Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
łatwe
7289 osób zapisało

Składniki
600 gramów
300 gramów
4 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
sos:
1 opakowanie
2 sztuki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w wodzie. Całość ostudź i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2
Mięso umyj, pokrój na grubsze plastry i podsmaż na złoty kolor na oleju rzepakowym.

Krok 3
Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki. Gotuj przez 5 min. na parze lub w wodzie. Pomidora sparz i pokrój w plasterki.

Krok 4
Wymieszaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Zapiekanka makaronowa z szynką z jogurtem i jajkami.

Krok 5
W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, następnie mięso i warzywa. Zalej sosem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 25-30 min.


Dobra rada:
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jeżeli nie masz dostępu do świeżych brokułów, z powodzeniem możesz je zastąpić mrożonymi. Wartości odżywcze mrożonych warzyw są zbliżone do tych świeżo zebranych.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na zdrowy obiad, zainspiruj się naszym przepisem na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem. Ziemniaki gotowane oraz pieczone to wartościowy składnik, a łącząc je z chudym mięsem i różnorodnymi warzywami, przyrządzisz na ich bazie wiele pożywnych dań. Zacznij od ugotowania ziemniaków, ponieważ zajmuje to najwięcej czasu. Najlepsze będą odmiany ogólnoużytkowe, np. irgi lub irysy. Ugotowane, przestudzone warzywa pokrój w grube plastry. Następnie podsmaż kawałki kurczaka, brokuły podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo, a pomidora pozbaw skórki i pokrój w plastry. Przygotuj także gęsty sos na bazie jogurtu naturalnego, który połączy wszystkie składniki, nadając daniu odpowiedniej konsystencji. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno warstwy: ziemniaki, mięso, brokuły i pomidory, a całość polej sosem i upiecz. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to świetne rozwiązanie także na ciepłą zdrową kolację. Przygotuj ją przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak znakomicie smakuje.