Cannelloni wegetariańskie z cukinią i ricottą | Przepisy.pl pixel

Zapiekane cannelloni z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
234 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

300 mililitrów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i smaż posiekaną dymkę przez 2 minuty, po czym dodaj cukinię startą na tarce o dużych oczkach wraz z posiekanym czosnkiem.

Krok 2

Gdy cukinia zmięknie, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z pokrojoną mozzarellą, ricottą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Za pomocą łyżeczki wypełnij otrzymaną masą cannelloni. Zawartość opakowania Fix Knorr Spaghetti Bolognese rozpuść w 300 mililitrach zimnej wody, po czym zagotuj sos.

Krok 4

Pomidory pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, po czym wymieszaj z sosem i duś przez 5 minut.

Krok 5

Połowę sosu przelej do żaroodpornego naczynia, przełóż cannelloni i zalej resztą sosu. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Podawaj z liśćmi bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane cannelloni z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane cannelloni z cukiniąZapiekane cannelloni z cukinią

Cannelloni z serem i cukinią to pyszny obiad, który przygotujesz w godzinę. Zacznij od podsmażenia na rozgrzanym oleju drobno posiekanej cebuli dymki i czosnku oraz startej na tarce cukinii. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij patelnię z ognia i dodaj do nich oba sery oraz dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym w ten sposób nadzieniem wypełnij za pomocą łyżeczki makaronowe rurki. 

Dla kogo?

Cannelloni z cukinią to danie dla fanów włoskiej kuchni. Ten pyszny makaron zachwyca pod każdym względem – jest aromatyczny, apetyczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Nie czekaj i już teraz poznaj walory wyśmienitego cannelloni z cukinią i ricottą.

Na jaką okazję?

Wypełniając canelloni farszem z cukinii, mozzarelli i kremowego serka ricotta, przyrządzisz wyśmienite danie, idealne na obiad lub wykwintną kolację. Zaserwuj to danie dla swoich bliskich, a zbierzesz same pochwały. A może przygotujesz je dla swojej drugiej połówki? Podbij jej serce i podniebienie!

Czy wiesz, że?

Aby przygotować sos, mieszaj z wodą błyskawiczne bolognese, po czym doprowadź całość do wrzenia, aby zgęstniała. Po chwili dodaj pokrojone w niewielką kostkę podsmażone pomidory i duś, aż zmiękną i będą się rozpadać. Część bolognese wylej na dno naczynia żaroodpornego, ułóż canelloni z cukinią i zalej je pozostałym sosem. 

Dla urozmaicenia:

Nim wstawisz do piekarnika cannelloni z cukinii, możesz dodatkowo posypać zapiekankę startym żółtym serem, np. parmezanem. Podawaj ozdobione listkami świeżej bazylii lub innych ziół. Zapisz nasz sprawdzony przepis na zapiekane canelloni z cukinią.