie będzie już gotowe do podania – serwuj udekorowane listkami bazylii lub gałązką rozmarynu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami jest dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!