Krokiety z mięsem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

934 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

623 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

764 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

100 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę, posiekane grzyby oraz mięso z rosołu bez kości. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Podduś chwilę mięso. Następnie zmiel całość w maszynce na gładką masę.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj mleko z jajkami, dwiema łyżkami oleju, solą i mąką.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Smaż cienkie naleśniki. Następnie do każdego nakładaj porcję mięsa i zwijaj klasycznie krokiety.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Gotowe krokiety podsmaż na pozostałym oleju tak, aby naleśniki zrobił się lekko chrupiący. Natychmiast podawaj.

Krokiety z mięsem i grzybami  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Violetta Wypychowska

    Violetta Wypychowska , 10.03.2016

    dobre ja dodałam jeszcze trochę kapusty kiszonej -super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emik Żołnierewicz

    Emik Żołnierewicz , 18.11.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsem i grzybami Krokiety z mięsem i grzybami

Krokiety z mięsem i grzybami to danie, które często jada się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Jednak tę tradycyjną polską potrawę podawać można nie tylko od święta. Choć ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, rekompensują ten trud swoim smakiem. Sekretem dobrych krokietów jest farsz. Na patelni przysmaż na złoto cebulę, mięso mielone i grzyby. Najlepiej wybierz podgrzybki lub zwykłe pieczarki. Jeśli używasz grzybów suszonych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć. Kiedy farsz się będzie dusił, zacznij przygotowywać ciasto – takie jak na zwykłe naleśniki. Aby krokiety były jeszcze bardziej chrupiące, po zawinięciu wystarczy zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na złoto. Do krokietów pasować będzie gęsty sos pomidorowy, pieczarkowy lub czosnkowy. Krokiety możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni i odgrzać przed podaniem.