Placki z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z jagodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

1290 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

20 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W misce wymieszaj 1,5 szklanki maślanki, jajo, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon na gładką masę.

Placki z jagodami - Krok 1

Krok 2

Dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj.

Placki z jagodami - Krok 2

Krok 3

Placki smaż powoli na rozgrzanym oleju z masłem tak, aby były rumiane z obu stron.

Placki z jagodami - Krok 3

Krok 4

Podawaj polane pozostałą maślanką, posypane jagodami i cukrem pudrem.

Placki z jagodami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z jagodamiPlacki z jagodami

Nie ma to jak puszyste jagodowe placki, oprószone cukrem pudrem czy polane syropem klonowym. Dobrą opcją jest również polanie ich śmietaną czy maślanką. Taka propozycja obiadowa zadowoli wszystkich amatorów słodkich pyszności. To również świetny pomysł na weekendowe śniadanie, kiedy bez pośpiechu można przyrządzić i skonsumować ulubione potrawy. Świetnym dodatkiem do słodkich placków są świeże owoce, np. jagody, zwane w niektórych regionach borówkami. W sezonie letnim najlepiej użyć tych świeżych, gdyż są powszechnie dostępne. Oczywiście, skorzystać można również z mrożonych. Placki najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno. Dzięki temu możesz je wziąć na drugie śniadanie do pracy nawet gdy nie masz możliwości ich podgrzania.. Jeśli nie chcesz, by były one zbyt tłuste, po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby wsiąknął w niego zbędny tłuszcz.