Krokiety z mięsem i grzybami leśnymi - przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
985 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

684 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

879 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

100 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę, posiekane grzyby oraz mięso z rosołu bez kości. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Podduś chwilę mięso. Następnie zmiel całość w maszynce na gładką masę.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj mleko z jajkami, dwiema łyżkami oleju, solą i mąką.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Smaż cienkie naleśniki. Następnie do każdego nakładaj porcję mięsa i zwijaj klasycznie krokiety.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Gotowe krokiety z mięsem mielonym podsmaż na pozostałym oleju tak, aby naleśniki zrobił się lekko chrupiący. Natychmiast podawaj.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Adam

    Adam , 10.12.2022

    Pysznościowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 10.12.2022

    TAK. Wychodzą i smakują „jak u mamy”. Zachwycają wyjątkowym smakiem, zamkniętym w delikatnym cieście- nic dodać nic ująć. Danie niezwykle przyjemne dla podniebienia, a mogę rzec „raj dla podniebienia”. Do farszu dodaję paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę, aby danie było kolorowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Dobry pomysł, wreszcie wiadomo, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja część mięsa zastąpię soczewicą z puszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Krząkała

    Stanisław Krząkała , 09.12.2022

    Krokiety z mięsem i grzybami w domu wszyscy uwielbiamy. Czasem podawane są do barszczu, czasem do rosołu, ale przede wszystkim jako osobne danie są królewiczami naszego stołu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Bardzo fajny przepis na krokiety. Czasem przygotowuję je w wersji pieczarki z serem, są pyszne i zawsze się udają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 09.12.2022

    Tak sposób podania (jak na zdjęciu), szczególnie przypadł do gustu dzieciom. Widzą w tym jakieś futurystyczne budynki, co pobudza ich wyobraźni a przy okazji zaostrza apetyt. Co do naleśników... prima sort, nic bym nie zmieniał w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Wypychowska

    Violetta Wypychowska , 10.03.2016

    dobre ja dodałam jeszcze trochę kapusty kiszonej -super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emik Żołnierewicz

    Emik Żołnierewicz , 18.11.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsem i grzybami Krokiety z mięsem i grzybami

Szukasz pomysłu na apetyczny obiad, któremu nikt się nie oprze? Krokiety z mięsem i grzybami to najlepsze rozwiązanie! Choć ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, rekompensują ten trud swoim smakiem. Nie czekaj i już teraz zobacz naszą recepturę na krokiety z grzybami i mięsem mielonym, w której znajdziesz niezbędne wskazówki. Powodzenia!

Dla kogo?

Przepis na krokiety z mięsem mielonym i grzybami suszonymi sprawdzi się w menu fanów tradycji i kulinarnej klasyki. Te naleśnikowe zawijasy z farszem i panierką od lat cieszą nasze podniebienia! Przyrządzenie naszej receptury zajmuje niecałą godzinę, a rezultaty robią wrażenie. Przepis na krokiety z mięsem mielonym i grzybami nie jest skomplikowany. Spróbujesz?

Na jaką okazję?

Krokiety z mięsem i grzybami to danie, które często jada się z okazji Bożego Narodzenia. Jednak tę tradycyjną polską potrawę podawać można nie tylko od święta. Serwuj krokiety z grzybami leśnymi na codzienny obiad i zachwyć wszystkich domowników!

Czy wiesz, że?

Sekretem dobrych krokietów z mięsem i grzybami jest farsz. Na patelni przysmaż na złoto cebulę, mięso mielone i grzyby. Najlepiej wybierz podgrzybki lub zwykłe pieczarki. Jeśli używasz grzybów suszonych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć. Kiedy farsz do krokietów z mięsem się będzie dusił, zacznij przygotowywać ciasto – takie jak na zwykłe naleśniki.

Dla urozmaicenia:

Aby krokiety z mięsem mielonym były jeszcze bardziej chrupiące, po zawinięciu wystarczy zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie usmażyć na złoto. Do dania pasować będzie gęsty sos pomidorowy, pieczarkowy lub czosnkowy. Krokiety możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni i odgrzać przed podaniem.