Naleśniki z mąki ryżowej – przepis. Jak zrobić?

Doskonale znany smak w nieco innej odsłonie – naleśniki z mąki ryżowej z pewnością podbiją serca wszystkich smakoszy, którzy szukają zamienników pszennej mąki. Zmianie przyzwyczajeń, jeśli chodzi o składniki potraw, często towarzyszy obawa. Czy te alternatywne będą inaczej się zachowywać podczas przygotowania dobrze znanych przysmaków? I przede wszystkim: czy zmienią ich smak? Nie bójcie się jednak zaryzykować i odkryjcie mąkę ryżową, która świetnie sprawdzi się w tej roli. Dzięki niej przygotujecie smaczny deser lub wytrawne danie. Jak zrobić naleśniki z mąki ryżowej?

Podstawowy przepis na naleśniki z mąki ryżowej

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować 1 szklankę mąki, 1 szklankę mleka zwykłego lub napoju roślinnego, 2 jajka i 2 łyżki oleju do smażenia. W wersji na słodko możecie dodać także łyżeczkę cukru waniliowego. Wszystkie składniki należy połączyć w misce aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pamiętajcie, że ciasto wykonane z mąki ryżowej powinno być nieco rzadsze. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Mąka ryżowa wymaga nieco więcej czasu niż pszenna, żeby napęczniała. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne i lepiej się usmaży. Odstawcie je na 10-15 minut, zanim przystąpicie do ostatniego etapu przygotowywania. Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością oleju, wylejcie porcję ciasta i równomiernie je rozprowadźcie. Naleśniki z mąki ryżowej smażcie na średnim ogniu przez 2-3 minuty do momentu, aż staną się złociste po obu stronach.

Inspiracja na niebanalny deser – naleśniki z mąki ryżowej z budyniem

Uniwersalność naleśników pozwala na dobór dodatków według własnych preferencji smakowych. Najchętniej serwowane są one na słodko. Naleśniki z mąki ryżowej z budyniem to niezwykle interesująca propozycja, której z pewnością warto spróbować. Budyń o wybranym smaku ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Usmażone w tym czasie naleśniki posmarujcie chłodnym budyniem. Możecie także położyć na wierzch ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się truskawki, banany lub borówki. Zwińcie naleśniki w rulony albo złóżcie je w trójkąty. Tak przygotowany deser możecie posypać cukrem pudrem albo polać syropem klonowym i udekorować kolejną porcją owoców.

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej na słono – jakich dodatków użyć?

To jedno z niewielu dań, które można przygotować także w wersji wytrawnej. Jeśli zastanawiacie się, jaki farsz będzie najlepszy, możecie wybrać naprawdę różne połączenia. Naleśniki ze szpinakiem przypadną do gustu miłośnikom bezmięsnych dań. Z kolei naleśniki z kurczakiem to danie wręcz idealne dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Krokiety z mięsem i grzybami z pewnością zrobią furorę na niejednym przyjęciu obok innych dań podawanych na ciepło. Niezależnie od rodzaju farszu przepis na naleśniki z mąki ryżowej nie zmieni się. Po prostu podawajcie je tak, jak lubicie najbardziej!

W jaki sposób modyfikować przepis na naleśniki z mąki ryżowej?

Amatorzy sztuki kulinarnej doskonale wiedzą, że wprowadzanie zmian w przepisach może przyczynić się do powstania oryginalnej wersji każdego dania. Jeśli chcecie, żeby ciasto naleśnikowe było bardziej elastyczne, dodajcie do niego 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Przygotowując wersję na słono, pomińcie cukier waniliowy, a dodajcie ulubione przyprawy. Inną propozycją będzie przyrządzenie naleśników z ziarenek białego ryżu. Wówczas należy zalać ryż wodą i zostawić na noc, żeby napęczniał. Następnie masę ryżową umieścić w blenderze, dodać aromat waniliowy i odrobinę oleju. Jeśli po rozdrobnieniu masa będzie zbyt gęsta, dolejcie do niej wody. Kiedy uzyskacie odpowiednią konsystencję, usmażcie naleśniki z ryżu tak samo, jak te wykonywane z mąki.

Inspiracje na pyszne dania z ciekawym nadzieniem

Jedną z zalet faszerowanych potraw jest eksplozja różnych smaków w jednym daniu. To dlatego są doskonałe zarówno jako główne dania, jak i przekąski. Nie tylko nie są nudne, ale też ich przygotowanie zazwyczaj nie zabiera zbyt wiele czasu. Naleśniki serwowane z przeróżnym nadzieniem, przysmaki inspirowane kuchniami świata, jak lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym czy grecka zapiekanka makaronowa pasticcio, których smak możecie podkreślić Fixem Spaghetti Bolognese Knorr, to tylko niewielka garstka inspiracji. Sprawdźcie!