
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
100 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju.

Krok 2
Podsmaż cebulę, posiekane grzyby oraz mięso z rosołu bez kości. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Podduś chwilę mięso. Następnie zmiel całość w maszynce na gładką masę.

Krok 3
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj mleko z jajkami, dwiema łyżkami oleju, solą i mąką.

Krok 4
Smaż cienkie naleśniki. Następnie do każdego nakładaj porcję mięsa i zwijaj klasycznie krokiety.

Krok 5
Gotowe krokiety z mięsem mielonym podsmaż na pozostałym oleju tak, aby naleśniki zrobił się lekko chrupiący. Natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z mięsem i grzybami
Szukasz pomysłu na apetyczny obiad, któremu nikt się nie oprze? Krokiety z mięsem i grzybami to najlepsze rozwiązanie! Choć ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, rekompensują ten trud swoim smakiem. Nie czekaj i już teraz zobacz naszą recepturę na krokiety z grzybami i mięsem mielonym, w której znajdziesz niezbędne wskazówki. Powodzenia!
Dla kogo?
Przepis na krokiety z mięsem mielonym i grzybami suszonymi sprawdzi się w menu fanów tradycji i kulinarnej klasyki. Te naleśnikowe zawijasy z farszem i panierką od lat cieszą nasze podniebienia! Przyrządzenie naszej receptury zajmuje niecałą godzinę, a rezultaty robią wrażenie. Przepis na krokiety z mięsem mielonym i grzybami nie jest skomplikowany. Spróbujesz?
Na jaką okazję?
Krokiety z mięsem i grzybami to danie, które często jada się z okazji Bożego Narodzenia. Jednak tę tradycyjną polską potrawę podawać można nie tylko od święta. Serwuj krokiety z grzybami leśnymi na codzienny obiad i zachwyć wszystkich domowników!
Czy wiesz, że?
Sekretem dobrych krokietów z mięsem i grzybami jest farsz. Na patelni przysmaż na złoto cebulę, mięso mielone i grzyby. Najlepiej wybierz podgrzybki lub zwykłe pieczarki. Jeśli używasz grzybów suszonych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć. Kiedy farsz do krokietów z mięsem się będzie dusił, zacznij przygotowywać ciasto – takie jak na zwykłe naleśniki.
Dla urozmaicenia:
Aby krokiety z mięsem mielonym były jeszcze bardziej chrupiące, po zawinięciu wystarczy zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie usmażyć na złoto. Do dania pasować będzie gęsty sos pomidorowy, pieczarkowy lub czosnkowy. Krokiety możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni i odgrzać przed podaniem.