Dania i potrawy z maślanką | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Maślanka

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MaślankaMaślanka

Mleko, kefir, maślanka, śmietana… i choć prawdopodobnie nie wszyscy wiedzą, czym różni się proces produkcji tych poszczególnych produktów, to z pewnością każdy potrafi odróżnić ich wyjątkowy smak. Dziś na tapet weźmiemy maślankę, która tradycyjnie stanowiła produkt uboczny przy wyrabianiu masła, a obecnie otrzymuje się ją w podczas oddzielania tłuszczu od śmietany. Tania, smaczna, łatwo dostępna – zobacz, z czym je się maślankę!

Dla kogo?

Dla wszystkich! Jeśli szukasz napoju, który ugasi Twoje pragnienie podczas największych upałów, maślanka to strzał w dziesiątkę! Z jej pomocą przygotujesz również smakowite koktajle z dodatkiem owoców.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Z użyciem maślanki możesz przygotować również puszyste i rozpływające się w ustach wypieki. Masz ochotę na gofry, a może naleśniki w wersji amerykańskiej? Dodaj do przepisu maślankę. Z jej udziałem przyrządza się również orzeźwiające chłodniki, które stanowią świetną alternatywę dla zup w letnie, upalne dni.

Czy wiesz, że?

W Polsce maślanka została rozpowszechniona przez górali. To właśnie na Podhalu gospodynie częstowały maślanką spragnionych turystów, którzy wracali ze szlaku. Gaździny na ich bazie przygotowywały swoje dania popisowe, czyli miękkie i puszyste racuchy, a do popicia polewkę maślankową. Tego typu specjały towarzyszyły często żniwiarzom podczas ich codziennych prac. Jak widać, małą ojczyzną maślanki są góry i to właśnie stąd pochodzi jej unikalna receptura.

Dla urozmaicenia:

Włącz maślankę do swojego jadłospisu i zobacz, ile potraw jesteś w stanie przygotować z jej użyciem. Koktajl jagodowy, muffinki z owocami, chłodnik pomidorowy na maślance, a może naleśniki z brzoskwiniami? Co wybierasz? Miej maślankę zawsze pod ręką i stwórz z jej pomocą ulubione posiłki na każdą porę dnia. Palce lizać!