Przepisy na Maślanka
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Maślanka
Mleko, kefir, maślanka, śmietana… i choć prawdopodobnie nie wszyscy wiedzą, czym różni się proces produkcji tych poszczególnych produktów, to z pewnością każdy potrafi odróżnić ich wyjątkowy smak. Dziś na tapet weźmiemy maślankę, która tradycyjnie stanowiła produkt uboczny przy wyrabianiu masła, a obecnie otrzymuje się ją w podczas oddzielania tłuszczu od śmietany. Tania, smaczna, łatwo dostępna – zobacz, z czym je się maślankę!
Dla kogo?
Dla wszystkich! Jeśli szukasz napoju, który ugasi Twoje pragnienie podczas największych upałów, maślanka to strzał w dziesiątkę! Z jej pomocą przygotujesz również smakowite koktajle z dodatkiem owoców.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Z użyciem maślanki możesz przygotować również puszyste i rozpływające się w ustach wypieki. Masz ochotę na gofry, a może naleśniki w wersji amerykańskiej? Dodaj do przepisu maślankę. Z jej udziałem przyrządza się również orzeźwiające chłodniki, które stanowią świetną alternatywę dla zup w letnie, upalne dni.
Czy wiesz, że?
W Polsce maślanka została rozpowszechniona przez górali. To właśnie na Podhalu gospodynie częstowały maślanką spragnionych turystów, którzy wracali ze szlaku. Gaździny na ich bazie przygotowywały swoje dania popisowe, czyli miękkie i puszyste racuchy, a do popicia polewkę maślankową. Tego typu specjały towarzyszyły często żniwiarzom podczas ich codziennych prac. Jak widać, małą ojczyzną maślanki są góry i to właśnie stąd pochodzi jej unikalna receptura.
Dla urozmaicenia:
Włącz maślankę do swojego jadłospisu i zobacz, ile potraw jesteś w stanie przygotować z jej użyciem. Koktajl jagodowy, muffinki z owocami, chłodnik pomidorowy na maślance, a może naleśniki z brzoskwiniami? Co wybierasz? Miej maślankę zawsze pod ręką i stwórz z jej pomocą ulubione posiłki na każdą porę dnia. Palce lizać!