
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 szklanki
1 łyżka
2 łyżeczki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
Krok 2
Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ochłodzenia, a jajko ubij.
Krok 3
Do maślanki dodaj jajko oraz masło i wymieszaj.
Krok 4
Masę połącz z mąką i wszystko zmiksuj, po czym włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 5
Na patelnię wlej malutko oleju i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
Krok 6
Podawaj z syropem klonowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej