Dania i potrawy z maślanką | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Maślanka

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MaślankaMaślanka

Mleko, kefir, maślanka, śmietana… i choć prawdopodobnie nie wszyscy wiedzą, czym różni się proces produkcji tych poszczególnych produktów, to z pewnością każdy potrafi odróżnić ich wyjątkowy smak. Dziś na tapet weźmiemy maślankę, która tradycyjnie stanowiła produkt uboczny przy wyrabianiu masła, a obecnie otrzymuje się ją w podczas oddzielania tłuszczu od śmietany. Tania, smaczna, łatwo dostępna – zobacz, z czym je się maślankę!

Dla kogo?

Dla wszystkich! Jeśli szukasz napoju, który ugasi Twoje pragnienie podczas największych upałów, maślanka to strzał w dziesiątkę! Z jej pomocą przygotujesz również smakowite koktajle z dodatkiem owoców.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Z użyciem maślanki możesz przygotować również puszyste i rozpływające się w ustach wypieki. Masz ochotę na gofry, a może naleśniki w wersji amerykańskiej? Dodaj do przepisu maślankę. Z jej udziałem przyrządza się również orzeźwiające chłodniki, które stanowią świetną alternatywę dla zup w letnie, upalne dni.

Czy wiesz, że?

W Polsce maślanka została rozpowszechniona przez górali. To właśnie na Podhalu gospodynie częstowały maślanką spragnionych turystów, którzy wracali ze szlaku. Gaździny na ich bazie przygotowywały swoje dania popisowe, czyli miękkie i puszyste racuchy, a do popicia polewkę maślankową. Tego typu specjały towarzyszyły często żniwiarzom podczas ich codziennych prac. Jak widać, małą ojczyzną maślanki są góry i to właśnie stąd pochodzi jej unikalna receptura.

Dla urozmaicenia:

Włącz maślankę do swojego jadłospisu i zobacz, ile potraw jesteś w stanie przygotować z jej użyciem. Koktajl jagodowy, muffinki z owocami, chłodnik pomidorowy na maślance, a może naleśniki z brzoskwiniami? Co wybierasz? Miej maślankę zawsze pod ręką i stwórz z jej pomocą ulubione posiłki na każdą porę dnia. Palce lizać!