Placki ziemniaczane z marchewką i kwaśną śmietaną | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

heart
462 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1022 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

750 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż go dokładnie tworząc z niego chrupiące skwarki. Usuń nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 1

Krok 2

Zawartość torebki Knorr wymieszaj z mlekiem i jajkiem, odstaw na chwilę, aby ciasto zgęstniało.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 2

Krok 3

Do ciasta dodaj skwarki z boczku i startą marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 3

Krok 4

Nakładaj ciasto na rozgrzany olej formując małe placuszki.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 4

Krok 5

Placki smaż po około 1 minucie z każdej strony tak, aby uzyskały złoty kolor.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 5

Krok 6

Usmażone placki przekładaj na papierowe ręczniki, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Placki serwuj z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiemPlacki ziemniaczane z marchewką i boczkiem

Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż go dokładnie tworząc z niego chrupiące skwarki. Usuń nadmiar tłuszczu.