Placki z suszoną żurawiną i bananem
łatwe
2427 osób zapisało
Składniki
1.5 szklanki
1 sztuka
0.5 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
20 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę, z jajem, sodą, cynamonem, mlekiem, cukrem na jednolitą masę.
Krok 2
Banana pokrój w pół plastry i wraz z suszoną żurawiną dodaj je do masy.
Krok 3
Ciasto nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując małe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
Krok 4
Usmażone placki układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z suszoną żurawiną i bananem
Placki z suszoną żurawiną i bananem to szybka i nieskomplikowana przekąska, która może być również zaserwowana jako obiad na słodko. Gotowe placki są pulchne, a jednocześnie chrupiące i słodkie. Jak je przyrządzić? Rozpocznij od ciasta, które zrobisz w prosty sposób dzięki specjalnej mieszance składników. Zasugeruj się wskazówkami na opakowaniu, a do otrzymanej masy dodaj banana (zagęści on konsystencję masy) pokrojonego w półplastry i suszoną żurawinę. Porcje ciasta przelewaj na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż placki nabiorą złocistej barwy. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, układaj je na papierowym ręczniku. Gotowe placki podawaj jeszcze ciepłe, skomponowane z odpowiednimi dodatkami – sprawdzą się świeże owoce (wykorzystaj sezonowe), cukier puder lub ulubiona owocowa polewa. W zimie pasować będzie do nich gorąca herbata, a w lecie szklanka zimnej lemoniady. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie smacznego obiadu nie jest trudne. Wypróbuj go i podziel się swoją opinią w komentarzu.