Jak zrobić placki bananowe?
Pyszne placki z banana to znakomita propozycja na śniadanie lub kolację. Dowiedzcie się, jak zrobić placki bananowe z kilku składników. Najprostszy przepis pozwala przygotować pyszne placki z bananów w zaledwie kilka minut.
Jak zrobić placuszki bananowe?
Do przygotowania placuszków będziecie potrzebowali dwóch świeżych bananów, 250 g mąki pszennej, łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajek, szklanki mleka i szczypty cynamonu oraz łyżeczki cukru wanilinowego do smaku. Banany rozgniećcie widelcem, dodajcie mleko i jajka, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Banany są naturalnie słodkie, więc placki zwykle nie wymagają dodatku cukru, ale jeśli chcecie, żeby były słodsze, wsypcie do ciasta 2-3 łyżeczki cukru.
Co dalej? Jak się robi placuszki bananowe? Dokładnie wymieszajcie ciasto, żeby nie było w nim grudek i smażcie na patelni w niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub kokosowego. Małą porcję ciasta wylejcie na rozgrzaną patelnię i smażcie każdego placka przez 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli ciasto na placuszki wyjdzie za gęste, dolejcie trochę mleka. Jeżeli natomiast będzie za rzadkie, dosypcie trochę mąki. Gotowe placuszki posypcie cukrem pudrem i udekorujcie owocami – bananami, malinami, truskawkami lub borówkami. Możecie je też polać płynną czekoladą lub syropem klonowym.
Jak się robi placki bananowe?
Jak zrobić bananowe placuszki bez tłuszczu? Możecie wykorzystać do tego celu specjalną naleśnikarkę. Nieprzywieralna powłoka tego urządzenia pozwala smażyć nie tylko naleśniki, ale też placki i różnego rodzaju pankejki bez najmniejszego dodatku tłuszczu.
Komentarze (0)