Placki z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z jagodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

1358 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

479 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

20 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W misce wymieszaj 1,5 szklanki maślanki, jajo, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon na gładką masę.

Placki z jagodami - Krok 1

Krok 2

Dodaj jagody i ponownie delikatnie wymieszaj.

Placki z jagodami - Krok 2

Krok 3

Placki smaż powoli na rozgrzanym oleju z masłem tak, aby były rumiane z obu stron.

Placki z jagodami - Krok 3

Krok 4

Podawaj polane pozostałą maślanką, posypane jagodami i cukrem pudrem.

Placki z jagodami - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK! U Nas zawsze problem jest z jagodami, bo godzinami je zbieramy czasami, a w słoiczku nic nie przybywa, bo trafiają do brzuszka - tak bywa! :) A tak serio to super przepis jest na lato, podałabym z ubitą śmietaną - co wy na to? :) Zrezygnowałabym z cynamonu i dodała aromatu, wanilia dodałaby kunsztu i przyjemnego letniego klimatu!!! :) Świetnie, że z masłem przepis na placki jest taki, bo masło uszlachetnia wszystkie smaki! Dziękuję za te wszystkie inspiracje , w których każdy z Nas ma swoją rację!!! :) :) :) SMACZNEGO :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 25.06.2021

    TAK. Zrobiłam placki z tego przepisu, ale z borówkami, a do posłodzenia użyłam jednego średniego dojrzałego banana i nie dodawałam już cukru. Opcja z bananem świetnie sprawdza się w tym przepisie, bo fajnie łączy się z cynamonową nutą. Pomimo modyfikacji nie zmieniałam proporcji pozostałych składników i konsystencja ciasta na placki było odpowiednia. Gotowe placuszki posypałam borówkami i cukrem pudrem, smakowały doskonale. Zobaczcie jak wyglądały placuszki w mojej wersji, dołączam zdjęcie - choć wizualnie niewiele się zmienia to dodatek banana zamiast cukru to plus dla zdrowia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Plackom z jagodami – dodam naturalnego słodzika, gdy starta na drobnych oczkach marchewka do ciasta pomyka. Placuszki są wilgotne, po prostu pycha, przyrządzając je - czasu więc nie marnuję, zaś jako ozdobę – oprócz jagód - mus truskawkowy doskonale w ich objęciach ląduje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 23.06.2021

    TAK. Pyszne placki z jagodami się szykują, niechaj latem na stołach królują!!! Ja zamiast maślanki jogurtu naturalnego użyję, niechaj to danie nasze serca podbije!!! Wymieszam jogurt z cynamonem, cukrem waniliowym i jajkami - my w domu przepadamy za plackami. Zmiksuję też razem mąkę z proszkiem do pieczenia - niechaj spełniają się nasze letnie kulinarne marzenia! Dodam jagody i pokrojone w kostkę brzoskwinie, taki placek z pyszności słynie! Placki na rozgrzanym oleju z masłem usmażę, ja o takim daniu marzę!!! Będę je podawała śmietaną polane, brzoskwiniami, jagodami, cukrem pudrem i cynamonem posypane!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 16.06.2021

    TAK. Placki czy też pierogi z jagodami zawsze podaję ze śmietaną 18% i z cukrem. Uważam, że wygląda to bardziej apetycznie niż placki ociekające maślanką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 11.06.2021

    Tak* U nas jagody zastępują borówki.Syn uwielbia taką zmienioną wersję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mastek

    Katarzyna Mastek , 09.06.2021

    TAK Uwielbiam te placki! To ulubione danie moich dzieci. Lubię robić je na śniadanie, szczególnie kiedy mamy wolny dzień i możemy delektować się ich smakiem. Zwykle robię je spontanicznie, dlatego zdarza się że nie mam wszystkich składników, wówczas jagody i cukier zastępuję zgniecionymi widelcem bananami, które doskonale nadają słodyczy całemu daniu, dzięki czemu jest ono też bardziej fit :) Wierzch placuszków posypuję pokrojonym kiwi lub malinami, a zamiast maślanki stosuję zastępczo jogurt naturalny. W sytuacji skrajnie awaryjnej, kiedy jesteśmy tuż przed zrobieniem zakupów, wystarczą nawet tylko 2 składniki - banany i jajka, które po połączeniu i usmażeniu już stają się pysznym, pożywnym daniem :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z jagodamiPlacki z jagodami

Nie ma to jak puszyste jagodowe placki, oprószone cukrem pudrem czy polane syropem klonowym. Dobrą opcją jest również polanie ich śmietaną czy maślanką. Taka propozycja obiadowa zadowoli wszystkich amatorów słodkich pyszności. To również świetny pomysł na weekendowe śniadanie, kiedy bez pośpiechu można przyrządzić i skonsumować ulubione potrawy. Świetnym dodatkiem do słodkich placków są świeże owoce, np. jagody, zwane w niektórych regionach borówkami. W sezonie letnim najlepiej użyć tych świeżych, gdyż są powszechnie dostępne. Oczywiście, skorzystać można również z mrożonych. Placki najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno. Dzięki temu możesz je wziąć na drugie śniadanie do pracy nawet gdy nie masz możliwości ich podgrzania.. Jeśli nie chcesz, by były one zbyt tłuste, po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby wsiąknął w niego zbędny tłuszcz.