Z jednej strony placki ziemniaczane to prosta potrawa, pojawiająca się w menu większości barów mlecznych. Z drugiej… można dla nich stracić głowę! Złociste, chrupiące z zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. Prawdziwy rarytas wśród domowych przysmaków. Podstawą podczas ich przyrządzania jest wybór odpowiednich ziemniaków, przypraw oraz mąki. Jaka mąka do placków ziemniaczanych nadaje się najlepiej? Mamy kilka propozycji!
Jaka mąka do placków? Czy tylko ziemniaczana wchodzi w grę?
Podawane z cukrem, śmietaną, grzybowym sosem, gulaszem… Zanim przejdziemy do smakowitych dodatków, należy zająć się podstawą potrawy. Czy tylko mąka ziemniaczana sprawdzi się w recepturze? Zapewne ona jako pierwsza przychodzi na myśl. Owszem, jest bardzo przydatnym składnikiem, lecz należy pamiętać, że warto wymieszać ją z innym rodzajem (np. mąką pszenną), by gotowe placki nie okazały się zbyt twarde.
Mąka pszenna
Dostępna w każdym, nawet najmniejszy sklepie. Torebka w większości domów zawsze jest na wyposażeniu kuchennej spiżarki. Miejcie ją pod ręką również podczas przyrządzania placków. Wybierając mąkę pszenną do placków ziemniaczanych, zwróćcie uwagę na jej rodzaj. Najlepiej nadają się produkty typu 400 lub 500. Są gwarancją tego, że masa ziemniaczana nie będzie zbyt rzadka, a placki nie rozpadną się podczas smażenia – zależnie od tego, ile mąki do placków ziemniaczanych zdecydujemy się użyć.
Placki ziemniaczane – jaka mąka do przepisów bezglutenowych?
Komponowanie diety wykluczającej użycie produktów zbożowych może wydawać się zadaniem bardzo trudnym, zwłaszcza dla początkujących. Obawiacie się konieczności rezygnacji z ulubionych przysmaków? Niesłusznie! Grunt to znaleźć odpowiednie zamienniki mąki do placków ziemniaczanych.
Mąka kukurydziana
Zastanawiając się, jaka mąka do placków ziemniaczanych sprawdzi się najlepiej w przepisie bez glutenu, warto postawić właśnie na mąkę kukurydzianą. Nadaje plackom bardzo apetyczny, żółty kolor i łagodnie wzbogaca ich smak. Jest najlepszym wyborem, gdy zależy nam na uzyskaniu puszystych i miękkich placków, pomimo braku mąki pszennej.
Mąka gryczana
Charakteryzuje się ciemnym kolorem i specyficznym, gorzkawym posmakiem. Warto wziąć to pod uwagę podczas przyprawiania ziemniaczanej masy. Polecamy wymieszać ją z innymi rodzajami mąki, np. kukurydzianą lub pszenną (jeśli gluten w posiłkach nie stanowi dla Was problemu), by placki ziemniaczane nie były twarde. Zastanawiacie się co zrobić z resztką mąki gryczanej? Sprawdzi się jako element naleśników, ciast i muffinów.
Mąka ryżowa
Rekomendujemy ją zwłaszcza osobom, którym zależy na tym, by mąka do placków ziemniaczanych nie wpływała na smak potrawy. Mąka ryżowa jest neutralna w smaku, więc z powodzeniem można stosować ją jako zamiennik pszennej. Bardzo dobrze łączy resztę składników.
Placki ziemniaczane na różne sposoby
Pozostała jeszcze jedna kwestia. Ile mąki do placków ziemniaczanych należy dodać, by uzyskać najsmaczniejsze rezultaty? Dokładne informacje znajdziecie w naszych przepisach. Szczególnie polecamy placki ziemniaczane z czerwoną kapustą, w których użyliśmy niebanalnej mąki z ciecierzycy. Warzywne dodatki do masy ziemniaczanej sprawdzają się znakomicie! Delikatny smak placków ziemniaczanych z cukinią oraz bardziej zdecydowany charakter placków ziemniaczanych z marchewką i boczkiem pozwolą Wam przekonać się o tym na własnym podniebieniu. Zastanawiacie się, czy placki mają w sobie, choć odrobinę elegancji? Wszystko to kwestia dodatków. Plackami ziemniaczanymi z krewetkami śmiało możecie uraczyć gości podczas przyjęcia. Bardzo uniwersalne placki ziemniaczane z wędzonym łososiem to pomysł w sam raz, gdy na co dzień macie ochotę na coś bardziej szykownego. Co powiecie na małą wycieczkę w góry? Do zrobienia placków ziemniaczanych po góralsku nie potrzeba mapy, wystarczą nasze wskazówki, dotyczące najlepszej mąki do placków ziemniaczanych. Wyruszmy razem jeszcze dalej, ponieważ Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane też zasługują na uwagę.
Komentarze (0)