Zapiekane cannelloni z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane cannelloni z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

300 mililitrów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i smaż posiekaną dymkę przez 2 minuty, po czym dodaj cukinię startą na tarce o dużych oczkach wraz z posiekanym czosnkiem.

Krok 2

Gdy cukinia zmięknie, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z pokrojoną mozzarellą, ricottą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Za pomocą łyżeczki wypełnij otrzymaną masą cannelloni. Zawartość opakowania Fix Knorr Spaghetti Bolognese rozpuść w 300 mililitrach zimnej wody, po czym zagotuj sos.

Krok 4

Pomidory pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, po czym wymieszaj z sosem i duś przez 5 minut.

Krok 5

Połowę sosu przelej do żaroodpornego naczynia, przełóż cannelloni i zalej resztą sosu. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Podawaj z liśćmi bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane cannelloni z cukiniąZapiekane cannelloni z cukinią

Wypełniając canelloni farszem z cukinii, mozzarelli i kremowego serka ricotta, przyrządzisz wyśmienite danie, idealne na obiad lub wykwintną kolację. Zacznij od podsmażenia na rozgrzanym oleju drobno posiekanej cebuli dymki i czosnku oraz startej na tarce cukinii. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij patelnię z ognia i dodaj do nich oba sery oraz dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym w ten sposób nadzieniem wypełnij za pomocą łyżeczki makaronowe rurki. Następnie przygotuj sos, mieszając z wodą błyskawiczne bolognese, po czym doprowadź całość do wrzenia, aby zgęstniała. Po chwili dodaj pokrojone w niewielką kostkę podsmażone pomidory i duś, aż zmiękną i będą się rozpadać. Część bolognese wylej na dno naczynia żaroodpornego, ułóż canelloni i zalej je pozostałym sosem. Przed wstawieniem do piekarnika, możesz dodatkowo posypać zapiekankę startym żółtym serem, np. parmezanem. Podawaj ozdobione listkami świeżej bazylii lub innych ziół. Zapisz nasz sprawdzony przepis na zapiekane canelloni z cukinią.