Placki z jagodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

1287 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

20 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj 1,5 szklanki maślanki, jajo, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon na gładką masę.

Placki z jagodami - Krok 1

Krok 2

Dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj.

Placki z jagodami - Krok 2

Krok 3

Placki smaż powoli na rozgrzanym oleju z masłem tak, aby były rumiane z obu stron.

Placki z jagodami - Krok 3

Krok 4

Podawaj polane pozostałą maślanką, posypane jagodami i cukrem pudrem.

Placki z jagodami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z jagodamiPlacki z jagodami

Nie ma to jak puszyste jagodowe placki, oprószone cukrem pudrem czy polane syropem klonowym. Dobrą opcją jest również polanie ich śmietaną czy maślanką. Taka propozycja obiadowa zadowoli wszystkich amatorów słodkich pyszności. To również świetny pomysł na weekendowe śniadanie, kiedy bez pośpiechu można przyrządzić i skonsumować ulubione potrawy. Świetnym dodatkiem do słodkich placków są świeże owoce, np. jagody, zwane w niektórych regionach borówkami. W sezonie letnim najlepiej użyć tych świeżych, gdyż są powszechnie dostępne. Oczywiście, skorzystać można również z mrożonych. Placki najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno. Dzięki temu możesz je wziąć na drugie śniadanie do pracy nawet gdy nie masz możliwości ich podgrzania.. Jeśli nie chcesz, by były one zbyt tłuste, po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby wsiąknął w niego zbędny tłuszcz.