Placki z suszoną żurawiną i bananem
łatwe
2796 osób zapisało

Składniki
1.5 szklanki
1 sztuka
0.5 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
20 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę, z jajem, sodą, cynamonem, mlekiem, cukrem na jednolitą masę.
Krok 2
Banana pokrój w pół plastry i wraz z suszoną żurawiną dodaj je do masy.
Krok 3
Ciasto nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując małe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
Krok 4
Usmażone placki układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Placki z suszoną żurawiną i bananem
Placki z suszoną żurawiną i bananem to szybka i nieskomplikowana przekąska, która może być również zaserwowana jako obiad na słodko. Gotowe placki są pulchne, a jednocześnie chrupiące i słodkie. Jak je przyrządzić? Rozpocznij od ciasta, które zrobisz w prosty sposób dzięki specjalnej mieszance składników. Zasugeruj się wskazówkami na opakowaniu, a do otrzymanej masy dodaj banana (zagęści on konsystencję masy) pokrojonego w półplastry i suszoną żurawinę. Porcje ciasta przelewaj na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż placki nabiorą złocistej barwy. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, układaj je na papierowym ręczniku. Gotowe placki podawaj jeszcze ciepłe, skomponowane z odpowiednimi dodatkami – sprawdzą się świeże owoce (wykorzystaj sezonowe), cukier puder lub ulubiona owocowa polewa. W zimie pasować będzie do nich gorąca herbata, a w lecie szklanka zimnej lemoniady. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie smacznego obiadu nie jest trudne. Wypróbuj go i podziel się swoją opinią w komentarzu.