Krokiety z mięsem i grzybami leśnymi - przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

970 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

842 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

100 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę, posiekane grzyby oraz mięso z rosołu bez kości. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Podduś chwilę mięso. Następnie zmiel całość w maszynce na gładką masę.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj mleko z jajkami, dwiema łyżkami oleju, solą i mąką.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Smaż cienkie naleśniki. Następnie do każdego nakładaj porcję mięsa i zwijaj klasycznie krokiety.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Gotowe krokiety podsmaż na pozostałym oleju tak, aby naleśniki zrobił się lekko chrupiący. Natychmiast podawaj.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Adam

    Adam , 10.12.2022

    Pysznościowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 10.12.2022

    TAK. Wychodzą i smakują „jak u mamy”. Zachwycają wyjątkowym smakiem, zamkniętym w delikatnym cieście- nic dodać nic ująć. Danie niezwykle przyjemne dla podniebienia, a mogę rzec „raj dla podniebienia”. Do farszu dodaję paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę, aby danie było kolorowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Dobry pomysł, wreszcie wiadomo, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja część mięsa zastąpię soczewicą z puszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Krząkała

    Stanisław Krząkała , 09.12.2022

    Krokiety z mięsem i grzybami w domu wszyscy uwielbiamy. Czasem podawane są do barszczu, czasem do rosołu, ale przede wszystkim jako osobne danie są królewiczami naszego stołu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Bardzo fajny przepis na krokiety. Czasem przygotowuję je w wersji pieczarki z serem, są pyszne i zawsze się udają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 09.12.2022

    Tak sposób podania (jak na zdjęciu), szczególnie przypadł do gustu dzieciom. Widzą w tym jakieś futurystyczne budynki, co pobudza ich wyobraźni a przy okazji zaostrza apetyt. Co do naleśników... prima sort, nic bym nie zmieniał w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Wypychowska

    Violetta Wypychowska , 10.03.2016

    dobre ja dodałam jeszcze trochę kapusty kiszonej -super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emik Żołnierewicz

    Emik Żołnierewicz , 18.11.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsem i grzybami Krokiety z mięsem i grzybami

Krokiety z mięsem i grzybami to danie, które często jada się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Jednak tę tradycyjną polską potrawę podawać można nie tylko od święta. Choć ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, rekompensują ten trud swoim smakiem. Sekretem dobrych krokietów jest farsz. Na patelni przysmaż na złoto cebulę, mięso mielone i grzyby. Najlepiej wybierz podgrzybki lub zwykłe pieczarki. Jeśli używasz grzybów suszonych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć. Kiedy farsz się będzie dusił, zacznij przygotowywać ciasto – takie jak na zwykłe naleśniki. Aby krokiety były jeszcze bardziej chrupiące, po zawinięciu wystarczy zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na złoto. Do krokietów pasować będzie gęsty sos pomidorowy, pieczarkowy lub czosnkowy. Krokiety możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni i odgrzać przed podaniem.