Placki ziemniaczane z marchewką i kwaśną śmietaną | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

heart
462 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1024 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

750 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż go dokładnie tworząc z niego chrupiące skwarki. Usuń nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 1

Krok 2

Zawartość torebki Knorr wymieszaj z mlekiem i jajkiem, odstaw na chwilę, aby ciasto zgęstniało.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 2

Krok 3

Do ciasta dodaj skwarki z boczku i startą marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 3

Krok 4

Nakładaj ciasto na rozgrzany olej formując małe placuszki.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 4

Krok 5

Placki smaż po około 1 minucie z każdej strony tak, aby uzyskały złoty kolor.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 5

Krok 6

Usmażone placki przekładaj na papierowe ręczniki, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Placki serwuj z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z  marchewką i boczkiemPlacki ziemniaczane z marchewką i boczkiem

Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż go dokładnie tworząc z niego chrupiące skwarki. Usuń nadmiar tłuszczu.