Brokuły zapiekane z indykiem i makaronem, surówka marchewkowa z czosnkiem i rukolą
łatwe
2238 osób zapisało

Składniki
na zapiekankę:
1 opakowanie
300 gramów
100 gramów
300 gramów
110 gramów
5 sztuk
1 łyżka
150 gramów
350 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
na surówkę marchewkową z czosnkiem i rukolą:
3 sztuki
0.5 sztuki
40 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj przez 2-3 minuty. Pieczarki pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, mięso w cienkie plasterki.

Krok 2
Rozgrzej oliwę na patelni. Włóż cebulę i smaż prze 3-4 minuty. Dodaj mięso i pieczarki. Dodaj wszystkie przyprawy. Smaż przez kolejne 5 minut. Przełóż na talerz.

Krok 3
Przygotuj sos, zgodnie z instrukcją na opakowaniu Knorr Naturalnie Smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką. Użyj wody i jogurtu greckiego.

Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Makaron połącz ze smażonym mięsem z warzywami. Zalej sosem. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut.

Krok 5
W międzyczasie przygotuj surówkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, o grubych oczkach. Podobnie zrób z jabłkiem. Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Połącz wszystkie składniki, na końcu dodając rukolę. Podawaj z zapiekanką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły zapiekane z indykiem i makaronem, surówka marchewkowa z czosnkiem i rukolą
Brokuły zapiekane z indykiem i makaronem, podane z surówką marchewkową z czosnkiem i rukolą to znakomite pożywne danie z prostych składników, które sprawdzi się podane m.in. na obiad. Składniki na zapiekankę wcześniej ugotuj (brokuły i makaron) lub podsmaż (mięso). Dzięki temu nie tylko znacznie skrócisz czas zapiekania, ale dodatkowo sprawisz, że upieką się równomiernie. Warzywa gotuj krótko, by pozostały nieco twarde. Makaron również powinien być al dente – zmięknie w piekarniku. Do dania użyj długich wstążek, czyli tagliatelle, ale jeśli chcesz przygotować zapiekankę z innym rodzajem, zdecyduj się na przykład na świderki. Żeby nieco urozmaicić smak potrawy, dodaj do niej pieczarki – podsmaż je razem z mięsem. Całość polej kremowym sosem i zapiecz, a w tym czasie przygotuj surówkę z marchewki i jabłka. Dopraw ją czosnkiem z oliwą, a na końcu wymieszaj z pikantną rukolą. Możesz tez delikatnie skropić ją sokiem z cytryny. Koniecznie zapisz ten przepis na zdrową potrawę i przygotuj ją przy najbliższej okazji.