Gdy ostatnio zerkaliście w stronę półki z owocami, banany wyglądały świeżo i zachęcająco. Mimo to nie zużyliście ich od razu i po kilku dniach zaczęły robić się coraz ciemniejsze i bardziej miękkie? To nie powód, by ze smutkiem i wyrzutami sumienia spisać je na straty, wyrzucając do kosza na odpadki. Co zrobić z przejrzałych bananów? Istnieje mnóstwo przepisów na dojrzałe banany, umożliwiających uratowanie owoców.

Bananowe wypieki – jakie ciasto z dojrzałych bananów?

Banany, zwłaszcza te dojrzałe, sprawiają, że w większości przypadków wypieki nie potrzebują dodatkowego dosładzania, a ich konsystencja jest zwarta i przyjemnie wilgotna. Już nigdy nie będziecie patrzeć wilkiem na czerniejące owoce. Szczególnym rodzajem ciasta z dojrzałych bananów jest chlebek bananowy, cieszący się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Bardzo efektownie wyglądają też muffinki bananowe i różnego rodzaju ciasteczka, które można zrobić z bananów na szybko.

Placki i naleśniki

Jeden z najmniej skomplikowanych patentów. Gdy głowę zaprząta myśl, dotycząca tego, co można zrobić z bananów, przypomnijcie sobie recepturę na apetyczne placuszki. Strzał w dziesiątkę, gdy macie ochotę na pyszny podwieczorek albo słodkie śniadanie. W najprostszej recepturze banany wystarczy zmieszać z jajkiem. Będą dużo bardziej puszyste, jeśli dodacie mąkę, proszek do pieczenia oraz wodę lub mleko. Do dekoracji placków z dojrzałych bananów użyjcie cukru pudru, syropu z agawy albo klonowego.

Owocowa owsianka

Kolejny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Połączcie dojrzałe banany i przepis na ulubioną wersję tej potrawy. Oprócz płatków owsianych, niech znajdzie się w niej miejsce na inne świeże lub suszone owoce, nasiona oraz orzechy. Śniadanie warto jadać po mistrzowsku – nawet to zrobione z przejrzałych bananów!

Smaczne miksowanie, czyli koktajle

Konsystencja przejrzałych bananów nie zachęca do jedzenia owoców solo. Nie jest jednak przeszkodą, gdy postanowicie je zblendować. Dla koktajlu z bananem i masłem orzechowym można stracić głowę. Słodki banan wspaniale komponuje się z zieleniną, np. szpinakiem i jarmużem. Dodajcie seler naciowy. Z modnym smoothie poradzi sobie każdy kucharz. Przy okazji tego typu przekąski odpowiadają na pytanie: co można zrobić z bananów na szybko?

Dla ochłody – lody

W upalne dni szukamy orzeźwienia na wszelkie możliwe sposoby. Dzięki dojrzałym bananom własnoręcznie zrobione lody będą zachwycać kremową konsystencją. Możecie połączyć je z innymi owocami (np. borówkami, malinami, truskawkami) oraz jogurtem naturalnym lub kefirem. Co powiecie na wzbogacenie smaku dojrzałych bananów kawałkami czekolady? Pycha!

Deser z piekarnika

Banany można kupić o dowolnej porze roku, więc w naszych propozycjach nie mogło zabraknąć pomysłu idealnego na chłodniejsze dni, który warto zrobić z przejrzałych bananów. Pieczone banany to deser błyskawiczny. Każdy owoc przekrójcie na pół, posypcie cynamonem albo kardamonem, dodajcie orzechy, wiórki kokosowe i polewę czekoladową. Kilka minut w piekarniku i gotowe!

Bananowe specjały

Bądźcie gotowi na wyjątkowe spotkanie. W waszych kuchniach pojawi się Gwiazda Bollywood, czyli pyszny koktajl z bananem i mango, doprawiony kurkumą oraz imbirem. Dojrzałe banany mogą smakować naprawdę niezwykle. Macie ochotę na przepis na nietypowy deser? Lekka przekąska miodowa to strzał w dziesiątkę. Karmelizowane banany i chrupiące herbatniki pasują do siebie jak ulał. Przepis na placki z suszoną żurawiną i bananem lepiej od razu zanotujcie, ponieważ często będziecie do niego wracać – zwłaszcza, że również możecie go zrobić z dojrzałych bananów. Czujecie w sobie cukiernicze powołanie? Świetnie się składa, bo przepis na ciasto bananowe z czekoladą czeka na wypróbowanie. Za sprawą rolady bananowej zamienicie miękkie owoce w deser godny świątecznego stołu.