Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 szklanki
1 łyżka
2 łyżeczki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
Krok 2
Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ochłodzenia, a jajko ubij.
Krok 3
Do maślanki dodaj jajko oraz masło i wymieszaj.
Krok 4
Masę połącz z mąką i wszystko zmiksuj, po czym włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 5
Na patelnię wlej malutko oleju i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
Krok 6
Podawaj z syropem klonowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej