
Składniki
150 gramów
200 gramów
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
20 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W misce wymieszaj 1,5 szklanki maślanki, jajo, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon na gładką masę.

Krok 2
Dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj.

Krok 3
Placki smaż powoli na rozgrzanym oleju z masłem tak, aby były rumiane z obu stron.

Krok 4
Podawaj polane pozostałą maślanką, posypane jagodami i cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z jagodami
Nie ma to jak puszyste jagodowe placki, oprószone cukrem pudrem czy polane syropem klonowym. Dobrą opcją jest również polanie ich śmietaną czy maślanką. Taka propozycja obiadowa zadowoli wszystkich amatorów słodkich pyszności. To również świetny pomysł na weekendowe śniadanie, kiedy bez pośpiechu można przyrządzić i skonsumować ulubione potrawy. Świetnym dodatkiem do słodkich placków są świeże owoce, np. jagody, zwane w niektórych regionach borówkami. W sezonie letnim najlepiej użyć tych świeżych, gdyż są powszechnie dostępne. Oczywiście, skorzystać można również z mrożonych. Placki najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno. Dzięki temu możesz je wziąć na drugie śniadanie do pracy nawet gdy nie masz możliwości ich podgrzania.. Jeśli nie chcesz, by były one zbyt tłuste, po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby wsiąknął w niego zbędny tłuszcz.
































