Przepisy na Maślanka

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (42)

Makaron z indykiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Znakomite danie prosto z patelni, po skosztowaniu którego każdy zapała miłością do gotowania. Wła...
Chrupiące pałki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jeśli lubisz pieczonego kurczaka w połączeniu z owocami, wypróbuj koniecznie przepis na pieczone...
Mufinki z owocami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz gofry, które nie zawierają w sobie glutenu. St...
Gofry bezglutenowe  z mąką migdałową
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wykluczenie ze swojego jadłospisu produktów zawierających gluten wcale nie oznacza, że musisz rez...
Placuszki bananowe z cynamonem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Połączenie banana i cynamonu nie jest tak oczywiste, jak dodanie tej przyprawy np. do przepisów n...
Zupa kaszubska
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na zupę kaszubską wywodzi się z regionalnej kuchni Pomorza. Zupa jest gęsta dzięki jarzyn...
Placki z jagodami
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Nie ma to jak puszyste jagodowe placki, oprószone cukrem pudrem czy polane syropem klonowym. Dobr...
Kurczak pieczony w papryce
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso z kurczaka wyjątkowo często gości na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów i możliwości...
Pancakes z truskawkami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Naleśniki z brzoskwiniami i syropem klonowym doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i podwiec...
Pikantny pieczony kurczak
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso z kurczaka samo w sobie nie ma zbyt ciekawego smaku. Aby dania z jego udziałem wyróżniały s...
Delikatne leniwe z maślanką
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierogi czy też kluski leniwe kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś to zdaniem w...
Chleb z mąki kukurydzianej
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kanapki to wciąż jedne z najczęściej spożywanych śniadaniowych posiłków. Można urozmaicać je nie...
Ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Często smażysz rybę w panierce złożonej z jajka i bułki tartej? Pora na coś zupełnie nowego! A gd...
Koktajl bananowy z jarmużem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Koktajl bananowy jest znakomity na podwieczorek po całym dniu pracy, po treningu, a także przed n...
Pieczone jabłko i maślanka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczone jabłko i maślanka to znakomity fit podwieczorek, który pozwoli w zdrowy sposób zaspokoić...
Koktajl jagodowy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Podwieczorek powinien być jedną z najprzyjemniejszych części dnia: odrobiną oddechu i zastrzykiem...
Marynata z maślanki do karkówki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wpadłeś kiedyś na to, aby przygotować marynatę z… maślanki? Jeśli nie, to łap gotowy przepis! Wys...
Nuggetsy z kurczaka  w panierce z krakersów
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nuggetsy z kurczaka w panierce z krakersów doskonale sprawdzą się w imprezowym menu, a także jako...
Pancakes
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Amerykańskie naleśniki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Muffiny orzechowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MaślankaMaślanka

Mleko, kefir, maślanka, śmietana… i choć prawdopodobnie nie wszyscy wiedzą, czym różni się proces produkcji tych poszczególnych produktów, to z pewnością każdy potrafi odróżnić ich wyjątkowy smak. Dziś na tapet weźmiemy maślankę, która tradycyjnie stanowiła produkt uboczny przy wyrabianiu masła, a obecnie otrzymuje się ją w podczas oddzielania tłuszczu od śmietany. Tania, smaczna, łatwo dostępna – zobacz, z czym je się maślankę!

Dla kogo?

Dla wszystkich! Jeśli szukasz napoju, który ugasi Twoje pragnienie podczas największych upałów, maślanka to strzał w dziesiątkę! Z jej pomocą przygotujesz również smakowite koktajle z dodatkiem owoców.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Z użyciem maślanki możesz przygotować również puszyste i rozpływające się w ustach wypieki. Masz ochotę na gofry, a może naleśniki w wersji amerykańskiej? Dodaj do przepisu maślankę. Z jej udziałem przyrządza się również orzeźwiające chłodniki, które stanowią świetną alternatywę dla zup w letnie, upalne dni.

Czy wiesz, że?

W Polsce maślanka została rozpowszechniona przez górali. To właśnie na Podhalu gospodynie częstowały maślanką spragnionych turystów, którzy wracali ze szlaku. Gaździny na ich bazie przygotowywały swoje dania popisowe, czyli miękkie i puszyste racuchy, a do popicia polewkę maślankową. Tego typu specjały towarzyszyły często żniwiarzom podczas ich codziennych prac. Jak widać, małą ojczyzną maślanki są góry i to właśnie stąd pochodzi jej unikalna receptura.

Dla urozmaicenia:

Włącz maślankę do swojego jadłospisu i zobacz, ile potraw jesteś w stanie przygotować z jej użyciem. Koktajl jagodowy, muffinki z owocami, chłodnik pomidorowy na maślance, a może naleśniki z brzoskwiniami? Co wybierasz? Miej maślankę zawsze pod ręką i stwórz z jej pomocą ulubione posiłki na każdą porę dnia. Palce lizać!